Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bikesharing dorazil do Moldavy nad Bodvou a Trebišova. Na bicyklovanie v každom meste postačí jediná registrácia a kredit.

Aj v Trebišove je už možné požičať si jeden zo 65 verejných bicyklov. Spustenie služby otvoril primátor mesta Marek Čižmár

Spustením služby Verejný bicykel v Moldave nad Bodvou a okresnom meste Trebišov vznikol na Slovensku unikátny spôsob integrovanej cyklodopravy. S pomocou jedinej registrácie si môže cyklista požičať dopravný prostriedok v celom pokrytí a za jednotnú cenu jedno euro za hodinu. Systém požičiavania bicyklov prevádzkuje Antik Telecom najmä pre uľahčenie každodenných ciest do práce, školy či za zábavou. V oboch mestách navyše Antik testuje spoluprácu s miestnymi samosprávami pri samotnej prevádzke bikesharingu.

„Veľký potenciál bikesharingu aj v menších mestách vidíme najmä v prepojení do širšieho regiónu. Očakávame, že tak ako Košičania aj obyvatelia Moldavy či Trebišova si rýchlo zvyknú na každodenné jazdy na bicykli bez potreby hľadať stanovisko. Navyše, ak pracujú v Košiciach môžu za rovnakú registráciu ráno využiť napríklad trebišovský bicykel na cestu na stanicu a ďalší bicykel si požičať po príchode do metropoly Východu pre cestu na pracovisko,“ vysvetľuje Peter Blaas, Business Development Director Antik Telecom.

„Veríme, že možnosť ľahko si požičať bicykel rovnako inšpiruje aj Košičanov pre výlety po našom regióne.“ Antik v oboch mestách navyše prevádzkuje bicykle v spolupráci so samosprávou a to tak, že celú investíciu či náhradné diely zabezpečuje operátor a poverená mestská organizácia má zasa na starosti základný poriadok pri odstavovaní bicyklov, ich prípadne premiestnenie na vhodnejšie miesta či drobné opravy. „Chceme si otestovať predpoklad, že práve takéto rozdelenie zodpovednosti môže priniesť dlhodobú udržateľnosť projektu pri minimálnych nákladoch pre obe strany. Mesto má zároveň plne v rukách kvalitu a rozsah služby pre svojich občanov.“

Bikesharing pod názvom „Verejný bicykel“ je plne ovládateľný z mobilného telefónu a umožňuje požičať a vrátiť bicykel kdekoľvek na území mesta bez potreby vyhľadávať stanoviská. Jednoduchý cenník zahŕňa paušál pre občasných používateľov za 1 eur/hod. s minútovou tarifikáciou, mesačný paušál za 10 eur, alebo najvýhodnejší sezónny lístok v cene 30 eur. V oboch je možné využiť hodinu bicyklovania denne v cene paušálu v ľubovoľnom meste, pričom klienti Antiku môžu používať vozidlo 2 hodiny denne. Všetci klienti po prvej registrácii môžu jazdiť 30 minút zadarmo.

Pri štarte 3. mája 2019 bolo do systému prihlásených 350 bicyklov, časť z nich ostáva v depe ako záloha. Dnes je v systéme dostupných už 600 bicyklov, z toho 65 v Trebišove a 25 v Moldave nad Bodvou. Počet jázd v špičke presahuje 2000 denne. Bikesharing softvér bol kompletne vyvinutý vo vývojovom laboratóriu Antiku v Košiciach.

Značky: