Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Autonómne mobilné roboty od MiR podporujú vnútrofiremnú prepravu v továrni na stierače v poľskom meste Skawina

Spoločnosť Mobile Industrial Robots (MiR) oznámila, žespoločnosťValeo, subdodávateľ do segmentu automotive, nasadila dva roboty MiR250 vo svojom závode na výrobu automobilových stieračov v Poľsku.

Valeo je francúzska spoločnosť vyrábajúca automobilové diely s centrálou vo Francúzsku. Má továrne na celom svete, vrátane 4 výrobných závodov v Poľsku. Výrobný závod Valeo Wiper Systems funguje v meste Skawina od roku 2001. Je to jedna z najväčších tovární na stierače čelného skla na svete a najväčšia továreň spoločnosti Valeo vôbec. Závod aktívne hľadal možnosti, ako zefektívniť svoje interné logistické procesy. Ďalšou motiváciou v tejto oblasti boli výzvy spojené so situáciou na trhu práce a s vyššou mierou absencie v čase pandémie.

Špecifické potreby a riešenia

Hlavnou výzvou bola rozmanitosť používaných typov paliet v prevádzke. „Každý zákazník má svoju špecifickú paletu. Sme výrobcom, ktorý sa chce čo najviac prispôsobiť potrebám svojich zákazníkov, a to znamená, že každá linka má iný spôsob vykládky tovaru. Navyše sú vo vnútri závodu rôzne šírky prepravných koridorov,“ vysvetľuje Dominik Wąsiel, Site Supply Chain Manager & Regional Supply Chain Engineer a Development Manager z výrobného závodu Valeo v meste Skawina.

Riešením na splnenie týchto výziev sa ukázali byť roboty MiR, pričom prvý mobilný robot bol nasadený už v roku 2020 na prepravu malých dielov v montážnej hale. V závode na výrobu stieračov Valeo v Skawine sú v súčasnosti v prevádzke štyri roboty, vrátane dvoch MiR250. Mobilné roboty prepravujú kontajnery s malými dielmi na špeciálne navrhnutých vozíkoch, ktoré sú ťahané pomocou pripojeného háku.

Správa robotov

Úlohy sú robotom dynamicky prideľované v závislosti od ich aktuálnej polohy a vyťaženosti misií. Veľké množstvo úloh má pod dohľadom softvér na správu flotíl. Roboty MiR prepravia asi 18 paliet za hodinu. Systém správy flotíl umožňuje sledovať využitie robotov a udržiavanie bezpečnej úrovne zásob aj v čase výrobných špičiek alebo pri testovaní nových riešení.

„Logistické náklady, náklady na včasné dodávky zákazníkom, sú významnou položkou našej ziskovosti. Akákoľvek možnosť automatizácie je zásadná pre profitabilitu našej továrne,“ hovorí Michal Odyniec, riaditeľ výrobného závodu Wiper Systems vo Valeo Skawina.

„Robotizácia intralogistiky v závode Valeo v Skawine výrazne zvýšila efektivitu našich procesov. Odhadujeme, že návratnosť investície je asi 12 mesiacov,“ dodáva Dominik Wąsiel.

„Zlepšenie bezpečnosti, eliminácia rizík a skrátenie času je iba niekoľko príkladov, v ktorých nám implementácia mobilných robotov priniesla množstvo výhod,“ povedal Michal Kanarek, Warehouse Manager v spoločnosti Valeo v Skawine.

Implementáciu robotov MiR vo Valeu zastrešila krakovská pobočka spoločnosti ASTOR, ktorá je distribútorom MiR v Poľsku. ASTOR vypracoval projekt koncepčne tak, aby zaistil rýchlu návratnosť investície.

Viac informácií vrátane videa nájdete na https://www.mobile-industrial-robots.com/case-studies/mir250-valeo-poland/

Značky: