Otvárajú sa tak celkom nové možnosti.

Podľa publikácie Science Robotics je jednou z najväčších výziev udržiavanie nízkej teploty robotov, najmä ak pracujú v teplom prostredí. Mechanické zariadenia nie sú nikdy úplne efektívne a časť ich energie sa stráca vo forme tepla. Pokiaľ majú pracovať dlhú dobu bez prehriatia a poškodenia, potrebujú určitý druh chladiaceho systému.

V prípade pevných zariadení sú systémy ventilátorov a chladičov ideálnym riešením na odvádzanie tepla, ale nie sú vhodné pre zariadenia, ktoré sa musia ohýbať vo všetkých smeroch. Tam prichádza na rad pot. Pokiaľ je teplo, tak aj ľudské telo sa ochladzuje vylučovaním potu, ktorý sa z tela vyparovaný cez pokožku. Je to jeden z dôvodov, prečo ľudské telo dokáže dlhodobo pracovať aj vo vysokých teplotách.

Tím vedcov (z Cornell University, Facebook Reality Labs a Istituto Italiano di Technologia) sa snažil napodobniť tento efekt pomocou „mäkkého“ robota, aby zistil, či by mohli vytvoriť rovnaký efekt potenia, čo robotom pomôže pracovať dlhšie.

Robot (segmentované zariadenie podobné prstom) bol vyrobený pomocou 3D tlače z hydrogélov, ktoré dokážu absorbovať veľké množstvo vody. Teleso prsta je vyrobené z gélu, ktorý sa pri teplotách nad 30°C rozpína, s vrstvou „kože“ na jednej strane, ktorá sa zmršťuje pri teplotách nad 40°C. Tieto vlastnosti spolu spôsobujú, že sa tento prst ohýba okolo teplých predmetov.

Povrch pokožky prstu má póry, ktoré sa pri vyšších teplotách rozširujú a vylučujú stlačenú tekutinu a pri ochladení materiálu sa zmenšujú. Pokožka je tiež textúrovaná, aby jej bola poskytnutá väčšia povrchová plocha, čo umožňuje rýchlejšie odparovanie.

Robotická ruka

Zdroj: Shutterstock

Studený robotický prst

Vedci vytvoril ruku vybavenú týmito prstami. Ruka môže uchopiť teplé predmety rôznych tvarov a veľkostí, pričom zistili, že simulované potenie je pri chladení robota ešte účinnejšie ako potenie človeka. Je zaujímavé, že prsty mohli dokonca zmeniť teplotu predmetov, ktoré držali.

V budúcnosti by sa výraz „potenie“ mohol použiť na to, aby bolo robotom umožnené samomazanie pre hladší pohyb, napríklad pre robotické slimáky, alebo aby sa vylučovali enzýmy na „trávenie“ materiálov, ktoré sa pohybujú. Možností je veľa. Niektoré sú fascinujúce, iné iba pre silné žalúdky.

Zdroj: Spectrum.ieee

Titulný obrázok: Cornell University/Facebook Reality Labs/AAAS

Prečítajte si aj:

Ako mohla celá hra Super Mário zaberať menej dát, ako tento obrázok

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.