Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Model možnej obytnej bunky na Marse vytvorili študenti Fakulty architektúry ČVUT.

Navrhnuté obydlie im pomáhal postaviť kolaboratívny robot (kobot) zapožičaný spoločnosťou Universal Robots. Model je tvorený zo sérií panelov, ktoré kobot utkal z konopného a jutového vlákna. Fakulta na projekte spolupracovala s technickou univerzitou z holandského Delftu.

Dva metre vysoký model stoji v átriu ČVUT, kde bol slávnostne odhalený. Jeho guľovitý tvar tvoria poskladané panely, ktoré sú utkané z prírodných vlákien. Konope je silné 4 milimetre, jutové lanko má priemer 2 milimetre. Vlákna boli napustené roztokom z gleju, ktorý zaistil ich vytvrdnutie.

Mladí architekti najskôr vytvorili šablónu, do ktorej mal zapožičaný kobot vypletať pavučinový vzor. Bolo však potrebné vyrobiť jeho koncové riešenie. Študenti preto navrhli nádobku z vlastného recyklovaného PET plastu, ktorá bola pripevnená na rameno robota a ktorou prechádzali pri tkaní vlákna, ktoré boli súčasne namáčané lepidlom.

„Študenti museli robota požadovanú úlohu naučiť, teda ukázať mu, aké pohyby ma vykonať, aby každý panel správne utkal. Podarilo sa im to na jednotku a to behom niekoľkých dní,“ uviedla Kateřina Slánska, marketingová manažérka spoločnosti Universal Robots, ktorá kolaboratívneho robota k tomuto projektu zdarma zapožičala. Išlo o typ robota UR5, ktorý unesie záťaž až do 5 kilogramov.

Študentom realizáciu zadal Experimentálny ateliér

Výrobu obydlia na Mars mali študenti zadanú ako ročníkové cvičenie v rámci Experimentálneho ateliéru Achten-Nováková na Fakulte architektúry. „Do značnej miery pracujeme experimentálne a v priebehu prípravy prichádzame na nové postupy, ktoré majú zaujímavý vplyv na konečný výsledok. Zadanie bolo využiť robota v kombinácii s parametrickým navrhovaním. Vo finále sa z domčeka na Mars vyvinul ekopavilón z prírodných materiálov,“ vysvetľuje Kateřina Nováková, ktorá ateliér spoluzakladala a tento projekt viedla s kolegami z Delftu.

Počas semestra vzniklo 11 návrhov, finálnej realizácie sa dočkal iba víťazný. Pracovalo na ňom 41 študentov, z toho 33 bolo študentov z holandského Delftu. Tamojšia univerzita na projekte spolupracovala od samého začiatku.

Vzniknutý pavilón sa do vesmíru pravdepodobne nepozrie, ale svoj hlavný účel splnil. Vďaka tomuto projektu si študenti vyskúšali prácu od začiatočných návrhov až po konečnú realizáciu, a to pri využití nových technológií a medzinárodnej spolupráce. „Naši koboti sú dizajnovaní na bezpečnú prácu v bezprostrednej blízkosti ľudí a dobre vieme, že ich je možné použiť na mnohé rôzne účely. Aj pre nás však bola vesmírna stavba premiérou,“ dodala Slánska.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky: