Ak uvažujete nad nákupom herného príslušenstva pod stromček, ste na správnom mieste.

Poradíme vám s jeho výberom podľa rôzneho zamerania. Pozrite si naše tipy, ktoré odporúčame. Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

 

Herné príslušenstvo v roku 2016 ponúklo dostatočnú variabilitu a bohatá ponuka vás určite prekvapí. Už to nie je iba klávesnica a myš. Dnes si môžete kúpiť virtuálnu realitu, špičkový herný volant alebo si vybrať z množstva ovládačov, myší a slúchadiel.

 

Vzhľadom k cene herného príslušenstva delíme produkty do troch kategórií:

Prémiová trieda – v znamení virtuálnej reality
Stredná trieda – pre náročných hráčov
Ľudová voľba – s dobrým pomerom cena/výkon

Prémiová trieda – v znamení virtuálnej reality

Oculus Rift – 740 eur

Obsah balenia virtuálnej reality Oculus Rift. Firma spolupracuje s Microsoftom, takže v každom balení nájdete herný ovládač pre Xbox One, ktorý funguje aj na počítačoch

Ak máte veľa peňazí a dostatočne výkonný herný počítač, môžete si zaobstarať okuliare virtuálnej reality. Na trhu sú dostupné dve riešenia pre počítače. Oculus Rift a HTC Vive. Prvé menované zariadenie je z hľadiska klasických obchodov dostupnejšie, HTC Vive nájdete viac-menej iba v špecializovaných obchodoch.

Okuliare pre VR vyžadujú výkonný herný počítač s grafickou kartou na úrovni aspoň GeForce GTX 1060. Aj Oculus aj HTC ponúkajú nástroje, pomocou ktorých môžete otestovať, či má váš počítač dostatok výkonu pre virtuálnu realitu a ak zvažujete kúpu okuliarov, nepodceňte to.

Vo virtuálnej realite si dnes zahráte na počítači pomerne dosť hier, takže nedostatkom obsahu trpieť nebudete. VR však nie je platforma pre každého, preto si treba investíciu zvážiť. Ako občasný zážitok je VR fajn záležitosť, ale doma si virtuálnu realitu užijú iba najväčší herní fajnšmekri s pozitívnym vzťahom k tejto technológii.

Prečítajte si viac tu

PlayStation VR – 399 eur

Obsah balenia PS VR

Virtuálnu realitu môžete mať vo vašej obývačke aj za menej peňazí. Ak máte hernú konzolu PlayStation 4, môžete si kúpiť okuliare PlayStation VR s cenou 399 eur za samotné okuliare, resp. 499 eur za balenie okuliarov, kamery a pohybových ovládačov.

Aj v tomto prípade platí to, čo sme písali pri Oculus Rifte. Virtuálna realita je špecifická platforma a nie je pre každého. PlayStation VR je technologicky vynikajúco odvedená práca, len si treba zvyknúť na to, že hranie vo VR funguje podľa iných pravidiel a vyžaduje kompletnú izoláciu od okolia, čo nie je vždy možné. Z hľadiska pomeru cena/výkon však ide aktuálne o najlepšie riešenie pre virtuálnu realitu do obývačky.

Viac sa dozviete tu

Logitech G29 / G920 – od 280 eur

Do prémiového herného príslušenstva radíme aj herné volanty Logitech G29 / G920. Model G29 je určený pre PS4 / PS3 a funguje aj na PC. G920 je kompatibilný s Xbox One a počítačmi. V oboch prípadoch ide o špičkovo navrhnutý herný volant, ktorý nemá v segmente herného príslušenstva konkurenciu. Pokiaľ ste milovníkom závodných simulátorov, tento volant odporúčame. Nič lepšie na trhu nenájdete.

 

Stredná trieda – pre náročných hráčov

ROCCAT Sova – 149 eur

ROCCAT Sova nie je obyčajná herná klávesnica. Ide o príslušenstvo, ktoré je navrhnuté aj na hranie na gauči. Tomuto využitiu je klávesnica prispôsobená, pretože má na spodnej strane malé podušky. Vďaka nim sa vám bude príslušenstvo používať pohodlne, nebude vás tlačiť.

Sova je pomerne rozmerná, avšak poskytuje opierku na ruky aj dostatočne veľkú podložku na myš. Klávesnica je dostupná v membránovej verzii aj vo verzii s mechanickými klávesmi. Jej používanie je v oboch prípadoch výborné a pohodlné a treba uznať, že pokiaľ hľadáte klávesnicu, s ktorou sa dá dobre hrať aj na gauči, toto príslušenstvo aktuálne nemá konkurenciu. Bez ohľadu na to, že je Sova prispôsobená na hranie na gauči, s klávesnicou sa pohodlne pracuje aj na stole.

SteelSeries Rival 700 – 103 eur

Rival 700 je myš pre náročných hráčov. Obsahuje optický senzor PixArt, ktorý má citlivosť v rozmedzí 100 až 16 000 CPI a zachytáva váš pohyb rýchlosťou 300 palcov za sekundu. Spínače v tlačidlách by mali vydržať podľa výrobcu minimálne 30 miliónov stlačení a celkový používateľský zážitok hodnotíme veľmi pozitívne. Myška takisto ponúka vysokú mieru prispôsobiteľnosti. Môžete si meniť kryt na chrbte myši a taktiež aj menovku v zadnej časti. Dokonca aj samotný senzor je možné jednoducho odpojiť od konštrukcie a vymeniť ho za nový. Vo výbave nájdete aj OLED displej. Ide o príjemný bonus, ale dôležité je, že gro myši je špičkové.

Prečítajte si viac tu

Xbox One S Wireless Controller – 49,99 eur

Ak hľadáte gamepad k počítaču, odporúčame nový Xbox ovládač, ktorý Microsoft prikladá ku konzole Xbox One S. Dá sa kúpiť samostatne za cca 50 eur. Ovládač má vzorovaný povrch, takže sa pohodlnejšie drží a nešmýka sa. Poteší aj zabudovaným Bluetooth rozhraním, pomocou ktorého ovládač jednoducho spárujete s počítačom alebo notebookom. Xbox One S vďaka tomu výborne funguje pri hraní na počítači so systémom Windows 10. Ide o našu obľúbenú voľbu. Užitočnou vlastnosťou je aj 3,5 mm jack, takže k ovládaču pripojíte slúchadlá a počúvate hudbu cez ne.

 

Ľudová voľba – s dobrým pomerom cena/výkon

ROCCAT Kiro – 40,99 eur

Ak hľadáte výbornú myš za rozumný peniaz, odporúčame model ROCCAT Kiro. Myška je vhodná pre pravákov aj ľavákov a oceňujeme na nej symetrický a ergonomický dizajn. Zadná časť myšky nie je pretiahnutá, takže ju môžete držať dvoma spôsobmi – buďto voľne položenou rukou, alebo tzv. claw uchopením. My sme počas hrania tieto uchopenia dynamicky striedali. Ľavé a pravé tlačidlo majú pomerne hladkú plochu na dotyk, čo môže niekomu vadiť, ale pri hraní nás to neobmedzovalo. Práve naopak, na dotyk to pôsobí príjemne. Bočné strany sú drsnejšie, palec sa vám nebude šmýkať.

Myš je vybavená optickým senzorom R2 s natívnym rozlíšením 2000 DPI. V nastaveniach si ju môžete prispôsobiť v rozmedzí 250 až 4000. Kiro ponúka základnú modularitu aj kvalitný softvér pre úpravu nastavení.

Viac sa dočítate tu

SteelSeries Rival 100 – 34,99 eur

Alternatívou je myška SteelSeries Rival 100. Toto príslušenstvo nám počas testovania vyhovovalo vlastnosťami aj dizajnom. Ten pôsobí symetricky, bočné tlačidlá sú umiestnené iba v oblasti palca pre pravákov. Ich umiestnenie je veľmi dobré. Bočné plochy lemujú protišmykové kryty, ktoré sa nám páčili. Vyhovovali nám viac ako niektoré gumené povrchy. Myš umožňuje využívať iba 2 profily, pričom si môžete nastaviť citlivosť od 250 do 4000 CPI. Výrobca v prípade modelov Rival použil optický senzor, v ponuke má aj laserové myšky.

Prečítajte si viac tu

Xiaomi Mi Bluetooth Gamepad – 22 eur

Ak hľadáte dobrý herný ovládač za lacný peniaz, odporúčame gamepad od Xiaomi. Pravdepodobne si ho budete musieť objednať priamo z Číny, ale za 22 eur sa oplatí. Kvalita spracovania je výborná a výhodou je, že výborne funguje aj so zariadeniami so systémom Android. Ovládač spárujete aj s počítačom, v niektorých prípadoch však budete musieť použiť nástroje tretích strán (napr. Xoutput), aby fungoval v PC hrách korektne. Na to treba myslieť a druhým nedostatok je chýbajúce pripojenie cez USB. Ovládač spárujete iba cez Bluetooth.

 

Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit