To je 7680 × 4320.

Mnohí z nás si ešte nestihli kúpiť televízor s rozlíšením 4K a v Japonsku už veselo vysielajú v rozlíšení 8K. Japonská verejnoprávna televízia NHK totiž spustila prvé satelitné vysielanie a TV kanál s názvom Super Hi-Vision, ktorý ponúka obsah v 4K a 8K rozlíšení.

Rozlíšenie 7680 × 4320 má štvornásobný počet pixelov v porovnaní s UHD rozlíšením a 16-krát toľko ako Full HD. Obraz je dokonale ostrý, za predpokladu, že máte obrazovku, ktorá dokáže 8K obsah vykresliť. „Futuristický“ TV kanál takisto podporuje až 22.2-kanálový zvuk.

NHK vysiela v rozlíšení 8K napr. koncert J-pop hviezdy Kyary Pamyu Pamyu alebo záznam z otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Londýne z roku 2012. Takisto bude vysielať zábery z olympiády v Riu.

A pokiaľ by vás zaujímalo, prečo Japonci vysielajú v rozlíšení 8K a vy doma ešte nemáte ani 4K televízor, je to kvôli tomu, že NHK je priekopníkom vo svojom obore. Spoločnosť začala vysielanie v HD rozlíšení už v 80. rokoch minulého storočia, teda v značnom predstihu, ako sa táto technológia stala mainstreamom.

Zdroj: The Verge

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit