Počuli ste už niekedy dobrý zvuk? Teraz nemáme na mysli ten, ktorý sa bežne rinie zo slúchadiel s prebasovaným efektom. Žiadna úprava „super bass“, keď máte pocit, že aj Mozart používal pri hudbe iba bubny. Máme na mysli naozaj vyladený zvuk, presne tak, ako má byť.

Prevodníky a MP3 prehrávač

Vyskúšali sme v redakcii celkovo tri zariadenia, ktoré spravia z bežne pôsobiaceho zvuku úplne nový zážitok. V dvoch prípadoch išlo o D/A prevodníky a zosilňovače v jednom. Treťou vecičkou bol hudobný prehrávač do vrecka. Znovu sme oživili naše MP3 súbory a digitálne ich oprášili. Zmena bola počuteľná už od prvého okamihu.

iFi nano xDSD Black Label

Digitálny prevodník v tomto vyhotovení sa dá použiť s mobilným telefónom alebo s počítačom alebo priamo k Hi-Fi súprave. Vo všetkých prípadoch je to doplnok k stolovému použitiu. V balení sú síce prichytávacie gumičky, no toto si so smartfónom nevieme predstaviť nosiť, a už určite nie ho s prevodníkom vložiť do vrecka nohavíc. V balení ale nie je OTG kábel na prepojenie s telefónom.

Nano xDSD má jeden digitálny vstup so zabudovanou technológiou iPurifier (čistenie zvuku od šumov z prenosu po USB rozhraní). Model nano xDSD má v sebe dva mono zosilňovače s výkonom 2 × 285 mW. To je 10-násobok zosilňovača, ktorý má iPhone 6.

Na tele má dva analógové výstupy vpredu a jeden v zadnej časti. Výhodou je univerzálne použitie. Dá sa použiť s bežnými slúchadlami do uší, ktoré majú impedanciu 16 Ohmov ako aj s referenčnými slúchadlami s viacnásobne vyššou impedanciou. Takisto sme ho použili s externým reproduktorom alebo aj slúchadlami pre hráčov. Testovali sme aj so špeciálnymi slúchadlami, ktoré majú v sebe aktívne odhlučnenie. Tu nebol zvuk presvedčivý, v skutočnosti bol plochý a značne deformovaný.

Podpora audio formátov je široká. Sú tu všetky, ktoré môže bežný používateľ potrebovať, alebo ktoré bude vedieť priviesť na vstup v domácich podmienkach. Napríklad DSD 256 (Direct Stream Digital) a nižšie, PCM (podpora až do 32/384 kHz) a MQA. V závislosti od toho, aký formát použijete, bude svietiť predná LED dióda. Vedľa je potenciometer, ktorým si nastavujete hlasitosť slúchadlového zosilňovača. Je treba použiť výstupy na prednej časti. Zadný priamy výstup obchádza túto možnosť a spolieha sa na ďalšie zariadenie, ku ktorému je prevodník pripojený, napríklad Hi-Fi súpravu.

Ak patríte medzi skutočných znalcov zvuku a máte na to uši a odpovedajúce slúchadlá alebo reproduktorovú súpravu, je tu ešte prepínač filtra režimu prevodníka. Vstavaná batéria vydrží do 10 hodín prehrávania.

Cena: 229 EUR

Zapožičal: www.ifi-audio.com

iFi xDSD

Tento prevodník je vybavenejší, no zároveň aj drahší. Má USB vstup na použitie z počítača alebo smartfónu. Tu ale pravdepodobne využijete bezdrôtové prepojenie cez Bluetooth. No a ako bonus je tu S/PDIF vstup na koaxiálny kábel alebo priamo optiku. Redukcia je v balení. Výdrž sa aj v tomto prípade pohybuje do desiatich hodín. Ďalším vylepšením tohto modelu je podpora formátov PCM až do frekvencie 768 kHz, formátu DSD a MQA. Ideálne ak používate hudobnú službu Tidal. Pozor si treba dať na výstup zo zvukového zdroja. V prípade streamovacích služieb nemusia byť skladby prehraté, ak nepodporujú také rozlíšenie zvuku, ako nastavíte. Napríklad v nastaveniach zvuku vo Windows. S vlastnými skladbami a prehrávačom, napríklad Winampom, nebudete mať problémy.

Zariadenie sa dá párovať až s ôsmimi zariadeniami, tie si zapamätá a jedno z nich sa dá k prevodníku pripojiť. Na prednom paneli sú dve miniatúrne LED diódy. Tie podľa farby svetla informujú, aká je bitová hĺbka zvuku (udáva koľkými bitmi je pôvodný analógový signál kódovaný) a aká je vzorkovacia frekvencia. Potenciometrické koliesko mení farbu podľa toho, aký výkon v decibeloch púšťate na výstup. Rozdielom oproti lacnejšiemu prevodníku nano iDSD je aj podpora efektov. Tie sú vhodné pri použití s reproduktormi. Na slúchadlách nebudete až tak veľmi počuť zmenu. Ide o Xbass+ efekt a 3D+. V balení je súprava lepiacich pások s obdobou suchého zipsu, aby ste si mohli xDSD pripojiť k smartfónu. Otázka je, kto si reálne takto zalepí smartfón a úplne zmení jeho dizajn. Aj tu je aplikovaný digitálny filter v režimoch Measure a Listen podľa toho, či očakávate jemnejšie prechody tónov alebo ostrejšie ladený zvuk.

Filter upravuje zvuk podľa formátu. Inak sa správa pri PCM a inak pri DSD. Nastavujete ho podľa toho, či máte radšej ostrejšie ohraničenie frekvencie zvuku alebo jemnejšie, prípadne efekt rozšíreného zvuku alebo optimalizovaného stereo zvuku. Tzv. narrow, čo odpovedá skresleniu frekvencie tak, aby ste si vychutnali bližší dojem zo zvuku. Používajú to nielen takéto doplnky, ale aj špecializované hudobné prehrávače. Vo veľkej miere práve audio softvér k herným slúchadlám.

Cena: 449 EUR

Zapožičal: www.ifi-audio.com

Pioneer XDP-02U-L

Smartfón je pre mnohých jediným zdrojom hudby. Stále sú ale na trhu hudobné alebo multimediálne prehrávače. Pioneer sa špecializuje na kvalitu zvukového výstupu. Keď do neho vložíte dve 256 GB karty, rozšírite základnú 16 GB pamäť až na 528 GB. Výstupný výkon má až 150 mW a frekvenčný rozsah 20 ÷ 80 000 Hz. Pripojiť k nemu môžete slúchadlá s odporom až 600 Ohmov. Teda nielen bežné štuple, ale fakt profesionálne slúchadlá. Má v sebe Wi-Fi na pripojenie k službám TuneIn, Deezer alebo Tidal. Ovláda sa cez 2,4″ dotykový displej a súpravou tlačidiel po bokoch. Ovládanie hlasitosti, posunu medzi skladbami/posúvania prehrávanej pozície a pozastavenie hudby zvládnete bez dotykového displeja. Presne tak, ako to poznáte z prehrávačov tohto typu. Nabíja sa cez microUSB port a batéria umožní prehrávanie až po dobu 15 hodín, avšak pri vypnutom Wi-Fi a Bluetooth spojení. Okrem bežných slúchadiel s 3,5 mm konektorom môžete pripojiť aj tie s 2,5 mm konektorom. To vtedy, ak prehrávate cez „balanced“ 2,5 mm výstup, teda so špeciálnymi slúchadlami a uzemňovacím káblom. Na bežnom 3,5 mm výstupe dosiahnete polovičný výkon.

Rozhranie je vynikajúce. Dobre sa ovláda a triedi hudbu podľa značiek aj adresárov. Nastaviť si môžete funkciu tlačidiel, jas displeja a spôsob reprodukcie. Všetko, čo poznáte z toho typu zariadení. Na dnešnú dobu nie je malý displej prekážkou. Práve naopak, kompaktnosť prehrávača sme si pochvaľovali. Podporuje Hi-Res audio, avšak potrebujete mať na to skladby vo formátoch DSD, FLAC/WAV. MP3 súbory síce môžete mať kvalitné, ale priveľké rozdiely poznať nemusíte.

Tu prichádza na rad možnosť zvýšiť bitovú hĺbku, ako aj vzorkovaciu frekvenciu. Všetko spravíte v nastaveniach. Vtedy získate podstatne lepší zvuk a vylepšenia prevodníka ESS SABRE ES9018C2M stoja za to. Zvuk je neporovnateľne lepší, ako ste pravdepodobne svoje staršie skladby poznali. Komu by to nestačilo, má možnosť si zvuk ešte trochu vylepšiť. Je tu 10-pásmový ekvalizér so šiestimi predvoľbami a tromi slotmi na vlastné nastavenie. Filter digitálneho výstupu má tri režimy – Sharp, Short a Slow.

Cena: 349 EUR

Zapožičal: BaSys.sk

Verdikt

Nám sa z produktov iFi subjektívne viac pozdával lacnejší model. Nemá síce Bluetooth, no vlastne si ho ani nevieme predstaviť prenášať so sebou. My sme ho používali na stole. Bluetooth a vyššie rozlíšenie hudby potom hovorí v prospech modela drahšieho ifi xDSD. Kto toto nepotrebuje a oželie aj optický vstup, vystačí s modelom iFi nano iDSD BL. Lepšie sa nám ovládal, má tri výstupy a zvukovo sme medzi zariadeniami nepoznali rozdiel.

Ak si odmyslíme cenu, sú to super vecičky. Hodia sa na všetko, na hudbu, filmy a dokonca aj na hranie hier. Ten zážitok z čistejšieho zvuku stojí za to. Nepotrebujete super drahé slúchadlá. Prevodníky sme testovali so slúchadlami za 20 eur aj za 120 eur. Rozdiel bol evidentný od prvých tónov. V každom prípade obe sú pomerne drahé zariadenia.

Pioneer XDP-02U-L je výborný hudobný prehrávač do vrecka. Kto chce naozaj počúvať hudbu na podstatne vyššej úrovni, toto je voľba. Takýto zvuk sme so smartfónom zatiaľ nedosiahli. Ak máte niektorú z podporovaných hudobných služieb, je to len na krok k tomuto prehrávaču. Ak máte Spotify, tu s on-line funkciou nepochodíte a budete musieť použiť svoje off-line hudobné súbory.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.