Cenovka do 150 eur prináša solídnu výbavu, ANC a častejšiu podporu mobilnej aplikácie.

V tomto článku vám ukážeme ďalšie úplne bezdrôtové slúchadla, tentoraz vo vyššej cenovej kategórii. V rozsahu 50 až 150 eur dostanete lepšiu kvalitu zvuku a zároveň aj prepracovanejšie funkcie. Na základe našich testov môžeme povedať, že dobrý zvuk poskytne aj najlacnejšia kategória v cene do 50 eur (viac si prečítate v článku Úplne bezdrôtové slúchadlá do 50 eur). Dozviete sa tam zároveň viac o úplne bezdrôtových slúchadlách a odporúčame si prečítať jeho úvod, ak sa s týmito slúchadlami ešte len zoznamujete.

Výdrž batérie

Platí sa za značku, možnosti, alebo čo konkrétne stojí na slúchadlách, ktoré si môžete kúpiť až do nami stanovenej hranice 150 eur? Predovšetkým aj tu treba povedať, že niektoré funkcie sú štandardom a niektoré majú len veľmi málo vylepšení. Typicky ide napríklad po nabíjanie cez USB-C.

Tu na cenovke nezáleží, pretože výrobcovia sa snažia toto rozhranie uprednostňovať. Ďalším typickým rysom, ktorý nie je garanciou zvýšenej kvality len preto, že za slúchadlá platíte viac, je doba používania na jedno nabitie. Stále hovoríme o čase v priemere 6 až 7 hodín v celkovom čase do 30 hodín s nabíjacou škatuľkou. Tu vyššia cena jednoznačne neznamená dlhšiu výdrž.

Creative Sensemore AirZdroj: Creative
Creative Sensemore Air

ANC

Toto je funkcia, ktorá sa dá považovať v nami stanovenej cenovej kategórií za štandard. Nájdete výnimky, ktoré majú buď kratšiu výdrž batérie alebo nepodporujú režim ANC, prípadne nemajú aplikáciu. V 90 % prípadoch však aktívne odhlučnenie v cenovke do 150 eur nájdete. Dalo by sa povedať, že je to jeden z hlavných rysov slúchadiel za takúto cenu.

Zvuk a malé zlepšenia

Kvalita zvuku predstavuje do veľkej miery subjektívnu záležitosť z nášho hodnotenia a testovania mnohých cenových kategórií slúchadiel od rôznych výrobcov môžeme povedať, že zvuk je výrazne lepší. Pravdepodobne najviac hodnoty za vaše peniaze dostanete v tejto cenovej kategórii.

Výrobcovia pridávajú špecializované kodeky Hi-Res audio alebo LDAC. Najdrahšie slúchadlá, ktoré prekonávajú cenovku 150 eur sú špičkové čo sa týka spracovania aktívneho odhlučnenia alebo najmenších detailov, ktoré si nastavíte cez aplikáciu. Avšak pomer cena, výkon nie je tak dobrý ako v rozsahu do 150 eur.

Sony WF-C700NZdroj: Sony
Sony WF-C700N

Vylepšenia zbadáte napríklad pri nabíjacom puzdre to môže byť lepšie spracované, prípadne môže byť dômyselnejšie zakomponované uchytenie slúchadiel. Je to však len detail a bude to viac otázka vkusu ako reálnej pridanej hodnoty, za ktorú by ste potrebovali platiť. Ide to ruka v ruke s drahším modelom a výrobca si dal viac záležať aj na nabíjacom puzdre.

Podpora aplikácie je v tomto cenovom segmente štandardom a dá sa hovoriť, že súčasťou štandardnej výbavy býva aj ekvalizér. To je niečo, čím sa výrobcovia snažia zaujať popri funkciách ako sú aktívne odhlučnenie alebo špeciálne polopriepustné režimy na to, aby ste počuli čo sa deje okolo vás.

Pri telefonovaní sa vďaka tomu, že slúchadla majú polopriepustné režimy, aktivuje aj špeciálny režim na telefonovanie. Táto funkcia býva integrovaná čoraz častejšie a odstraňuje nežiaduce utlmenie vášho hlasu tým ako máte slúchadla vložené. Polopriepustný režim znamená, že budete počuť aj váš hlas a telefonovanie s založenými slúchadlami najmä typu in ear nebude pôsobiť rušivo.

Stabilita zvuku

Zaujímavé ale je, že s vyššou cenou si zároveň nekupujete vyššiu stabilitu pripojenia slúchadiel. Toto je niečo, čo dlhé roky závisí od výrobcu a od toho aký čip použije. Celkovo implementácia tejto funkcie bude závislá aj na silnom rušení a to kde sa zo slúchadlami pohybujete. Najviac rušenia pravdepodobne zaznamenáte okolo rádiovo riadených semaforov alebo v kanceláriách, kde bude podobných zariadení podobných bezdrôtových zariadení viac.

Počas mnohých rokov nemá táto funkcia výrazné zlepšenie a dá sa to vidieť aj na tom, že výrobcovia prichádzajú s 2 režimami. Na výber je takzvaný, stabilný alebo vysoko kvalitný. V prípade, že máte problémy so stabilitou zvuku, budete musieť použiť režim stabilného pripojenia, čo môže znížiť kvalitu zvuku. Z našich skúseností ale vyplýva, že je bude len veľmi málo z vás, ktorí zaregistrujú, že majú slúchadlá v režime stabilného pripojenia než v režime kvalitného zvuku.

Xiaomi Buds 3T Pro

Slúchadlá majú 4 režimy odhlučnenia. Využiť sa dá ľahký, vyvážený alebo hlboký, prípadne necháte slúchadlá v adaptívnom režime, ktorý inteligentne rozpozná úroveň okolitého hluku. Nechýba ani polopriepustný režim, označovaný aj ako transparentný, aby ste počuli čo sa deje vo vašom okolí. Podporujú prepojenie s 2 zariadeniami súčasne. Výrobca ich vybavil kodekom LHDC 4.0, ktorý zvyšuje zážitok z počúvania hudby. Odolnosť voči vode a prachu je zabezpečená certifikáciou IP53 a nechýba ani podpora bezdrôtového nabíjania.

Cena: 99 eur

Creative Sensemore Air

Zaujmú najmä funkciami a cenou. Výrobca okrem tradičného aktívneho odrušenia od okolia pridal aj ambientný režim s možnosťou prispôsobiť si ho na zachytenie frekvencii ľudskej reči. Slúchadla majú výdrž až 10 hodín a škatuľka ich nabije 2,5 krát. Celkovo získavate až 35 hodín prevádzky bez externého zdroja. Nechýba dokonca ani podpora bezdrôtového nabíjania s výkonom 5 W. Detailné nastavenie sa dá realizovať prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Slúchadla majú dotykové plochy a práve týmto plochám sa dá prispôsobiť funkcia pre každé slúchadlo samostatne. Rozlišuje sa dvojité a trojité stlačenie a dlhé podržanie. Majú ochranu IPX5 a sú vhodné na športovanie aj do dažďa.

Cena: 59,99 eur

Huawei FreeBuds 5i

Tenké puzdro si všimnete na prvý pohľad, no daňou za to bude horšie vyberanie slúchadiel alebo ich vkladanie do puzdra. Podporujú rýchle nabíjanie a behom 15 minút ich nabijete až na 4 hodiny používania. Okrem toho má aj podporu zvuku vo vysokom rozlíšení s certifikáciou Hi-Res Wireless.

K dispozícii je podpora mobilnej aplikácie a dotykové ovládanie priamo na slúchadlách. Ocenili sme kvalitný a vyvážený zvuk a rovnako tak aj stabilné pripojenie. Slúchadlá majú ochranu IP54 a môžete ich pripojiť až ku 2 zariadeniam súčasne. Štandardom je funkcia ANC a dá sa používať v troch režimoch intenzity.

Cena: 99 eur

Huawei FreeBuds 5

Podobný názov ako pri predchádzajúcich slúchadlách, avšak úplne iný tvar. Vyzerajú ako kvapka a napriek tomu, že nepoužívajú tradičný tvar, nosia sa pohodlne. Podporujú technológiu ANC, avšak nebude mať takú silu odhlučnenia ako v prípade štupľových slúchadiel. Tieto slúchadlá sú totiž typu ear-buds. Rovnako aj tu sme v našich testoch ocenili stabilné pripojenie a veľmi dobrú kvalitu zvuku.

Takisto sa dajú pripojiť k 2 zariadeniam súčasne. Na jedno nabitie vydržia 5 hodín bez zapnutého aktívneho odhlučnenia alebo 3,5 hodiny s ANC. Týmito časmi sa slúchadla zaradili medzi modely s kratšou výdržou. Dajú sa nabíjať aj bezdrôtovo. FreeBuds 5 sú drahšie o 9 eur ako je nami stanovená hranica. Tu sme však urobili výnimku.

Cena: 159 eur

Huawei FreeBuds Pro 2

Zaujímavosťou je hranolový tvar, ktorý umožňuje ovládať slúchadlami, stlačením alebo dlhším podržaním. Je to menej častý spôsob ovládania, ale tu funguje veľmi dobre. Používajú špeciálne 11 mm štvormagnetové dynamické meniče na dosiahnutie vyššieho akustického výkonu. Nechýba podpora Hi-Res zvuku cez kodeky LDAC HD, resp. L2HC.

V tejto cenovej kategórii patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete kúpiť. Podobne ako slúchadlá Sony, aj tu je k dispozícii adaptívne ANC na základe toho, v akom prostredí sa z pohľadu rušivých zvukov nachádzate. Tiež majú polopriepustný režim. Výdrž na jedno nabitie je 4,5 hodiny s ANC, 6 bez ANC, celkovo aj s nabíjacou škatuľkou až 30 alebo 18 hodín. A je tu podpora bezdrôtového nabíjania s výkonom 2 W.

Cena: 155 eur

JBL Tune Flex

Aktívne potlačenie hluku je doplnené už tradične o transparentný režim, ktorý výrobca nazýva ako ambientný. Prepúšťa zvuky z vášho okolia a tak sú vhodné napríklad pri športovaní alebo pri potrebe počuť dôležité hlásenie. Majú 12 mm meniče a podporu zvuku JBL Pure Bass.

Na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu až 8 hodín, so zapnutým a ANC je to 6 hodín. Maximum, ktoré môžete dosiahnuť, je až 32 hodín s nabíjacou škatuľkou a vypnutou funkciou aktívneho odhlučnenia. Majú rýchle nabíjanie a už po 10 minútach sú nabité na 2 hodiny počúvania. Odolnosť IPX4 je voči spoteniu, jemnému dažďu alebo striekajúcej vode. Je tu aj podpora aplikácie JBL Headphones.

Cena: 99,90 eur

JBL Vibe 300TWS

Slúchadlá s „paličkou“ a typu kôstky. Nemajú silikónové návleky a ocenia ich tí, čo si neradi vkladajú slúchadlá do zvukovodu. Podporujú duálne pripojenie a 6 hodín prehrávania hudby na jedno nabitie. V kombinácii so škatuľkou je to až 20 hodín energie. Majú dotykové ovládanie a 12 mm meniče s technológiou zvuku JBL Deep Bass. Nemajú podporu aplikácie, ich cena je však v spodnej hranici nášho cenového rozptylu. Tu kupujete predovšetkým garanciu kvalitu od značky, ktorej slúchadlá poskytnú vyvážený zvuk.

Cena: 55 eur

JBL Wave Buds

Vstupenka do kvalitného zvuku s množstvom funkcií a nástupca modelu JBL Wave 100, Nabíjacia kolíska nemá vrchný kryt, to vám asi nebude chýbať. Majú totiž silné magnetické prichytenie. Je tu podpora aplikácie JBL Headphones a funkcií Ambient a VoiceAware / TalkThr. Vďaka tomu budete môcť používať slúchadlá nielen pri športe, ale aj v kancelárii či na rušnej ulici a to v režime priepustnosti okolitých zvukov.

Budete počuť, čo sa okolo vás deje. Za 10 minút nabíjania ich nabijete na 2 hodiny používania. Na jedno nabitie máte teraz k dispozícii 8 hodín používania. Celkovo nabíjacia škatuľka poskytne ďalších 24 hodín v kombinovanom používaní a nabíjaní. Nezľaknú sa spotenia alebo dažďa a to vďaka certifikácii IP54.

Cena: 59,99 eur

JBL Wave Beam

Ide o nástupcu modelu JBL Wave 200 a tiež používajú technológiu JBL Pure Bass. Aj v tomto prípade je tu podpora mobilnej aplikácie a zvukového nastavenia Ambient a VoiceAware / TalkThr. Párovanie je jednoduché vďaka funkcii Fast Pair od Googlu. Výdrž je 8 hodín a nabíjacia škatuľka má zásobu energie na ďalších 24 hodín používania.

Rýchle nabíjanie umožní slúchadlá nabiť za 10 minút až na 2 hodiny používania. Majú certifikáciu IP54. Podobne ako ostatné modely aj Beam predstavuje kompromis medzi slúchadlami typu ear-buds, ktoré do ucha len vložíte a in-ear slúchadla, ktoré je treba zatlačiť hlboko do zvukovodu.

Cena: 79,99 eur

JBL Wave Flex

Používatelia hľadajúci typ konštrukcie ear-buds nájdu v tomto modeli to pravé. Niekto nemá rád silikónové návleky a chce slúchadlá s priložením do ucha. Presne takto sú skonštruované, a majú aj zvukové technológie ako Ambient a VoiceAware / TalkThr. Všetko sa dá nastaviť cez mobilnú aplikáciu. Rozdiel oproti dvom predchádzajúcim modelom je v prítomnosti 12 mm meniča.

Ostatné parametre sú rovnaké, čo sa týka nabíjania, IP odolnosti aj podpory rýchleho párovania od Googlu. Rovnako ako aj v predchádzajúcich dvoch prípadoch je zaistená aj odolnosť samotnej nabíjacej škatuľky na úrovni IPX2. Ide o nástupcu modelu JBL Wave 300.

Cena: 79,99 eur

Nothing Ear (stick)

Dizajnovo netradičné slúchadlá, ktoré by mohli zaujať aj ženy. Ide o slúchadlá, ktoré nemajú silikónové nadstavce a do ucha sa len vkladajú. Na jedno nabitie vydržia až 7 hodín, v kombinácii s nabíjacím puzdrom až 29 hodín. Technológia rýchleho nabíjania zabezpečí 2 hodiny prehrávania hudby už po 10 minútach nabíjania.

Podporujú funkciu rýchleho párovania. V rámci odolnosti je tu certifikácia IP54. Mobilná aplikácia umožní nastaviť slúchadlá a obsahuje aj ekvalizér. Prenášanie vo vrecku môže byť menej komfortné pre netradičný tvar puzdra.

Cena: 119 eur

Nothing ear (2)

Slúchadla majú podporu Hi-Res audio a kodekov LHDC 5 0. K dispozícii je Bluetooth 5.2 aj aktívne potlačenie okolitého hluku s tromi režimami intenzity. Snímač priblíženia umožňuje rozpoznať vybrané slúchadlá z ucha a pozastaviť reprodukciu. Výdrž je 6 hodín a v kombinácii so škatuľkou až 36.

Slúchadlá majú podporu na rýchle párovanie pre Android aj Windows. Používajú netradičný vzhľad a umiestnené sú v polopriesvitnom obale. Výrobca používa špeciálnu technológiu na analyzovanie zvukov vďaka čomu dokáže redukovať šum vetra. Je tu zvýšená odolnosť vďaka certifikácii IP52.

Cena: 149,90 eur

Samsung Galaxy Buds2

Špičkové slúchadlá, ktoré odporúčame všetkými desiatimi. Sú kompaktné, podporujú aktívne potlačenie hluku a majú dotykové ovládanie, ktoré sa dá cez aplikáciu prispôsobiť. Vhodné sú aj pri športe, pretože veľmi dobre budú držať v uchu. Okrem toho ich pred spotením alebo dažďom ochráni aj certifikácia IPX2.

Na jedno nabitie so zapnutým ANC umožnia prehrávať hudbu 5 hodín a spolu s puzdrom získate maximálnu výdrž až 15 hodín. Je tu podpora 360 Audio a Dolby Atmos. Špecialitou je aj dvojpásmový reproduktor, čím basy znejú ešte hlbšie a prirodzenejšie zvuk týchto slúchadiel chválime a určite ich môžeme každému odporúčať. Škoda len priemernej výdrže.

Cena: 109 eur

Sony WF-C700N

Úplne bezdrôtové slúchadlá s pokročilými funkciami a vzhľadom na výrobcu a celkové možnosti aj za veľmi dobre nastavenú cenu. Majú funkciu potlačenia okolitého zvuku a takisto aj polopriepustný režim na to, aby ste počuli, čo sa vo vašom okolí deje. Jeho intenzitu si nastavujete v aplikácii cez 20 krokov detailnosti. Funkciu týchto tlačidiel si môžete prispôsobiť v aplikácii, napríklad na prepínanie ANC alebo ambientného režim.

Vďaka ochrane IPX4 im nebude robiť problém ošpliechanie vodou alebo spotenie. Využiť môžete aj zlepšený hudobný režim DSEE na obnovu stratených frekvencií a takisto je tu plne prispôsobiteľný ekvalizér. Nechýba priestorový zvuk 360 Reality Audio. Na jedno nabitie umožnia až 7,5 hodinové prehrávanie plus ďalších 7,5 hodín získate po úplnom nabití v nabíjacej škatuľke. Výdrž je teda podpriemerná. V lete bude uvoľnená aktualizácia umožňujúca pripojenie ku dvom zariadeniam naraz.

Cena: 130 eur

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.