Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši predstavil osobitný model hybridnej finančnej pomoci pre stredné a malé podniky. Dve mladé slovenské firmy, ktoré uspeli vo výzvach Úradu vicepremiéra na podporu inovácií Smart Cities, absolvovali trojmesačný akceleračný program v USA a etablovali sa na medzinárodnom trhu.

Úrad vicepremiéra pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vypracoval na Slovensku jedinečný model hybridného financovania, kombinujúceho verejné a súkromné finančné zdroje, vďaka čomu pomohol dvom mladým slovenským firmám Damalis a GOSPACE presadiť ich inovatívne produkty na zahraničnom trhu.

„Malým a stredným podnikom, ktoré ponúkajú unikátne riešenia, často chýbajú financie na to, aby vylepšili svoje produkty a našli investorov. Náš úrad im preto poskytol finančnú dotáciu, a možnosť zdokonaliť svoje riešenia v špičkových podmienkach akcelerátora Smart City Works. V USA si našli ďalších investorov a z lokálneho trhu sa presunuli na svetový,“ uviedol vicepremiér Richard Raši.

Firma Damalis uspela vo výzve ÚPVII na digitalizáciu verejnej správy mesta s riešením Cviker – vizualizáciou infraštruktúrnych projektov pomocou technológie rozšírenej reality, ktoré implementovala v meste Poprad. Zatiaľ je riešenie v testovacej prevádzke a po rozhodnutí mesta môže byt inštalované na zariadeniach Android. „Počas pobytu v USA sme naše riešenie vo veľmi krátkom čase implementovali u najväčších realitných developerov na východnom pobreží, čo by bez našej intenzívnej práce v akcelerátore a pomoci zahraničných partnerov zo Smart City Works nebolo možné. Veľmi tiež oceňujeme transparentnosť a férovosť celého procesu poskytnutia dotácie na tento pobyt a vývoj riešenia,“ povedal konateľ firmy Damalis Martin Rapoš.

Firma GOSPACE získala dotáciu na projekt rezidentského parkovania v slovenských mestách, pilotné projekty bude realizovať  s mestom Trnava a mestskou časťou Karlová Ves v Bratislave. „Sme veľmi radi, že sme sa do výzvy zapojili. Najmä samotný akceleračný program Smart City Works nám priniesol veľmi veľa. Naučili sme sa mnoho o biznis kultúre v Spojených štátoch, nadviazali sme nové partnerstvá. To by sa nám nepodarilo, keby sme nestrávili v štátoch potrebný čas a bez toho, aby nám nepootvárali dvere mentori z programu Smart City Works. Mohli sme zužitkovať našu technologickú vyspelosť v oblasti IoT a ponúknuť naše riešenie do portfólia amerických telekomunikačných operátorov, ako je napríklad T-Mobile US alebo Comcast. Vďaka programu možno povedať, že už nepôsobíme ako slovenská firma len na európskom, ale aj na americkom trhu,“ uviedol Ondrej Závodský z firmy GOSPACE.

„S modelom hybridného financovania chceme pokračovať aj v budúcnosti. Firmy Damalis a Gospace sú prvými lastovičkami, ktoré nám potvrdili, že naša snaha napomáhať šikovným mladým ľuďom zo Slovenska s inovatívnymi riešeniami sa vyplatila a ocenili ju aj zahraniční investori,“ dodal Richard Raši.

Značky: