Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po získaní súhlasu Národnej banky Slovenska (NBS) spoločnosť Polski Standard Płatności, prevádzkovateľ mobilného platobného systému BLIK, získala kontrolu v slovenskej spoločnosti VIAMO, a.s. (VIAMO) ktorá sa špecializuje na P2P a e-commerce platby. 

Fintech spoločnosť BLIK získala 100-percentný podiel v spoločnosti mTrust s.r.o., ktorá je vlastníkom spoločnosti VIAMO. VIAMO pôsobí na trhu od roku 2013 a má štatút platobnej inštitúcie. Poskytuje služby v oblasti P2P platieb a prostredníctvom platobnej brány – VIAMO PayGate aj vo svete online platieb. V súčasnosti úzko spolupracuje s dvoma bankami: VÚB a Tatra bankou. Jej služby však môžu prostredníctvom špeciálnej aplikácie VIAMO Plus využívať klienti všetkých bánk na Slovensku.

BLIK je inovatívny mobilný platobný systém, ktorý v roku 2015 vytvorili banky v Poľsku. V súčasnosti je najobľúbenejším spôsobom platenia v tejto krajine. Používateľom umožňuje platiť online, prostredníctvom platobných terminálov, vkladať a vyberať hotovosť z bankomatov a posielať peniaze iným osobám v reálnom čase. V roku 2021 bolo portfólio služieb rozšírené o bezkontaktné platby. Zámerom poľskej spoločnosti je v spolupráci s VIAMO uviesť služby BLIK na slovenský trh.

V súlade s našou stratégiou rozvoja už dlhší čas pracujeme na tom, aby sme prekročili hranice Poľska. Jedným z kľúčových krokov v tomto smere je investícia do platobnej platformy VIAMO, ktorá na slovenskom trhu úspešne pôsobí už desať rokov a získala si tu mimoriadnu popularitu medzi niekoľkými stovkami tisíc používateľov, hovorí Dariusz Mazurkiewicz, generálny riaditeľ spoločnosti Polski Standard Płatności, prevádzkovateľa mobilného platobného systému BLIK. – Veríme, že s podporou slovenského tímu môžeme rásť rýchlejšie a to nielen v tejto krajine – dodáva.

BLIK spôsobil revolúciu na poľskom platobnom trhu. Za osem rokov svojej prítomnosti si získal značný počet aktívnych a verných používateľov – v systéme je zaregistrovaných už 25,9 milióna mobilných aplikácií a približne 13 miliónov používateľov prostredníctvom neho pravidelne vykonáva platby. Od roku 2015 do konca roku 2022 sa cez BLIK uskutočnilo takmer 2,8 miliardy transakcií v hodnote 81,7 miliardy eur (371,4 miliardy PLN).

Platby v e-commerce získavajú v posledných rokoch na popularite nielen medzi poľskými, ale aj slovenskými spotrebiteľmi a sú čoraz dôležitejšou súčasťou platobného systému krajiny. Sme presvedčení, že spolupráca medzi spoločnosťami BLIK a VIAMO a rozvoj ponuky založenej na silných stránkach oboch spoločností prinesie klientom bánk využívajúcim moderné formy platenia hmatateľné výhody. Myslím, že čoskoro budeme môcť povedať viac o prvých efektoch prijatých opatrení, zdôrazňuje Michał Szymański, riaditeľ pre stratégiu nových trhov spoločnosti Polski Standard Płatności, prevádzkovateľa mobilného platobného systému BLIK.

Nejde o jediné pôsobenie spoločnosti BLIK v strednej a východnej Európe. Koncom minulého roka bola založená spoločnosť BLIK Romania S.A., ktorá je zodpovedná za popularizáciu mobilného platobného systému BLIK v Rumunsku.

Polski Standard Płatności tiež pracuje na riešení, ktoré bude pokrývať celú eurozónu – VIAMO má byť dôležitou súčasťou tohto projektu.

Značky: