VIAMO kupujú Poliaci.

VIAMO je obľúbená slovenská aplikácia, ktorá umožňuje rýchle a jednoduché posielanie peňazí. Túto platobnú platformu priamo využívajú niektoré banky (Tatra banka a VÚB banka). Klienti ostatných slovenských bánk môžu vyžiť aplikáciu VIAMO Plus, ktorá funguje nezávisle od toho, či vaša banka priamo podporuje VIAMO alebo nie.

VIAMO oznámilo (25. 8. 2022), že mení majiteľa – slovenská spoločnosť bude prevzatá poľským platobným fintechom BLIK. Ide o jednu z najpopulárnejších mobilných platobných metód v Európe, ktorú si doteraz v Poľsku aktivovalo 23,8 milióna používateľov a má viac ako 11,3 milióna aktívnych používateľov na mesačnej báze.

BLIK je spoločný systém dostupný pre všetkých používateľov mobilných bankových aplikácií v Poľsku a umožňuje platiť na Internete, na tradičných platobných termináloch, vyberať hotovosť z bankomatov a posielať peniaze iným používateľom v reálnom čase.

Platba BLIK-om spočíva vo vygenerovaní šesťmiestneho kódu v aplikácii banky, ktorý sa následne zadá na Internete, v termináli alebo bankomate – tým sa spustí transakcia, ktorú používateľ následne schvaľuje v mobilnej aplikácii banky. Vďaka tejto jednoduchosti je BLIK obľúbeným spôsobom platby pre používateľov bankových aplikácií v Poľsku.

Doterajšiu ponuku riešení tohto systému dopĺňajú od štvrtého štvrťroka 2021 aj bezkontaktné platby. Od spustenia novej funkcie BLIK šiestimi najväčšími poľskými bankami si ju aktivovalo viac ako 1,2 milióna osôb.

BLIK sa aktuálne snaží rozširovať svoje pôsobenie mimo Poľska a s týmto cieľom má pomôcť aj akvizícia slovenského VIAMO. Zmluva o kúpe podielov VIAMO, podpísaná vo Varšave 11. augusta 2022, vstúpi do platnosti po získaní súhlasu Centrálnej banky – Národnej banky Slovenska (NBS). Zmluvné strany nezverejňujú hodnotu transakcie. Takisto zatiaľ nie je známe, aké má BLIK plány s existujúcimi aplikáciami VIAMO, resp. či ich akvizícia nejako ovplyvní.

BLIK kupuje VIAMOZdroj: BLIK
BLIK kupuje VIAMO

Zdroj: VIAMO, BLIK

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit