Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Experti zo spoločnosti Ericsson predpovedajú, že do roku 2023 sa počet mobilných širokopásmových pripojení k vylepšenej sieti na svete zvýši o 1 miliardu. Táto prognóza je jednou z kľúčových štatistík, prezentovaných v novembrovej správe Ericsson Mobility Report.

Očakáva sa, že 5G, nasadené najskôr v husto obývaných urbánnych oblastiach, bude do konca roka 2023 pokrývať viac ako 20% svetovej populácie. Prvé komerčné siete založené na technológii 5G New Radio (NR) budú podľa Ericssonu uvedené do prevádzky v roku 2019, pričom masové rozšírenie nastane po roku 2020. Skoré nasadenie 5G sa predpokladá na niekoľkých trhoch vrátane USA, Južnej Kórey, Japonska a Číny.

Celosvetová mobilná dátová prevádzka v roku 2023 prekročí 100 exabajtov mesačne

Očakáva sa, že prenos dát z mobilných zariadení sa v priebehu sledovaného obdobia osemkrát zvýši a do roku 2023 dosiahne 110 exabajtov za mesiac. To zodpovedá 5,5 miliónov rokov streamovania videa v HD kvalite.

Vo všetkých regiónoch stabilne rastie mobilná dátová prevádzka, pričom najvyššiu priemernú spotrebu na smartfón vykazuje Severná Amerika a do konca roka 2017 tu priemerná spotreba prekročí 7 GB za mesiac.

Sledovanie videí naďalej zvyšuje mobilnú širokopásmovú prevádzku. Hnacou silou vzostupu videa je mládež – mileniáli vo veku 15 až 24 rokov – ktorí streamujú 2,5-krát viac video-obsahu ako používatelia nad 45 rokov.

Streamovanie videa vo vyššom rozlíšení a vzrastajúci trend zvýšeného streamovania zážitkových video formátov, ako je 360-stupňové video, bude mať vplyv na objem spotreby dát. Napríklad 360-stupňové video na YouTube používa 4- až 5-násobne viac šírky pásma ako bežné YouTube video s rovnako vnímanou kvalitou. 

Nasadenie LTE – dynamicky pokračuje

Do konca tohto roka bude LTE dominantnou mobilnou prístupovou technológiou. Odhaduje sa, že do konca roku 2023 dosiahne počet pripojení 5,5 miliardy a pokryje viac ako 85 percent svetovej populácie.

Služba hlasových hovorov Voice over LTE (VoLTE) bola spustená vo viac ako 125 sieťach vo vyše 60 krajinách zo všetkých regiónov. Počet VoLTE pripojení by mal do konca roka 2023 dosiahnuť 5,5 miliardy, čo predstavuje viac ako 80% pripojení celkového počtu LTE a 5G pripojení.

Jedným z najnovších zariadení na používanie VoLTE sú inteligentné hodinky. Používatelia môžu uskutočňovať hlasové hovory priamo na svojom zariadení nositeľnej elektroniky bez toho, aby mali v blízkosti zariadenia smartfón (technológia multi-SIM). Hovory je zároveň možné uskutočniť medzi smartfónom a hodinkami používateľa.

Niklas Heuveldop, hlavný stratég Ericssonu a riaditeľ pre technológie a obchodné príležitosti v spoločnosti Ericsson, hovorí: „Aktuálna správa poukazuje na trendy v raste počtu mobilných pripojení a dátovej prevádzky, ako aj na úsilie odvetvia telekomunikácií riešiť narastajúce nároky na mobilné siete v celosvetovom meradle. Okrem toho sa v správe skúma vznik nových prípadov používania, pretože sa vyvíjajú kapacity sietí – napríklad údržba a opravy inteligentných hodiniek, IoT alarmy a zariadenia využívajúce rozšírenú realitu. V súvislosti s prípravou na 5G budú tieto trendy aj naďalej určovať zameranie priemyslu.“

Správa zároveň predstavuje tri články o najvýraznejších trendoch v priemysle:

  • Prispôsobovanie mobilných dátových paušálov skúma prechod na čoraz väčšie paušály, ako aj skutočnú spotrebu dát v rámci rôznych paušálov. Zdôrazňuje dôležitosť dobrej kombinácie dátových paušálov, vrátane neobmedzených, na plnenie rôznych potrieb spotrebiteľov.
  • Zlepšenie skúseností z podujatí sa zameriava na to, ako môžu organizátori a prevádzkovatelia podujatí uspokojiť zvýšenú potrebu návštevníkov, čo sa týka digitalizovaných služieb a interaktívnych zážitkov.
  • Očakávania mileniálov od 5G skúmajú, ako táto veková skupina vníma svoje skúsenosti s mobilným pripojením, čo od 5G čakajú a čo vyplýva z ich názorov pre operátorov.

Spolu s celosvetovou správou spoločnosť Ericsson zverejnila aj regionálne správy pre západnú Európu, strednú a východnú Európu, Stredný východ a Afriku a Latinskú Ameriku.

Značky: