Na trh sa dostanú čoskoro.

USB Implementers Forum je nezisková organizácia vytvorená za účelom propagácie a podpory USB. Najnovšie bol touto organizáciou oznámený nový program certifikovaných log na základe špecifikácií USB4, USB Type-C a USB Power Delivery.

Káble, ktoré obsahujú nový štandard USB PD 3.1 s výkonom 60 W alebo 240 W, budú označené novým logom, ktoré jasne identifikuje výkon, ktorý je kábel schopný dosiahnuť. Podobne aj káble USB4, ktoré podporujú rýchlosti 20 Gb/s alebo 40 Gb/s, budú mať nové logo, ktoré zobrazuje nielen nové rýchlosti prenosu dát, ale aj rýchlosť nabíjania.

Tieto nové logá sa budú nachádzať na všetkých certifikovaných kábloch, nabíjačkách a na ich obaloch. Spotrebiteľ by tak mal ľahko zistiť nielen to, aký je nabíjací a dátový výkon jeho kábla, ale aj to, že kábel je certifikovaný organizáciou USB-IF a spĺňa predpísané normy.

USB-C nové logoZdroj: Business wire

Zdá sa však, že USB-IF neurobilo nič pre to, aby zabránilo falšovaniu log na lacno vyrobených kábloch, ktoré nespĺňajú normy. Spoločnosť HDMI LA napríklad prišla nielen s logami, ale aj s holografickým obrázkom a QR kódom, ktorý môže používateľ naskenovať zo zadnej strany škatule s káblom a skontrolovať, či ide o autentický kábel HDMI 2.1.

Kvôli nenasadeniu ochranných prvkov je možné tieto USB-C káble kedykoľvek napodobniť a v konečnom dôsledku si bude musieť spotrebiteľ dávať aj tak veľký pozor na to, či kupuje skutočne originálny kábel.

Zdroj: Businesswire

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.