Aj keď sú momentálne úrokové sadzby hypoték na historických minimách, odborné odhady predpovedajú ich ustálenie. S tým súvisí aj zmena spotrebiteľského správania v oblasti hypoték.

Masívny nárast predaja hypotekárnych úverov na Slovensku v tomto roku ovplyvnili výhodné úrokové sadzby. Na začiatku roku 2016 ho odštartovala VÚB banka, ktorá hypotéku s troj a štvorročnou fixáciou ponúkla za 1,49 %, čo bolo na slovenskom trhu absolútnou novinkou.

Trendom v Eurozóne sú momentálne fixácie nízkych úrokov na dlhšiu dobu. Kým vlani si sedem z desiatich ľudí vo VÚB viazalo hypotéku na 1 až 3 roky, dnes podiel 3-ročných fixácií klesá a ľudia preferujú 5 a 6 ročné fixácie. Napriek tomu za Eurozónou v dobe fixácie stále zaostávame. Tam tvoria fixácie nad 5 rokov tri štvrtiny hypoték a takmer 54 % sú fixy nad 10 rokov. Sadzbami nových úverov však už Slovensko vývoj v Európe dobehlo. Pred rokom nás od priemeru Eurozóny delili 3 desatiny percentuálneho bodu, na jar 2016 sa náklady hypoték vyrovnali.

Fixovať si úroky na hypotéke na dlhšie obdobie má svoje opodstatnenie.  Sadzby sa už pozerajú na dno, no strop nad hlavou nemajú. Preto je výhodné zafixovať si nízku sadzbu na dlhú dobu práve teraz. Extrémne nízke sadzby síce môžu ešte nakrátko mierne klesnúť, pravdepodobne to však nepresiahne pár desatín %. V priebehu ďalších rokov však môžu stúpnuť aj o 2,5 %.

V prípade 60 000 eurovej hypotéky na 30 rokov môže klient pri úroku nižšom o 0,3 % bodu ušetriť mesačne 8 – 9 eur, pri náraste však môže jeho mesačná splátka narásť aj viac ako o 80 eur.

Z tohoto dôvodu sa VÚB rozhodla priniesť jesennú akciu na hypotéky. Klient si môže úrok 1,49 % zafixovať až na 10 rokov za jednorazový špeciálny poplatok, ktorý si môže započítať do výšky úveru. V prípade, že klient nebude mať záujem o dlhú fixáciu úrokovej sadzby bude mať na výber aj ostatné štandardné fixácie. Výhodnú špeciálnu sadzbu si môže vybrať na 5, 6, 8 alebo 10 rokov.

VÚB na jeseň tiež prináša zľavu 50 % z poplatku za poskytnutie pre všetky hypotéky. Okrem toho preplatí náklady na vklad záložného práva do katastra nehnuteľností a tiež náklady za znalecký posudok až do výšky 150 eur.

Značky: