Čerstvá zmena pravidiel Facebooku vytvára priestor pre nové zdroje.

Áno, zdroje, ktoré neodoberáte, nie sú v okruhu vašich záujmov a tak sa k vám môžu dostať aj stránky iného, než vami preferovaného charakteru. Dobre, poďme si povedať, čo to presne znamená a pred čím vlastne Úrad vlády varuje.

V zásade nikomu neprekáža ak ste vegetarián, no začnete dostávať do povedomia stránky z oblasti výroby mäsa a mäsových výrobkov. Toto nie je to, čo Úrad zaujíma a pred čím vás chce vystríhať. Ide skôr o varovanie pred extrémistickým obsahom, ktorý Facebook nestíha odstraňovať. Týchto stránok sú desaťtisíce a bežne ste ich možno nesledovali. Sociálna sieť ale nie je charita a žije z toho, aby vás zaujala.

Je dobre známe a zdokumentované, že nás viac prikovajú k sieti negatívne správy. Nič prekvapivé, všakže. Pozrite si večerné správy, tam na pozitívne informácie nie je priestor. Ruku na srdce, pozerali by ste ich v takom prípade?

Algoritmy FB majú za úlohu oživiť vaše stojaté vody záujmových oblastí a priniesť vám niečo nové. Napríklad k zdrojom, ktoré šíria dezinformácie a k vašim bežne sledovaným zdrojom sa teraz nemusíte dostať. Facebook potrebuje hlavne zarobiť a tak ide o nový spôsob, ako vás na sieti udrží čo najdlhšie.

Zmena, ktorú FB zaviedol je už v plnom prúde, čo ste si inak mohli všimnúť aj na vašom profile. Sociálna sieť vo svojom príspevku ukazuje, ako sa zmení rozhranie aplikácie a ako to ovplyvní prvky nazvané ako HomeFeeds. Druhá oblasť, Feeds, nie je problematická. Tu dostanete obsah, ktorý sledujete. Avšak Facebook sa vám zobrazí primárne na karte Home a tam najprv dostanete nový obsah, sčasti premiešaný s tým, čo vás zaujíma.

Toto by mohlo predstavovať najväčšie riziko v tom, že si neuvedomíte, že ide o stránky a skupiny, ktoré nesledujete. Takto môžete uveriť pochybným informáciám v rôznych skupinách bez prvotného odhalenia, že to nie je tá „istota“, ktorú odoberáte.

Zdroj: FB Úrad vlády

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.