Plne prepojená, riadená dátami a s automatickou optimalizujúcou: Bosch otvoril v Drážďanoch jednu z najmodernejších tovární na čipy na svete. Bosch reaguje na zvýšený dopyt po polovodičoch práve touto továrňou na výrobu čipov.

Plne automatizované, vzájomne prepojené stroje a integrované procesy v kombinácii s metódami umelej inteligencie (AI) robia z tohto drážďanského závodu inteligentnú továreň a tiež priekopníka v oblasti Priemyslu 4.0. Otvorený bol za prítomnosti nemeckej kancelárky Dr. Angely Merkelovej ako aj predsedníčky Európskej komisie Margrethe Vestagerovej 7. júna 2021.

Vo vnútri výrobného závodu v super čistých priestoroch

Vo vnútri výrobného závodu v super čistých priestoroch

„Pre spoločnosť Bosch sú polovodiče kľúčovou technológiou a je strategicky dôležité, aby ich sama vyvíjala a vyrábala. S pomocou umelej inteligencie posúvame výrobu polovodičov v Drážďanoch na novú úroveň,“ povedal Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Robert Bosch GmbH. Bosch do nej investoval približne jednu miliardu eur a ide o najväčšiu jednorazovú investíciu vo viac než 130-ročnej histórii spoločnosti.

Wafre s priemerom 300 mm pri kontrole kvality. Zdroj: Bosch

Wafre s priemerom 300 mm pri kontrole kvality. Zdroj: Bosch

Výroba v Drážďanoch bude zahájená už v júli. Od vtedy sa polovodiče vyrobené v novom závode budú používať v elektrickom náradí so značkou Bosch. Pre potreby automobilového priemyslu bude výroba čipov zahájená v septembri. Nový závod na čipy je prínosom pre Európu, Nemecko i spolkovú republiku Sasko. V súčasnej dobe pracuje v závode na výrobu polovodičov v saskom hlavnom meste na ploche 72 000 metrov štvorcových už približne 250 ľudí. Po rozšírení závodu sa očakáva nárast počtu zamestnancov na 700.

Priekopníci v Priemysle 4.0

Stroje, ktoré premýšľajú, údržba zo vzdialenosti až 9 000 kilometrov, okuliare so vstavanými kamerami: V Drážďanoch sa teraz nachádza jeden z najmodernejších závodov na výrobu polovodičov na svete. Všetky dáta z výroby polovodičov zo zariadení, senzorov a výrobkov sa zhromažďujú v centrálnom úložisku dát. Každú sekundu sú tak v závode generované výrobné dáta s objemom zodpovedajúcim 500 stranám textu. Za jeden deň to predstavuje viac než 42 miliónov popísaných listov. Tieto dáta sa potom vyhodnocujú pomocou metód umelej inteligencie. Samo-optimalizačné algoritmy sa učia odvodzovať predpovede z dát. Takto je možné analyzovať výrobné a údržbové procesy v reálnom čase. Algoritmus umelej inteligencie napríklad odhalí aj najmenšie abnormality vo wafroch. Algoritmy môžu presne predpovedať, či a kedy výrobný stroj alebo robot potrebuje údržbu alebo nastavenie. To znamená, že práce neprebiehajú podľa pevného plánu, ale presne vtedy, keď je to potrebné.

Wafre vyrábané v Drážďanoch.

Wafre vyrábané v Drážďanoch. Zdroj: Bosch

Závod existuje dvakrát

Ďalšou zvláštnosťou závodu na výrobu polovodičov je, že existuje dvakrát – raz v reálnom a raz v digitálnom svete. Hovorí sa tomu „digitálne dvojča“. Všetky časti továrne a všetky relevantné konštrukčné údaje celého polovodičového závodu boli v priebehu fázy výstavby digitálne zaznamenané a vizualizované vo forme trojrozmerného modelu. Dvojča sa skladá z približne pol milióna 3D objektov – od budov a infraštruktúry cez zásobovacie zariadenia, káblové trasy a ventilačné systémy až po stroje a výrobné zariadenia. To umožňuje simulovať optimalizácie procesov aj prestavby bez narušenia prebiehajúcej výroby. High-tech sa v drážďanskom závode používa aj pri údržbe: Stroje je možné udržiavať na diaľku pomocou dátových okuliarov a rozšírenej reality . Údržbu v Drážďanoch tak môže vykonávať špecialista výrobcu zariadenia v Ázii bez toho, aby musel byť prítomný na mieste. Kamera dátových okuliarov prenáša obraz cez pol sveta a odborník potom v reálnom čase na diaľku sprevádza pracovníka v Drážďanoch procesom údržby. Táto technológia bola tiež kľúčová na to, aby sa spustila prevádzka navzdory cestovným obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom.

Pohľad na fyzický závod. Okrem toho existuje aj jeho digitálne dvojča

Pohľad na fyzický závod. Okrem toho existuje aj jeho digitálne dvojča

Polovodiče sú všade

Polovodiče v podobe mikročipov sa nachádzajú takmer v každom technickom zariadení – v smartfónoch, televízoroch, fitness náramkoch. A bez polovodičov dnes nejazdí a ani v budúcnosti nebude jazdiť žiadne auto. Najväčší rast v nadchádzajúcich rokoch odborníci vidia v asistenčných systémoch pre vodičov, informačných a zábavných systémoch a elektrifikácii pohonného systému.

Vo vnútri výrobného závodu v super čistých priestoroch

Vo vnútri výrobného závodu v super čistých priestoroch

„Silicon Saxony“: najväčšia európska lokalita pre mikroelektroniku

Bosch si pre svoj závod vybrala Drážďany po prieskume miest po celom svete. „Silicon Saxony“ (Kremíkové Sasko) je najväčšou európskou a piatou najväčšou svetovou lokalitou pre mikroelektroniku. Každý tretí čip vyrobený v Európe sa vyrába práve tu. Región na to ponúka ideálne podmienky. Drážďany majú dobrú infraštruktúru s krátkymi vzdialenosťami a dobrým spojením. Tá zahŕňa spoločnosti z dodávateľského priemyslu, poskytovateľov služieb ako aj univerzity a výskumné inštitúcie s príslušnými technologickými znalosťami.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.