Nový rekord dátovej rýchlosti na optike je 402 Tb/s.

Britským vedcom z Aston University v UK sa podaril nevídaný kúsok. Prekonali svoj vlastný rekord z marca, ktorý bol 319 Tb/s prenosovej rýchlosti na optickom vlákne. Rozdiel v pôvodnom rekorde nemusí byť na pohľad príliš veľký. No zoberte si, že ide o 83 terabitov za sekundu. Správu zverejnil Národný inštitút informačných a komunikačných technológií (NICT) v Japonsku. Prenesme rozdielovú hodnotu rekordu na bajty a dostanete 10,375 TB/s. Maximálna dosiahnutá rýchlosť je teda 80,4 TB.

O akú kapacitu reálne ide?

Predstavte si, aká vysoká rýchlosť to v skutočnosti je, ak sa na trhu predávajú disky do notebookov s viac ako 10× menšou celkovou kapacitou. Aby ste mali ešte lepšiu predstavu o tom, aká je to skutočne vysoká rýchlosť – je to približne 16 miliónkrát viac ako priemerné domáce pripojenie. Počítame s rýchlosťou približne 25 megabitov za sekundu. Všetko samozrejme závisí od lokálnej dostupnosti. Na Slovensku si môžete kúpiť optické pripojenie od Orange rýchlosťou 1000 Mb/s pre sťahovanie a 300 Mb/s pre odosielanie.

20240301_161310_Dini_Tommy_Ian_Alex_Ruben_Wladek_Ben (002)_0Zdroj: Aston University

Zatiaľ sa dá hovoriť o laboratórnych výsledkoch, ktoré nebude možné implementovať v praxi, teda napríklad v bežných domácnostiach alebo firmách. Na prekonanie rekordu bolo potrebné vymyslieť, ako rozšíriť spektrum vlnových dĺžok používané na prenos dát. Celý systém musel byť zároveň energeticky aj priestorovo úsporný a nakoniec využíval až 6 pásiem vlnových dĺžok. V predchádzajúcom rekorde to boli 4.

Newly developed transmission systemZdroj: NICT

Špeciálny typ prenosu

Optické vlákno pozostávalo z 38 jadier, ktoré bolo schopné prenášať dáta v troch režimoch. Celkovo bolo k dispozícii 114 priestorových kanálov. Využila sa na to technológia nazývaná multiplex s delením vlnovej dĺžky, ktorá umožnila maximálne využitie dostupného spektra.

Zaujímavosťou je, že vedecký tím použil aj bežne dostupné optické káble. To je dobrou predzvesťou na to, že technológia sa bude môcť rýchlejšie rozšíriť do bežných podmienok. Nateraz sa môže nový objav a rekord javiť ako samoúčelný.

Predstavte si však rozšírené možnosti vedenia optického signálu aj do oblastí, ktoré dnes nemajú také pokrytie. Nehovoriac o tom, ako veľmi by sa dokázal zrýchliť prenos dát. V časoch, keď hovoríme o nástupe Industry 4.0 a umelej inteligencie ako aj streamovaniu obsahu vo vysokej kvalite, je tento rekord viac ako prínosný.

optical record table aston university 2024Zdroj: NICT

Zdroj: TechSpot, Aston University UK

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.