V našej redakcii sme už predstavili spôsob HP Instant Ink, kedy si sami neobjednávate atramentové náplne priamo, ale prinesie vám ich kuriér v rámci predplatného na tlač. Teraz je tu ďalšie vylepšenie, kedy sa preplatenie tlače týka aj laserových tlačiarní.

HP LaserJet Pro MFP 4102dwe

Aby sme si to v praxi vyskúšali, požičali sme si zariadenie HP LaserJet Pro MFP 4102dwe. Práve to posledné písmenko je dôležité, je to multifunkčné zariadenie s laserovou platformou, ktorá je riadená elektronicky.

HP LaserJet Pro MFP 4102dwe
HP LaserJet Pro MFP 4102dwe

Tak poďme na to a vysvetlíme ako to celé funguje. LaserJet Pro MFP 4102dwe prichádza s tonerovou kazetou vo vnútri a použijete ju pri tom, keď zariadenie konfigurujete a s novou náplňou ešte kuriér k vám nedorazil. Tlačiť, skenovať a kopírovať teda môžete okamžite po vybalení tohto zariadenia. Len pripomeňme, že je to monochromatické zariadenie, tlačová kazeta je teda len jedna a to s čiernym tonerom.

Pripojenie cez internet

Ak chcete využiť tento moderný spôsob objednávania tlačových zásobníkov cez službu, je vhodné, aby ste ju po vybalení nepripájali cez USB port, hoci príslušný kábel je v dodávke. Správne pripojenie je cez internet, buď Ethernet alebo ešte lepšie cez Wi-Fi sieť. Tento spôsob sme aj pri teste využili. Spôsob pripojenia vyberáte hneď po zapnutí zariadenia, keď si vyberiete ovládací jazyk, pričom slovenčina je plne podporovaná.

Výber typu pripojeniaZdroj: TOUCHIT.sk
Výber typu pripojenia

Vyberiete teda pripojenie cez bezdrôtovú sieť, zadáte heslo (alebo použijete pripojenie cez WPS) a zariadenie sa úspešne pripojí na sieť. V tejto chvíli môžete začať aktivovať službu HP+.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Úspešné pripojenie na 5 GHz Wi-Fi sieť

Zariadenie vtedy zobrazí párovací kód, ktorý je platný na 2 hodiny. Počas tejto doby sa presuniete k počítaču a začnete konfiguráciu tu. Aktivácia služby HP+ znamená priradiť vlastníctvo zariadenia, zadanie kódu párovania, môžete získať službu Instant Ink ako bezproblémové doručenie toneru s úsporou peňazí a na záver je to inštalácia najnovšieho ovládača zariadenia priamo z internetu.

Zariadenie je pripravené na inštaláciu HP+Zdroj: TOUCHIT.sk
Zariadenie je pripravené na inštaláciu HP+

Zariadenie do podniku

Toto multifunkčné zariadenie môže byť použité aj v rámci podniku a tak sa môžete rozhodnúť, či bude zariadenie spravované spoločnosťou alebo to bude osobná tlačiareň. My sme vybrali voľbu spracované spoločnosťou, aby sme boli v roli administrátora a mali lepší prehľad o pripojených používateľov. Aj v prípade, že si vyberiete voľbu Osobná tlačiareň, budete môcť zariadenie zdieľať s inými používateľmi.

Výber spôsobu pripojenia
Výber spôsobu pripojenia

V našom prípade sme tak zadali názov organizácie a ďalšie voľby a do vytvoreného okna v počítači zadali párovací kód zobrazený na zariadení. Pre lepšiu správu zariadenia ďalej pomenujete a popíšete jeho umiestnenie. Potom prebieha aktivácia služby HP+.

Služba Instant Ink a možné plány

Táto služba vám umožňuje tlačiť kedykoľvek, nestane sa vám totiž, že by ste nemali čím. Tým, že toto zariadenie je trvalo pripojené na internet, HP má informáciu o tom, kedy je vhodné poslať kuriéra s novými tonermi, ktoré vám prinesie až na vybrané miesto inštalácie zariadenia. Je to s rezervou a teda, aj keď budete cez víkend tlačiť veľa, na suchu nezostanete.

Výhody zaradenia do programu Instant Ink

Výhoda je, že na 3 mesiace máte službu Instat Ink na vyskúšanie a zadarmo. To je fajn, lebo takto si zadarmo vytlačíte 9000 strán a to sa počíta. Poplatky sa vám začnú počítať až 3 mesiace od aktivácie a aj po troch mesiacoch sa môžete rozhodnúť, že tento spôsob vám nevyhovuje a napr. chcete tlačiť klasickým spôsobom. Teda pripojením cez USB kábel pričom si tonery budete kupovať sami. Áno, dá sa to.

Prepojovacie porty na HP LaserJet MFP Pro 4102Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na HP LaserJet MFP Pro 4102

Ale poďme na to, ako sa služby Instat Ink aktivuje. Vo vzniknutom rozhraní pritom zadávate adresu, kam sa bude doručovať toner. Potom si vyberiete plán, ktorý vám bude vyhovovať. Takéto sú možnosti

Zriedkavá
7,99 eur/mes
Menej častá
13,99 eur/mes
Stredná
19,99 eur/mes
Vysoká
25,99 eur/mes
Veľmi častá
39,99 eur/mes
200 strán/mes400 strán/mes800 strán/mes1500 strán/mes3000 strán/mes
Plány pre HP Instant Ink pre laserové tonery

Ako tretiu položku do rozhrania Instat Ink zadávate platobnú kartu. Kartu systém overí tým, že odošlete a znova dostanete sumu 1 eur. Tým je zaručené, že zadaný platobný systém funguje.

Dokončenie zadania služby HP Instant Ink aj s tým, že od poskytovateľa platobnej brány vám príde potvrdzujúci mail

Podmienky služby Instant Ink

Musíte ešte súhlasiť s podmienkami služby a je dobré venovať tomu pozornosť.

Tonerová kazeta na HP LaserJet MFP Pro 4102Zdroj: TOUCHIT.sk
Tonerová kazeta na HP LaserJet MFP Pro 4102

Konkrétne sa tu píše: Služba sa spustí po vložení prvej kazety HP Instant Ink, ktorá bola dodaná s tlačiarňou, resp. doručená po potvrdení vašej registrácie v službe Instant Ink. Ak počas skúšobného obdobia budete tlačiť do 3000 strán mesačne, nebudú sa vám účtovať žiadne poplatky. Po ukončení skúšobného obdobia sa bude služba automaticky obnovovať a nepretržite pokračovať, kým ju nezrušíte… Službu môžete kedykoľvek zmeniť alebo zrušiť na stránke vaše predplatné. … Služba sa zruší s účinnosťou v posledný deň aktuálneho fakturačného cyklu. Po zrušení spoločnosť HP na diaľku deaktivuje predplatenú kazetu, takže s ňou už nebude možné tlačiť. Predplatenú kazetu potom budete musieť vrátiť spoločnosti HP. Za nepoužitý atrament alebo toner vám nebudú vrátené žiadne peniaze. Ak chcete pokračovať v tlači po zrušení služby, musíte si zakúpiť bežnú kazetu HP kompatibilnú s vašou tlačiarňou.

Ak súhlasíte, máte systém Instant Ink aktivovaný a môžete očakávať kuriéra s tonerovou kazetou.

Administrátorské rozhranie HP Smart

Inštalácia ovládača

Toto funguje skvele. Nič nehľadáte na nejakej utajenej adrese či na nejakom nezrozumiteľnom fóre fanúšikov, len súhlasíte s inštaláciou na na prvý pokus sa nainštaluje správny ovládač. Toto prostredie je už v angličtine, ale to nevadí, je to intuitívne. Vyberiete si automatickú inštaláciu, čím sa tlačiareň vyhľadá v sieti a nainštaluje. Mimochodom, cez vzdialenú tlač môžete tlačiť aj na zariadení pripojenej do inej siete ako máte pripojený počítač. Dokonca môžete tlačiť cez Wi-Fi Direct aj na zariadení, ktoré vôbec nie je pripojené do siete a to samozrejme bezdrôtovo.

Inštalácia ovládača k HP LaserJet Pro MFP 4102dwe
Inštalácia ovládača k HP LaserJet Pro MFP 4102dwe

Od tejto chvíle môžete vaše zariadenie plnohodnotne používať: monochromaticky tlačiť, kopírovať alebo skenovať (to aj farebne).

Práca z mobilného telefónu

Pre HP zariadenia je pripravená mobilná aplikácia HP Smart. Pomocou nej tlačíte, kopírujete a skenujete z tohto mobilného zariadenia ako keby to bol počítač. Rovnako takto môžete použiť tablet. Dokonca tu existuje aj spôsob extrakcie naskenovaného textu do editovateľného textu s plnou podporou slovenčiny.

Podpora práce s mobilným telefónom je tu naozaj vzorová a platí to pre Andoid aj iOS systémy.

HP LaserJet Pro MFP 4102dwe

Dobre, službu máte teda vysvetlenú ale vráťme sa k samotnému zariadeniu. Je to multifunkčné zariadenie v kompaktnom dizajne, ktoré sa pohodlne zmestí na pracovný stôl. Pracuje rýchlo, rýchlosť obojstrannej tlače je to 40 str/min a zariadenie je vybavené tak, aby dokázalo aj obojstranne skenovať.

Ovládanie pomocou mobilnej aplikácieZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládanie pomocou mobilnej aplikácie HP Smart

Inteligentná výbava HP Smart umožňuje jednoducho tlačiť a skenovať odkiaľkoľvek a to vrátane cloudových úložísk ako je Google Drive a Dropbox. Tlačiť môžete aj z USB kľúča, prípadne naň ukladať naskenované dokumenty. Ovládanie výrazne zjednodušuje farebný dotykový displej.

Zdroj: TOUCHIT.sk
HP LaserJet Pro MFP 4102dwe

Spomeňme ešte HP Wolf Pro security, čo je pokročilé monitorovanie bezpečnosti 24/7, ktoré prichádza vopred nainštalované a tiež aj vopred nakonfigurované. Nestanete sa vám tak, že by sa do vášho podniku či domácnosti dostal útočník práve cez multifunkčné zariadenie.

USB port a farebný displej na HP LaserJet MFP Pro 4102Zdroj: TOUCHIT.sk
USB port a farebný displej na HP LaserJet MFP Pro 4102

Pracovné zaťaženie tohto stroja je až 80 000 strán mesačne. V zariadení je zásobník na 100 hárkov, ďalej manuálny vstupný zásobník na 250 hárkov, celková kapacita je teda 350 hárkov. Prikúpiť sa dá ďalší spodný podávač s kapacitou 550 hárkov.

Automatická podávač papiera na HP LaserJet MFP Pro 4102Zdroj: TOUCHIT.sk
Automatická podávač papiera na HP LaserJet Pro MFP 4102

Celkom hore je automatický podávač dokumentov s kapacitou na 50 hárkov. Rozlíšenie tlače je 600 × 600 dpi, rozlíšenie skenovania je 1200 × 1200 dpi. Zariadenie prichádza s predĺženou dobou záruky 2 roky.

Cena zariadenia: 439 eur

Zapožičal: HP Slovensko

Zdroje: vlastné, HP

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.