Zariadenia s Bluetooth 4.2 a novším môžu byť cieľom hackerského útoku.

Nikto nie je neomylný a práve preto pri používaní smartfónov či inej elektroniky treba rátať s tým, že sa v nich bude nachádzať niekoľko chýb. Na tieto chyby sa pritom môže prísť aj po dlhšom čase, čo je aj prípadom aktuálneho odhalenia chyby v Bluetooth 4.2 a novšej verzii. Na tieto chyby poukázal francúzsky tím z EURECOM, ktorý sa pozrel na potenciálnu hrozbu hneď v niekoľkých telefónoch.

Bluetooth je pritom esenciálnou súčasťou každého smartfónu, nakoľko s vytrácajúcim sa 3,5 mm jackom túto technológiu využíva veľké množstvo ľudí. Každý sa pritom spolieha na to, že toto spojenie je bezpečné, nie je to však úplne tak. Šifrované spojenie sa totiž dá obísť, ako informuje najnovšia správa.

V ohrození sú zariadenia s Bluetooth 4.2 a novším

Skúmanie bezpečnosti pripojenia prostredníctvom pripojenia Bluetooth odhalilo, že existuje relatívne jednoduchá metóda na brute-force útok šifrovania pripojenia. Ak sa táto metóda podarí, útočník vie pomerne jednoducho získať prístup k obom prepojeným zariadeniam a tiež citlivým údajom, s ktorými sa spája.

Verzia Bluetooth 4.2 pritom bola predstavená koncom roka 2014, väčšina dnešných zariadení disponuje verziou, ktorá môže byť napadnuteľná. Aby ste náhodou vlastnili zariadenie, ktoré nie je náchylné na túto zraniteľnosť, museli by ste vlastniť telefón predstavený pred približne 7 rokmi. V takom prípade by však taký telefón bol náchylný na novšie zraniteľnosti, ktoré sa objavili v priebehu rokov.

Tieto zariadenia dokázali napadnúť

Počas skúmania zraniteľnosti sa pokúsili niektoré zariadenia aj napadnúť, čo sa im v mnohých prípadoch podarilo. Útoky pritom klasifikovali do šiestich rôznych štýlov, čím dokázali, akým spôsobom sa dajú dané zariadenia prelomiť. Nie všetky telefóny boli teda náchylné na úplne všetky bezpečnostné komplikácie. Nižšie sa môžete pozrieť na ich prehľad.

Objavená chyba Bluetooth v zariadeniachZdroj: androidauthority.com
Objavená chyba Bluetooth v zariadeniach

Organizácia Bluetooth SIG by mala v aktuálnej chvíli už byť o chybe informovaná. Vyzýva pritom výrobcov smartfónov, aby dbali na bezpečnostné protokoly, ktoré by mali zabrániť útočníkom túto chybu využiť.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.