Krátky formát videí s označením Reels je k dispozícii komukoľvek na stiahnutie ak máte verejný účet.

Sociálna sieť Instagram je populárna najmä medzi mladšou generáciou používateľov, no nájdete na nej ľudí každej vekovej kategórie. V minulosti táto sieť pritom slúžila najmä na zdieľanie fotografií, no neskôr sa rozšírila napríklad o príbehy, výbery fotografií a následne aj o formát krátkych videí s označením Reels. Túto funkciu pritom Instagram priniesol po tom, čo s týmto formátom uspela sociálna sieť TikTok, ktorá je veľkým konkurentom sociálnej siete od spoločnosti Meta.

Príspevky typu Reels pritom môže pridávať každý, no mnohí si neuvedomujú, že pridávanie takýchto príspevkov má svoj háčik, najmä ak máte verejný profil. Jednoducho sa totiž môže stať, že si vaše videá ktokoľvek stiahne do svojho smartfónu, pričom Instagram túto funkciu ponúka oficiálne vo svojich možnostiach.

Možnosti sťahovania Reels by ste si mali skontrolovať

Instagram priniesol možnosť sťahovania krátkych videí s označením Reels ešte v júni tohto roka v rámci USA. Táto možnosť sa neskôr rozšírila aj do ďalších regiónov a aktuálne sa s ňou môžete stretnúť pravdepodobne aj vy. Sťahovanie Reels z Instagramu však bolo predtým možné len vďaka nástrojom tretích strán, no teraz to ponúka služba už natívne komukoľvek, kto sieť využíva. Možnosť sťahovania týchto krátkych videí však môže byť nočnou morou pre tých, ktorí si chcú strážiť svoje súkromie na internete.

Instagram
Instagram

Ak totiž využívate verejný profil na Instagrame, ktokoľvek si toto video môže stiahnuť, ak si teda nezmeníte nastavenia v profile. Výnimkou sú len používatelia do 18 rokov, ktorí majú možnosť sťahovania Reels z ich profilu natívne deaktivovanú, nikto ich teda nemôže stiahnuť skôr, ako používatelia dosiahnu vek 18 rokov. Ak však využívate verejný profil, máte viac ako 18 rokov a pridávate krátke videá, mali by ste si tieto nastavenia skontrolovať.

Ako si tieto nastavenia môžete skontrolovať?

Pri nastavovaní súkromia pre vaše príspevky Reels si môžete zvoliť možnosť deaktivovania sťahovania len pre jeden príspevok alebo pre všetky, ktoré máte uverejnené, resp. v budúcnosti uverejníte. Tieto nastavenia pritom nájdete pri úprave príspevku v pokročilých nastaveniach. V tejto sekcii by ste mali nájsť možnosť deaktivovať povolenie sťahovať si vaše príspevky Reels pre ďalších používateľov siete.

Je dobré však spomenúť, že nastavenia sa v profiloch rôznych používateľov môžu líšiť a niekto nemusí mať prístup k funkcii úplne rovnaký, prípadne túto možnosť nemusí mať k dispozícii vôbec. V každom prípade je však dobré uvedomiť si, že príspevky, ktoré pridáte na internet sa z neho už nikdy nedostanú.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.