Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Služby súvisiace s technológiou 5G poskytuje už 35 operátorov v 20 krajinách. Okrem toho ďalších 33 krajín pripravuje na jej zavedenie frekvenčné pásma. Vyplýva to z aktuálneho dokumentu „5G Applications Position Paper„, ktorý počas konferencie ITU Telecom World 2019 v Budapešti prezentoval Yang Chaobin, prezident 5G divízie spoločnosti Huawei.

Spoločnosť predpokladá, že 5G v budúcnosti vytvorí nespočetné množstvo nových obchodných a investičných príležitostí. Huawei pritom odhaduje, že v roku 2035 by mal výnosy z využívania týchto sietí dosiahnuť hodnotu až 12,3 bilióna dolárov.

Prezident 5G divízie spoločnosti Huawei Yang Chaobin pri prezentácii „5G Applications Position Paper“

Už teraz siete 5G zabezpečujú výrazné zvýšenie priepustnosti mobilných sietí, vďaka čomu sa rozvíjajú napríklad inteligentné spôsoby prepravy, dochádza k zmenám v priemyselnej výrobe, ale aj v oblasti zábavy na internete.

Preto Huawei adresoval svetovým priemyselným organizáciám a regulátorom výzvu, aby zabezpečili správne využitie zdrojov a vytvorenie zdravého obchodného prostredia, v ktorom technológia 5G a jej aplikácie nájdu ďalšie uplatnenie. Sprístupnenia vlnového spektra je jedným z najdôležitejších aspektov práce regulačných inštitúcií.

Zavedenie jednotného spektra na globálnej úrovni by umožnilo znížiť náklady pri zavádzaní 5G sietí pre dodávateľov, prepravcov, priemyselných partnerov a aj koncových užívateľov. Dnes táto kompetencia zostáva v rukách štátnych regulátorov. Napriek tomu by jednotlivé inštitúcie mali zvážiť unifikáciu rozhraní. V preklade to znamená zvýšiť efektivitu využitia jednotlivých rozhraní a znížiť mieru rušenia signálu. Predstavený dokument tiež analyzuje štyri základné aspekty 5G technológie – jej inovatívne využitie, štandardy a regulácie, rozhranie a priemyselný ekosystém.

Huawei začal výskum v oblasti 5G už v roku 2009. Firma do výskumu a vývoja v tejto oblasti v roku 2017 investovala viac ako 600 mil. USD a vlani objem investícií presiahol 700 mil. USD.

 

 

Značky: