Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Správca národnej domény .sk dnes spustil dlho očakávanú službu DNSSEC (Domain Name Security Extensions)  zameranú na zabezpečenie domén proti podvrhnutiu či úmyselnej podvodnej manipulácii a zvýšenie bezpečnosti internetu a jeho užívateľov.

Koreňová zóna .sk bola zabezpečená v rámci služby DNSSEC kľúčom používajúcim algoritmus ECDSA 19. apríla 2019, pre registrátorov domén druhej  úrovne .sk je služba dostupná od dnešného dňa, t. j. 29. apríla 2019. Služba DNSSEC pre slovenskú národnú doménu .sk je ako jedna z prvých na svete postavená na kryptografii prostredníctvom eliptických kriviek.

Správca národnej domény .sk sprístupnil začiatkom apríla všetkým registrátorom aj nové testovacie prostredie, kde je možné otestovať systém predtým, ako vykonajú akúkoľvek operáciu v živej databáze. V rámci tohto prostredia si mohli registrátori už takmer mesiac pred oficiálnym spustením služby DNSSEC otestovať jej nastavenie. Súčasťou balíka noviniek pre registrátorov bol aj nový web s EPP dokumentáciou, ktorá obsahovala aj informácie, ako nastaviť DNSSEC pre .sk domény automatizovane prostredníctvom EPP a aj návod pre manuálne nastavenie v tzv. registrátorskej konzole.

SK-NIC, a.s. v rámci príprav na túto technológiu zorganizoval vo februári tohto roku v spolupráci so svojím strategickým partnerom, britskou spoločnosťou CentralNic, aj osobitné školenie k DNSSEC. Technický riaditeľ CentralNic Gavin Brown na školení informoval registrátorov o praktických nastaveniach tejto služby v registrátorskom systéme SK-NIC. SK-NIC chystá k tejto téme aj ďalšie školenie, tentokrát v spolupráci s globálnym správcom doménovej infraštruktúry, organizáciou ICANN.

„Spustením služby DNSSEC sa doména .sk zaradila k bezpečným doménam a posúva slovenský internet vpred. Aj keď u nás DNSSEC prichádza s určitým oneskorením, výhodou je, že nám to umožnilo spustiť rovno najmodernejšiu verziu. Veríme, že službu bude okrem komerčných registrátorov a súkromných držiteľov využívať aj verejná správa a zabezpečí tak všetky svoje weby podobne, ako je tomu napríklad v susednej Českej republike.“ hovorí riaditeľ SK-NIC Peter Bíro.

Generálny riaditeľ sekcie informačných technológií verejnej správy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Jaroslav Kmeť uviedol: „Ako predseda Komisie pre správu národnej domény vítam zaradenie domény .sk do skupiny tzv. bezpečných domén. Poďakovanie patrí spoločnosti SK NIC a.s,  že sa k otázke zlepšovania bezpečnosti užívateľov internetu postavil zodpovedne a implementáciou najnovšej technológie postavenej na kryptografii prostredníctvom eliptických kriviek dostal Slovensko medzi skupinu svetových lídrov v tejto oblasti. Štát chce ísť pri zabezpečení svojich domén príkladom a preto pôjdeme cestou, rovnako ako Česká republika, povinného zabezpečenia domén DNSSEC vo verejnej správe. Pretože dnes otázka už nestojí tak, či zabezpečiť domény, ale kedy a čo najrýchlejšie.”

Značky: