Výkonný viceprezident Masayasu Ito, ktorý v spoločnosti Sony viedol vývoj konzol PlayStation (PS) 4 a PS5, opúšťa po 36 rokoch jej pobočku Sony Interactive Entertaiment (SIE).

Šesťdesiatročný Ito oficiálne opustí svoju funkciu v SIE, ktorá je zodpovedná za konzoly PS a ďalšie herné záležitosti Sony, k 1. októbru 2022. Odchod potvrdila Sony pre agentúru Bloomberg s tým, že Masayasu Ito bude mať v materskej spoločnosti nové pracovné povinnosti súvisiace s oblasťou mobility a do marca 2023 bude zastávať aj pozíciu výkonného poradcu. Dôvod, prečo opúšťa svoju pôvodnú pozíciu, Sony nekonkretizovala.

Ito odchádza do dôchodku po pôsobivej kariére, ktorá bola rozložená do piatich dekád. Do Sony totiž nastúpil v roku 1986 a najprv pracoval na audio zariadeniach pre automobily. Až v roku 2000 prešiel do divízie herných konzol. Počas pôsobenia mal ako vedúci na starosti technické záležitosti ohľadom konzoly PS4, z ktorej sa do dnešných dní predalo viac ako 117 miliónov kusov. Rovnakú pozíciu zastával aj pri vývoji aktuálnej generácie PS5.

Tú však od jej uvedenia na trh v novembri 2020 trápia problémy s výrobou dostatočného počtu konzol, pre čo sa stala hlavne v predvianočnom období nedostatkovým tovarom a z tejto situácie ťažili priekupníci a špekulanti.

Koncom augusta 2022 Sony navyše ohlásila zdražovanie, keď odporúčaná cena verzie PS5 s Blu-ray mechanikou stúpla zo 499 na 549,99 eura a cena verzie bez mechaniky z 399 na 449,99 eura. Spoločnosť zvýšenie na svojom blogu odôvodnila globálnou infláciou a nepriaznivými menovými trendmi. K zvýšeniu ceny došlo napríklad v Európe, Japonsku, Číne a Austrálii, nedotklo sa však Spojených štátov amerických.

Zdroj: Bloomberg.com, ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.