V tejto cenovej kategórii treba robiť kompromisy, avšak mnohé vlastnosti sa stali štandardom, napríklad nabíjanie cez USB-C.

Cenový rozptyl v kategórii úplne bezdrôtových slúchadiel je naozaj široký. Vyberať môžete spomedzi modelov, ktoré začínajú už na cene okolo 20 eur a skončíte pri takmer 300 eurovej cenovke.

Nedá sa povedať, že by ste nemali z čoho vyberať a množstvo výrobcov sa vtesnalo do cenového stropu 50 eur. Túto kategóriu som stanovil ako jeden z najlepších cenových stropov. Nebolo cieľom ísť príliš nízko, no zároveň je to suma, ktorú sú mnohí ochotní za nové slúchadlá dať.

Z čoho sa dá vyberať?

V tomto článku nájdete slúchadlá, ktoré sme v redakcii testovali a dávame za ňu povestnú ruku do ohňa. V prehľade sú aj slúchadla, ktoré sme priamo netestovali, no máme vierohodnú sprostredkovanú skúsenosť a danú značku poznáme. Potom sa takýto model v prehľade objavil. Vyberať môžete spomedzi rôznych eshopov, kde natrafíte aj na modely za 15 eur, no tie sme v redakcii netestovali a nemôžeme sa pod ne podpísať. Nie sú teda súčasťou tohto prehľadu. Kto chce širší prehľad a chce naozaj slúchadla TWS za čo najnižšie ceny, má možnosť použiť filter v niektorom zo slovenských či zahraničných eshopov.

Podľa prieskumu, ktorý som robil a aj na základe doterajších skúseností je vidieť, že definovanú cenovú hladinu sa zatiaľ mnohým známym značkám nedarí podliezť. Slúchadlá Sony vo verzii TWS tu teda nenájdete. Niežeby výrobca nemal lacnejšie slúchadla, no nie v kategórii úplne bezdrôtových. Aj značka JBL, patrí medzi stredne drahšie až drahšie, no je tu jedna výnimka a do tohto prehľadu sa zmestila so slúchadlami JBL Vibe 100TWS.

Prečo sú obľúbené?

Táto kategória sa stala veľmi rýchlo obľúbená a to aj cez prvotné obavy, že budú vypadávať z uší. Slúchadlá tohto typu v našej redakcii testujeme viac ako 7 rokov a pravda je, že od samotného nástupu u týchto slúchadiel nebolo vypadávanie tým hlavným problémom. V uchu držia dobre. Je, ale treba zvážiť typ, ktorý si kúpite, teda či to budú slúchadlá označené ako earbuds, ktoré sa do ucha lem vložia alebo in-ear slúchadlá so silikónovými návlekmi a zatlačením hlbšie do zvukovodu.

Výdrž na batériu

Väčším problémom ako samotné držanie v uchu sa spočiatku ukázala výdrž na jedno nabitie. Spravidla sa dalo hovoriť o 3 hodinách. Dnes je priemer zhruba na úrovni 5 hodín. V tomto nie je zásadný rozdiel a či používate slúchadla za 50 alebo 200 eur, nedá sa charakterizovať, ktoré vydržia dlhšiu prevádzku. Závisí to od technológií, od toho akú batériu výrobca použije, aké funkcie budete mať zapnuté atď. ANC sa určite podpíše na kratšej výdrži batérie. Rozdiely našťastie nie sú dramatické.

Pre príklad: Ak slúchadlá vydržia bez zapnutej funkcie odhlučnenia 7 hodín, tak so zapnutou funkciou odhlučnenia to bude napríklad 5,5 hodiny. Na trhu sa dajú nájsť aj modely, ktoré predstavujú rekordmanov vo výdrži na jedno nabitie, no výrobca sa viac sústreďuje na to, že umožní dlhšiu dobu používania v rámci kombinovaného nabíjania. To znamená, že slúchadla vydržia napríklad 7 hodín no poskytnú celkový čas prehrávania až 40 hodín s nabíjacou škatuľkou.

Ľahké a nezavadzajú

Už zo samotného tvaru je zrejmé, že ide o slúchadlá, ktoré budú najmenej prekážať. Nie sú tu žiadne káble, ktoré by sa zamotávali, alebo ktoré by niektoré zo slúchadiel vyťahovali z ucha. S týmto ste sa najčastejšie mohli stretnúť pri bezdrôtových slúchadlách s prepojovacím káblom poza krk.

Hama Freedom LightZdroj: Hama
Hama Freedom Light ako základ s cieľom dobrého zvuku za nízku cenu.

Na hudbu aj telefonovanie

Je pravidlom, že slúchadlá tohto typu umožňujú nielen počúvať hudbu, ale aj telefonovať. Sú skutočne univerzálne a používatelia, ktorí pracujú v kancelárii alebo chcú mať jedny slúchadlá na hudbu aj konferenčné hovory či telefonáty, tu nájdu čo potrebujú.

Kvalita hudby býva veľmi dobrá a vo väčšine prípadov si naozaj vystačíte s takto univerzálnym modelom. Kto chce lepšiu kvalitu, prípadne funkcie, musí sa poobzerať po vyššej cenovej kategórií. Avšak aj táto kategória do 50 eur splní mierne náročné a stredne náročné požiadavky, či už po stránke funkčnej výbavy alebo kvality audio prejavu.

Odolnosť

Mnohokrát nechýba odolnosť voči vode. Tu sa ale jednotlivé modely odlišujú a treba sledovať, akú certifikáciu výrobca poskytuje. Príležitostné spotenie alebo jemné zmoknutie im neublíži. Na pravidelné športovanie a používanie v rôznom počasí odporúčam vyberať model aj podľa tohto faktoru. Tu ale platí, že čím drahšie, tým si dal výrobca viac záležať na stupni odolnosti voči prachu a vode.

Ovládanie

Vo väčšine prípadov používajú slúchadla, dotykové ovládanie. Je založené na počte dotykov alebo na dĺžke dotyku. Ak sa slúchadlá dotknete raz, pozastavíte hudbu alebo prijmete telefonát. Ak sa dotknete slúchadla dvakrát rýchlo po sebe, posuniete skladbu dopredu, trikrát po sebe posuniete skladbu dozadu a tak ďalej.

Všetko závisí od toho, ako výrobca slúchadlá nastavil. Najlepšie modely na trhu, ktoré ale dvoj-trojnásobne presahujú stanovenú hranicu pre tento článok, umožňujú nastavenie ovládania cez aplikáciu. Aj tu máme výnimku v podobe modelu Honor Earbuds X3 Lite.

Creative Outlier Air v2. Poskytne 34 hodín s nabíjacou škatuľkou. Daňou sú veľké rozmery. Cena 74 eur presiahla náš cenový strop.

Creative Zen Air

Slúchadlá majú aktívne potlačenie hluku a používajú aj režim okolia, takže budete počuť, čo sa okolo vás deje. Na jedno nabitie vydržia až 6 hodín a celkovo aj s nabíjacou škatuľkou umožňujú až 18 hodín prehrávania hudby. Majú odolnosť voči prachu a vode na úrovni IPX4 a používajú Bluetooth 5.0.

Slúchadla používajú systém so štyrmi mikrofónmi na lepšie snímanie hlas a zároveň na odhlučnenie od okolia. Pri ich uvedení na trh výrobca sľúbil do budúcna podporu technológie Super X-Fi Spatial Holography. Tá umožní vytvárať efekt priestorového zvuku. Technológiu v redakcii poznáme a rozhodne je to jedno z najlepších zvukových technológií ako rozšíriť zvuk bežných stereo slúchadiel.

Cena: 39,99 eur

Hama Freedom Light

Ideálne pre používateľov, ktorých slúchadlá v uchu tlačia. Tieto sa do ucha len vložia, netreba ich nikam zatláčať. Nemajú ale úplné odhlučnenie, nakoľko konštrukčne neizolujú zvukovod od okolitých ruchov. Výhodou je, že sa dajú nosiť celý deň bez toho, aby vás boleli uši a stále budete počuť, čo sa okolo vás deje.

Štandardom je nabíjanie cez USB-C a na jedno nabitie vydržia hrať 7 hodín. Kombinovaná výdrž so škatuľkou je až 28 hodín. Výrobca otvorene nehovorí o žiadnej certifikovanej odolnosti a je jasné, že cieli predovšetkým na čo najlepšiu cenu.

Cena: 19 eur

HIVE SpacePods

Pravdepodobne ide o model s najkrajšou farbou. Už podľa názvu sa chce odlíšiť a toto sú slúchadlá predovšetkým pre hráčov, ktoré sa spoliehajú na nízku latenciu. Tá je len 60 ms. Používajú kodek AAC a výrobca zväčšil aj meniče. Tie majú až 13 mm priemer. Na jedno nabitie vydržia približne 6,5 hodiny.

Celkovo v kombinovanom nabíjaní majú výdrž až 25 hodín prehrávania hudby. Nechýba dotykové ovládanie a výrobca zapracoval aj na odolnosti, pričom slúchadla používajú krytie IPX5.

Cena: 46 eur

Niceboy HIVE Beans

Rovnako aj v tomto prípade ide o slúchadlá, ktoré sa do ucha len priložia. Na jedno nabitie vydržia hrať 4 hodiny, čo je mierne podpriemerný údaj. S puzdrom máte 20 hodín prehrávania hudby. Oceniť treba ale vodoodolnosť s krytím IPX4. Výrobca pridal technológiu MaxxBass, ktorá výrazne zvýši intenzitu nízkych tónov. To v prípade takto koncipovaných slúchadiel, ktoré neuzavrú kompletne zvukovod oceníte a dostanete priaznivejší zvuk.

Cena: 29,90 eur

Canyon TWS-5

Toto je ďalší cenový tip. Slúchadlá nemajú podporu mobilnej aplikácie, čo je v tejto cenovej kategórii celkom logické. Práve naopak, mnohí používatelia možno ocenia jednoduchosť používania. Spoľahnúť sa budete musieť na dotykové ovládanie, rovnako tak aj na pasívne odhlučnenie, keďže pri tejto cene výrobca technológiu ANC nepridal. Nechýba ale nabíjanie cez USB-C a na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu až 7,5 hodiny. To je veľmi dobrý údaj. Používajú najnovšiu verziu Bluetooth 5.3.

Cena: 22 eur

LAMAX Taps1

Tento model vydrží prehrávať hudbu celkovo 6 hodín. Ide o základný model, ktorý používa nabíjanie microUSB a to môže byť jeho najväčšia nevýhoda. Výrobca poskytuje odolnosť krytím IP54 a špecialitou je puzdro, ktoré ukazuje na displeji jeho zostávajúcu kapacitu na nabíjanie slúchadiel. Slúchadlá treba do ucha zatlačiť, takže ide o obdobu in-ear slúchadiel. Ovládanie je dotykové, takže ani v tomto výrobca nevybočuje zo zažitých štandardov.

Cena: 19,90 eur

JBL Vibe 100TWS

Veľmi dobré slúchadlá, ktoré môžem rozhodne odporúčať. Používajú zvukovú technológiu JBL Deep Bass. Na zvuku je to určite počuť a táto značka patrí medzi tie drahšie. Na jedno nabitie vydržia 5 hodín, v rámci kombinovaného nabíjania ide o 20 hodinovú výdrž.

Zaujímavosťou je otvorená škatuľka, ktorá nemá vrchný kryt. Slúchadlá sú ale pridržané magneticky. Dobre držia v uchu, hodia sa aj na športovanie a môžete ich aj s nabíjacou škatuľkou nosiť vo vrecku. Zaberie totiž minimum miesta. Pokročilé technológie ako aktívne odhlučnenie tu ale nečakajte.

Cena: 46 eur

Xiaomi Redmi Buds 4 Lite

Bez potreby zatláčať ich do ucha. Ideálne na nosenie po celý deň, na telefonovanie aj počúvanie hudby. Na jedno nabitie vydržia 5 hodín, kombinovane so škatuľkou poskytnú 20 hodín počúvania hudby. Nemajú síce ANC, avšak majú ambientný režim, aby ste mali predstavu o dianí okolo vás.

Používajú najnovšiu technológiu Bluetooth 5.3 a poskytnú veľmi dobrý zvuk. Komu tento typ bude držať v ušiach, využije odolnosť IP54 pri športovaní. Na ovládanie slúžia dotykové plochy. Ťuknutím a podržaním prsta na oboch slúchadlách sa aktivuje režim s nízkou latenciou.

Cena: 19,90 eur

Philips TAT2206WT

Drahšia značka, ktorá má aj lacnejšie kúsky v TWS segmente. Konkrétne som našiel dva a vybral som tento mierne drahší model. Konštrukcia je in-ear a tak si ich vkladáte do ucha hlbšie. Tu ale oceníte pasívne odhlučnenie, keďže ANC nie je súčasťou výbavy. Odolnosť IPX4 ich predurčuje aj na športovanie a používajú klasické dotykové ovládanie. Výdrž batérie je 6 hodín a škatuľka ich nabije dvakrát do plnej kapacity, celkovo je tu 18 hodín kombinovanej výdrže.

Cena: 39,90 eur

Honor Earbuds X3 Lite

Priaznivci značky Honor ocenia in-ear slúchadlá, ktoré navyše prinášajú aktívne potlačenie hluku. Toto veru nebýva štandardom. Avšak Honor sa celé roky vyznačuje vysokou pridanou hodnotou za veľmi dobrý peniaz. Podporujú aj mobilnú aplikáciu na prispôsobenie dotykového ovládania a ekvalizéru.

Konektivita je cez Bluetooth 5.3 a kvalitu hudby si vychutnáte s kodekom AAC. Kombinovaná výdrž je 28 hodín, no výrobca sa zabudol zmieniť o výdrži na jedno nabitie. Predpokladám, že to bude približne do 6 hodín.

Cena: 26,90 eur

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.