Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pre dovolenku na Slovensku sa od januára do marca 2016 rozhodlo 1 032 441 návštevníkov, čo je o 25 % viac ako v minulom roku.

Podľa údajov ŠÚ SR bolo v rámci dovolenkových a pracovných pobytov vyše 650 000 hostí zo Slovenska (+ 26 %), zo zahraničia pricestovalo takmer 380 000 hostí (+ 24 %).

„Minuloročný rast návštevnosti pokračuje aj v tomto roku, čo nás veľmi teší. Na začiatku roka sa na Slovensku konali významné medzinárodné športové podujatia, ktoré spolu s dobrými lyžiarskymi podmienkami počas zimnej sezóny. Zaujímavou ponukou produktov cestovného ruchu prispeli k zvýšeniu poznateľnosti značky destinácie a sprostredkovane k rastu návštevnosti. Slovenská agentúra pre cestovný ruch prostredníctvom svojich marketingových aktivít neustále systémovo informuje potenciálnych cestovateľov o ponuke dovolenkových možností a atraktivít cestovného ruchu. Vytvára tak priestor pre inšpiráciu a opätovnú návštevu Slovenska aj počas letných mesiacov,“ uviedol generálny riaditeľ SACR Igor Donoval. Najviac dovolenkárov tvorili v prvom štvrťroku domáci návštevníci, čo ovplyvnili aj zimné a jarné prázdniny. Oproti minulému roku využilo služby hromadných ubytovacích zariadení o 136 000 viac domácich hostí, čo na celkovej návštevnosti predstavuje podiel 63 %. Priemerne zostali na dovolenke takmer tri noci.

Viac turistov aj zo zahraničia

Za prvé tri mesiace roku 2016 sa zvýšil počet dovolenkárov zo všetkých hlavných zdrojových trhov Slovenska. Ide o návštevníkov z Českej republiky, Maďarska, Nemecka,  Rakúska, Veľkej Británie, Poľska či z Talianska. Pozitívny trendom je aj nárast hostí z Ruskej federácie. Viac turistov prišlo tiež zo Škandinávie, z Pobaltských krajín, Holandska, Španielska, USA, Číny, Indie, Izraela, Japonska či z Južnej Kórey.

„Máme za sebou najlepší prvý štvrťrok minimálne za posledných 10 rokov. Dovolenku na Slovensku si vybralo doteraz najviac Slovákov aj zahraničných návštevníkov. Vzhľadom na aktuálne tempo rastu očakávame, že v tomto roku by mohlo navštíviť Slovensko o 10 % viac dovolenkárov ako v rekordnom minulom roku, uzavrel Igor Donoval.

Záujem o Slovensko rastie

Ďalší potenciál pre zvyšovanie návštevnosti naznačuje aj záujem o Národný portál cestovného ruchu www.slovakia.travel. Od začiatku roka do konca mája na ňom vyhľadávalo informácie o Slovensku už viac ako 1,2 milióna používateľov internetu, čo predstavuje medziročný nárast o 87 %.

TOP 5 KRAJÍN PODĽA POČTU NÁVŠTEVNÍKOV ZA 1.Q 2016
KrajinaPočet návštevníkovMedziročný nárast
Česká republika109 000+ 27%
Poľsko50 000+ 17 %
Nemecko33 000+ 22 %
Maďarsko22 000+ 35 %
Rakúsko17 000+ 27 %

Zdroj: ŠÚ SR