Stále viac úradov v USA získava prístup k cenovo dostupnému zariadeniu, ktoré dokáže odomknúť iPhone.

Viacero úradov naprieč USA už kúpilo, alebo zvažuje kúpu technológie, ktorá im umožní odomknúť zabezpečený iPhone. Technológia bude pravdepodobne funkčná aj pre verziu iOS 11. Krabička GrayKey by mala vedieť odomknúť aj iPhone X.

GrayKey dokáže odomknúť až dva iPhony naraz. Malá krabička bola vyvinutá spoločnosťou Atlanta Grayshift, ktorá je dlhoročným dodávateľom americkej spravodajskej služby a za ktorou stojí bývalý bezpečnostný technik spoločnosti Apple.

Proces odomykania iPhonu je pomerne jednoduchý z pohľadu obsluhy. Celý proces začína pripojením mobilného zariadenia na dve minúty. Po odpojení sa iba čaká na zverejnenie prístupového kódu. Doba čakania je závislá od zložitosti nastaveného prístupového kódu používateľom.

Kúpa GraKey je pre úrady veľmi výhodná. Nielenže sa ľahko používa, ale je aj cenovo dostupné. Pre porovnanie môžeme použiť prípad izraelskej spoločnosti Cellebrite, ktorá odomkla iPhone za 900 000 dolárov, keď samotný Apple to odmietol urobiť. V súčasnosti Cellebrite odomkne iPhone minimálne za 5 000 dolárov.

K dispozícii sú dva varianty GrayKey. Prvý má cenovku 15 000 dolárov a druhý stojí úrady 30 000 dolárov. Rozdiel medzi nimi je iba v počte odomknutí, ktoré sa dajú pomocou GrayKey vykonať. Lacnejšia verzia má limit 300 zariadení, pričom drahšia verzia nemá žiadne obmedzenie pre počet odomknutí.

Pri existencii zariadenia, akým je GrayKey, stráca význam požiadaviek, ktoré smerujú k Apple aby sa otvorili zadné dvierka pre prístup do zabezpečených iPhonov. 

zdroj: engadget

Prečítajte si aj:

Expertom z firmy Bkav sa podarilo prelomiť ochranu Face ID na iPhone X

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.