Ak vlastníte smartfón s operačným systémom Android, mali by ste zbystriť pozornosť! Šíri sa nový malvér s názvom Gooligan, ktorý už postihol viac ako 1 milión účtov Google a každý deň sa nakazí okolo 13000 zariadení.

Vďaka tomuto malvéru sú útočníci schopní sa dostať k vaším citlivým informáciam zo služieb Google, vrátane Gmailu, fotiek Google, dokumentov, Google disku, či ostatných služieb.

Výskumníci našli stopy Gooliganu v normálne vyzerajúcich aplikáciách, ktoré sa nachádzajú v obchodoch tretích strán a po nainštalovaní používateľom na zariadenie malvér začne posielať informácie o zariadení a ukradnuté dáta na servery útočníkov a ako bonus získajú plnú kontrolu nad zariadením a tak môžu spúšťať príkazy na diaľku.

gooligan_nowat

Gooligan vie generovať príjmy pre útočníkov nakupovaním aplikácií v Obchode Google, ale taktiež dávať v mene používateľa pozitívne hodnotenia a recenzie na tieto podvodné aplikácie.

Tento problém sa týka najmä zariadení s operačným systémom Android 4.x (Jelly Bean, Kit Kat) a 5.x (Lollipop), čo predstavuje aktuálne takmer 74 % zariadení na trhu. A je dosť možné, že sa niektoré zariadenia ani nedočkajú nejaké patchu, alebo to potrvá pomerne dlho.

gooligan1_nowat

Ako skontrolovať, či váš Google účet bol napadnutý a čo s týmto škodlivým softvérom?

Firma Check Point (ktorá je mimochodom dôveryhodná a ich softvér sa používa vo veľkých korporáciách) vydala online nástroj na kontrolu vášho účtu, resp. zariadenia, či bol infikovaný Gooliganom.

Stačí navštíviť stránku Check Pointu z vášho zariadenia: Gooligan Checker a dozviete sa, ako ste na tom.

Odstrániť sa dá Gooligan len tzv. preflashovaním firmvéru, čo je pre väčšinu používateľov zložitý proces, preto odporúčame v prípade, že ste infikovaní, navštíviť certifikovaného technika, alebo autorizovaný servis.

Ja som si tiež radšej skontroloval, či moje zariadenie nie je napadnuté:

screenshot_2016-11-30-18-15-591

Zdroj: thehackernews.com

Značky: