Pozrieme sa, čo obsahujú najlepšie vybavené slúchadla na trhu v segmente TWS.

Tu majú výrobcovia voľné ruky, keďže cenový strop si určujú sami a zväčša sa pohybuje okolo cenovky 200 eur. Nájdete aj drahšie slúchadla a patria medzi to najlepšie, čo si môžete kúpiť. Tu nepochybujete o zvuku alebo o precíznom spracovaní či technológiách. Navyše, kupujete si prakticky to najlepšie, čo má výrobca v ponuke pre aktuálny rok. Odporúčame prečítať aj články k nižším cenovým kategóriám, kde sa dozviete ďalšie detaily.

Ďalej k téme: 

Špičková kvalita zvuku sa dosahuje na mieru vytvorenými komponentmi práve pre tento segment slúchadiel. Či už sú to najpokročilejšie slúchadlá od Applu alebo od Samsungu. Použitie špeciálnych meničov, prípadne prídavného basového meniča dodá zvuku plnosť a dynamiku.

Niektoré vlastnosti sa prikúpiť zatiaľ nedajú a tak slúchadla za 200 či viac eur vydržia prehrávať hudbu rovnako dlho ako o polovicu lacnejšie modely. Technológie v oblasti batérií sú zatiaľ limitom. Ak hovoríme o prídavných funkciách alebo o menej častých, určených zväčša pre najdrahšie modely, určite tu nájdete ANC ako aj špeciálne transparentné režimy.

Výrobcovia si dávajú záležať a tak pripravili najlepšiu podporu v rámci svojej mobilnej aplikácie. Závisí to predovšetkým od konkrétneho modelu, avšak dá sa povedať, že. Táto cenová kategória má aj najväčšie možnosti prispôsobenia nastavení alebo zvuku. Objavuje sa tu aj bezdrôtové nabíjanie a pravidlom je konektor USB-C alebo Lightning pre slúchadlá značky Apple.

Okrem spomínaných režimov bývajú vo výbave aj detekcia vybratých slúchadiel a pozastavenie prehrávania, prípad korekcia zvuku na základe vložených slúchadiel, alebo napríklad upozornenie na to, že nemáte slúchadlá správne vložené. Nechýba ani priestorový zvuk, prípadne aktívne zmeranie vášho ucha na to, aby slúchadlá skorigovali frekvenciu zvuku vhodné pre vaše ucho.

Samsung Galaxy Buds2 ProZdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Buds2 Pro sú naozaj miniatúrne vrátane škatuľky

Apple AirPods 3. generácie (2021) 

Tradičné slúchadla od Applu, ktoré sa vyznačujú kvalitným zvukom a podporou Hi-res audia. Majú uzatvorenú konštrukciu a nepoužívajú silikónové návleky. Aj to je dôvod, prečo mnohým používateľom tieto slúchadlá nemusia v ušiach držať. Komu však nevypadávajú, ocení ich párovanie, najmä s ekosystémom Apple. Majú stupeň krytia IPX4.

Na 1 nabitie vydržia 6 hodín, v kombinácii so škatuľkou je to celkový čas 30 hodín. Na nabíjanie používajú konektor Lightning a treba s tým počítať, najmä ak nemáte iPhone a kupujete si ich k inému smartfónu. Majú podporu Spatial Audio, čo je technológia priestorového zvuku a tiež obsahujú snímač nasadenia slúchadiel.

Cena: 189 eur

Apple AirPods Pro 2. generácie (2022)

Aktuálne najpokročilejšie slúchadla zo série úplne bezdrôtových tejto značky. Majú dotykové ovládanie, sú odolné proti vode a potu s certifikáciou IPX4. Dajú sa pripojiť k dvom zariadeniam súčasne. Na 1 nabitie poskytnú 6 hodín výdrže, v kombinovanej výdrži je to 30 hodín. Funkcia rýchleho nabíjania umožní za 5 minút nabiť slúchadlá na približne 1 hodinu používania. 

Podporujú technológiu Bluetooth 5. 3 aj priestorové audio. Slúchadlá majú aktívne potlačenie hluku aj transparentný režim a nechýba ani systém prieduchov, ktorými je vyrovnávaný tlak v ušiach. To by mohlo pomôcť používateľom lepšie znášať in-ear slúchadlá, keďže tieto na rozdiel od predchádzajúcich slúchadiel od Applu v tomto článku, používajú silikónové návleky. Majú aj bezdrôtové nabíjanie. 

Cena: 259 eur

Bose QuietComfort Earbuds II

Výrobca je známy svojimi prepracovanými produktami, v tomto prípade napríklad technológiou CustomTune, ktorá je založená na mapovaní presného tvaru zvukovodu. Slúchadla vyšlú špeciálne zvonenie a následnú akustickú informáciu spracujú na vyladenie zvuku pre vaše ucho. 

Je tu aktívne odhlučnenie a výrobca poskytuje režim Quiet na čo najväčšiu izoláciu od okolitých ruchov. Režim Awake zase slúži na to, aby ste počuli čo sa okolo vás deje so zameraním na vyššie tóny a hlas. 

Majú certifikáciu IPX4 na to, aby sa dali použiť aj počas dažďa a vyššej vlhkosti. Okrem silikónových návlekov majú aj súpravu stabilizačných pásikov a sú ideálne pre športovanie. V uchu by mali držať podstatne lepšie ako bežné slúchadlá. Podporujú len základné kodeky SBC a AAC. Dajú sa spojiť s mobilnou aplikáciou na detailnejšie nastavenie. Podporujú Bluetooth 5.3. Kombinovaná výdrž je 24 hodín, na 1 nabitie vydržia prehrávať hudbu 6 hodín. 

Cena: 299 eur

JBL Tour Pro 2

Autonómne slúchadla, ktoré majú vlastný displej. Na ovládanie hudby a hovorov nebudete musieť tak často používať smartfón. Využívajú prepracovaný systém odhlučnenia True Adaptive Noise Canceling, ktorého intenzitu si môžete nastaviť podľa seba. Smart Ambient patrí medzi transparentné režimy, aby bolo počuť, čo sa okolo vás deje. Nabíjacia škatuľka umožní nastaviť všetky funkcie ako aplikácia pre telefón, tiež aj budík alebo upozornenie na prichádzajúci hovor. To všetko na 1,45” displeji.

V rámci nastavení zvuku je možné využiť zvýšenie až o 20 dB. Ide o funkciu, ktorá nebýva často dostupná. Je tu podpora rýchleho párovania pre Android a Microsoft Windows. Celkovo dostanete 40 hodín prehrávania hudby a na 1 nabitie s funkciou ANC vydržia prehrávať hudbu 6 hodín, 10 pri vypnutom aktívnom odhlučnení.

Cena: 279,90 eur

JBL Reflect Flow Pro

Rozmernejšie pôsobiace slúchadla, ktoré výrobca predurčil na športovanie, je ale jasné, že ich môžete použiť podľa vášho uváženia. Majú vyššiu odolnosť a to až IP68, čo znamená ponorenie do vody. Je len veľmi málo slúchadiel, ktoré nájdete s takto vysokou odolnosťou. Súčasťou balenia sú aretačné návleky v 4 veľkostiach, aby slúchadlá nevypadávali. Samozrejmosťou je adaptívne ANC a funkcia Voice Aware s troma stupňami citlivosti, aby ste počuli svoj aj cudzí hlas.

Tiež je tu možnosť nastaviť si dotykové plochy podľa seba. Nimi budete ovládať jednotlivé funkcie na základe počtu ťuknutí. K dispozícii je bezdrôtové nabíjanie. Celkovo poskytnú 30 hodín bez potreby hľadať externý zdroj a na 1 nabitie vydržia 8 hodín s ANC a 10 hodín bez ANC. Je možné ich pripojiť k 2 zariadeniam súčasne. Poskytujú prvotriedny zvuk aj vďaka technológii JBL Signature.

Cena: 179 eur 

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Miniatúrne slúchadlá od Samsungu vhodné pre tých čo chcú diskrétne slúchadla a zároveň malú škatuľku na nabíjanie. Maj podporu bezdrôtového nabíjania. Slúchadlá poskytujú 24-bitovú kvalitu zvuku, čo znamená ešte vyššiu hustotu informácií. Bežne majú slúchadlá 16-bitovú kvalitu. Výrobca použil dvojcestný menič a je skonštruovaný tak, aby ste mali samostatný woofer a výškový menič. Vďaka tomuto je zvuk naozaj vynikajúci a nízke tóny majú veľmi dobrú dynamiku bez toho, aby zanikali ostatné zložky.

Podobne ako pri slúchadlách Sony, aj tu je zisťovanie vášho hlasu. Keď začnete rozprávať, hudba sa mierne stíšia a zapnú sa mikrofóny, aby bolo počuť okolie. Po nastavenom počte sekúnd vo vašej aplikácii sa v prípade, že zostanete ticho, obnoví hudba späť na pôvodnú hlasitosť. Nechýba zároveň priestorový zvuk a režim priepustnosti počas telefonovania. Dotykové ovládanie sa dá prispôsobiť v aplikácii. Slúchadlá sa dajú pripojiť k dvom zariadeniam naraz. Výdrž na 1 nabitie je 8 hodín bez ANC.

Cena: 215 eur

Sony True Wireless WF-1000XM4

Najlepšie úplne bezdrôtové slúchadlá tejto značky. Majú adaptívne potlačenie hluku, ktoré si nastavíte cez aplikáciu a samé sa prispôsobí podľa toho, kde sa nachádzate, alebo akú činnosť vykonávate. Je to zatiaľ najprepracovanejší a systém s prídavnými funkciami, aký môžete vidieť. Niečo podobné má však aj Samsung.

Spoľahnúť sa môžete na vysokú kvalitu zvuku aj vďaka technológii DSEE Extreme, ktorá obnovuje stratené tóny a zvyšuje celkovú kvalitu zvuku. Podporuje pripojenie ku 2 zariadeniam súčasne a dotykové ovládanie sa dá prispôsobiť cez aplikáciu. Počas hovorov sa zapne špeciálny transparentný režim vybavený o umelú inteligenciu, ktorá sa postará o lepšie filtrovanie okolitého hluku.

Výdrž batérie bez funkcie a je 36 hodín v rámci kombinovaného použitia zo škatuľkou a 12 hodín na 1 nabitie. V prípade zapnutej funkcie ANC je to 24 hodín kombinovaného použitia a 8 hodín na 1 nabitie. Podporujú rýchle nabíjanie a za 5 minút ich nabijete na 1 hodinu. V rámci kodekov je tu podpora LDAC.

Cena: 239 eur

Sony LinkBuds S

Toto je tip pre tých čo chcú slúchadlá Sony vo vyššej triede, avšak nechcú úplne najdrahšie. O 60 eur lacnejšie sa dá kúpiť tento model, ktorý má veľmi podobné funkcie ako najvybavenejšie slúchadlá od Sony. Používa rovnakú aplikáciu a aj možnosti slúchadiel sú podobné, dokonca aj vrátane podpory kodeku a funkcie DSEE Extreme.

Rovnako funguje aj špecializovaný transparentný režim počas telefonovania a samozrejmosťou je aktívne potlačenie hluku. Na 1 nabitie vydržia o kúsok menej a to 6 hodín a 20 celkovo alebo 9 hodín bez ANC a 30 hodín celkovo. Takisto podporujú aj rýchle nabíjanie za 5 minút na1 hodinu používania. Rovnako ako drahší model v tomto článku majú aj certifikáciu odolnosti IPX4.

Cena: 179 eur

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.