Telefón Samsung Galaxy S8 je už dávnejšie na slovenskom trhu a predáva sa veľmi dobre. Sami ho používame pri realizácii videí, reportážnej fotografii a na každodennú komunikáciu. Teraz sme do redakcie získali aj príslušenstvo, s ktorým vás radi oboznámime. Pripomeňme, že v minulom vydaní sme predstavili dokovaciu stanicu DeX.

360° kamera s novým dizajnom

Samsung Gear 360  (2017) má voči predchádzajúcej verzii vylepšený dizajn a hlavne oveľa vyššie rozlíšenie. Je tenšia a spratnejšia (130 gramov), súčasťou dodávky je aj prenosné textilné puzdro a USB-C kábel. Do kamery treba pred použitím vložiť microSD kartu. Spojenie s mobilným telefónom je cez Bluetooth. Kamera je vybavená 8,4 MPx snímačom a šošovkou s F2.2 pre každé „z dvoch očí“ kamery. Celkové rozlíšenie 3D fotografie je 15 MPx.

Kamera Gear 360 (2017) sa veľmi dobre drží v ruke a umožňuje realizovať 360° fotky vo vyššom rozlíšení)

Zjednodušené je aj ovládanie buď cez tlačidlá alebo cez mobilnú aplikáciu. S touto novou 360° kamerou natočíte napr. videá už v 4K rozlíšení. Tie sa dajú umiestňovať na sociálne siete priamo z aplikácie a novinkou je aj živé vysielanie buď na Facebooku alebo cez YouTube.

Výborne je, že tieto zábery si po prenesení do telefónu rozumejú s ďalším  príslušenstvom, ktorým sú okuliare pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR. Sledovať tak môžete vaše 360° fotky alebo videá.

Inštalácia Gear 360

 

Ako to funguje? Gear 360 je ideálne používať na selfie tyčke. Ak ju budete držať v ruke, časť z ruky nebude v obraze vidieť a bude to pôsobiť trochu umelo. Video aj fotky potom môžete realizovať jednoducho – vhodné je nastaviť oneskorenie napr. 2 sekundy a fotky i videá budú potom bez časti, kedy zadávate pokyn na realizáciu obrazu.

Voľby typu obrazu v aplikácii

O stave kamery vás potom informujú informačné diódy na jej hornej a bočnej strane. Z hľadiska režimu si môžete vybrať medzi videom, fotografiou, časozberným videom, video slučkou a novinkou je HDR fotografia krajiny. S výnimkou posledného režimu môžete vždy nastaviť aj expozíciu a bielu + ďalšie parametre zamerané na dĺžku záberu.

Aplikácia Samsung Connect v Galaxy S8 túto kameru rozpozná okamžite po jej zapnutí. Ideálne je zadávať pokyn aj nastavovať parametre práve cez mobilnú aplikáciu. Z 3D fotografie si môžete priamo v telefóne vytvoriť 360° obraz. Teraz je to oveľa rýchlejšie ako to bolo pri staršom telefóne Galaxy S7. Rovnako si z konkrétneho pohľadu môžete spraviť 2D fotografiu.

Kameru je možné použiť len s novšími Samsung telefónmi ako je S7/ S7 edge, Note5, S6 edge+/S6/S6 edge, Galaxy A5 (2017) a Galaxy A7 (2017). Tiež je zabezpečená kompatibilita s novšími iPhone telefónmi (iPhone SE a novšie). Stupeň krytia kamery je IP 54, je teda čiastočne odolná prachu aj vode, určite to však nie je kamera do vody.

Cena: 259 Eur

Zažite novú virtuálnu realitu s Gear VR

Okuliare Samsung Gear VR prinášajú výborný zážitok virtuálnej reality, oveľa lepší ako to bolo v prípade Gear VR predávaných pred rokom. Gear VR používa 42 mm šošovky so šírkou záberu 101° (Field of View), ich hmotnosť je 345 gramov. Stačí si ich nasadiť na hlavu, ideálne je použiť aj slúchadlá.

Okuliare sú tvarované tak, aby dobre sedeli na tvári. Musí to byť ale väčšia hlava, pre menšiu detskú hlavu nie sú celkom ideálne. Novinkou je ovládač, ktorý sníma pohyb ruky a obsahuje aj touchpad a tlačidlá na jednoduchšie ovládanie virtuálnej reality a hlasitosti.

Ten využijete hlavne pri hrách. Sem-tam sa stalo, že ovládač stratil spojenie na okuliare, ale dalo sa to ľahko obnoviť. Aby ste ho nestratili pri akčnej hre, dá sa pripevniť k ruke. Hmotnosť ovládača je 64 gramov, obsahuje v sebe viacero snímačov polohy a zrýchlenia. Ovládač je poháňaný dvoma AA batériami s výdržou na 40 dní prevádzky (2 hodiny použitia denne).

Okuliare pre virtuálnu realitu Gear VR a ovládač

Tiež môžete použiť ovládanie na pravej strane okuliarov, ktoré je teraz pohodlnejšie. Ovládač sa dá ďalej prispôsobiť či ho budete držať v pravej alebo ľavej ruke.

Do týchto okuliarov je možné umiestniť telefóny Galaxy S8, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6 a S6 edge. Originálny adaptér v okuliaroch je USB-C, súčasťou dodávky je redukcia na micro USB.

Okuliare sme vyskúšali a konštatujeme, že hlavnou prednosťou voči konkurencii je bohatý obsah, ktorý pomocou nich máte k dispozícii. Sú to aktuálne najlepšie okuliare pre virtuálnu realitu, ktoré využívajú smartfón a celkom sa tešíme na dobu, keď bude obsahovať Samsung Galaxy telefón s rozlíšením 4K.

Cena: 149 Eur

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.