Nová verzia príde začiatkom roka 2022.

Technológia USB-C je jedna z najlepších vecí, ktorá sa mohla stať vo svete mobilných zariadení. Tento štandard podporujú mobilné telefóny, tablety, notebooky, ale aj príslušenstvo a umožňuje prenášať dáta, obraz a napájanie prostredníctvom jedného kábla.

Dnes sú na trhu USB-C nabíjačky so 100 W výkonom, avšak už o necelý rok budeme pomocou tohto štandardu nabíjať s výkonom až 240 W. Vyplýva to zo špecifikácií štandardu USB-C 2.1, ktoré oznámila organizácia USB Implementers Forum. Na správu upozornil portál Android Central.

USB-C 2.1 prinesie podporu pre USB4 a pre technológiu Extended Power Range. Práve vďaka nej bude možné cez USB-C napájať zariadenia s výkonom až 240 W. Okrem kompatibilného zariadenia a USB-C nabíjačky s takýmto výkonom budete potrebovať aj nový USB-C kábel, ktorý bude podporovať prenos napájania na uvedenej úrovni.

Pripomeňme, že dnes nájdete na trhu USB-C nabíjačky s výkonom 30, 45, 65 alebo 100 W. Tieto nabíjačky je možné v kombinácii s káblami s podporou napájania na úrovni až 60 W alebo až 100 W využívať na napájanie kompatibilných zariadení.

Napájanie cez USB-C podporujú už aj viaceré herné notebooky. V ich prípade síce nedosiahnete napájanie, ktoré je potrebné na plnohodnotné využitie herného výkonu, avšak na účely mobilnej práce postačuje až 65 W napájanie. Dá sa očakávať, že s príchodom 240 W USB-C nabíjačiek budeme môcť plnohodnotne napájať pomocou tejto technológie aj výkonné herné zariadenia.

Očakáva sa, že prvé káble a zariadenia s podporou štandardu USB-C 2.1 a technológie Extended Power Range prídu na trh koncom tohto roka, resp. začiatkom roka 2022.

Zdroj: Android Central

Prečítajte si aj:

Nabíjate váš telefón správne? Tu sú tipy, ako na to

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit