Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • hoci do Vianoc zostáva ešte niekoľko týždňov, mnohí Slováci využívajú toto obdobie aj na nákupy darčekov či nevyhnutných vecí do domácností za hranicami, čo potvrdzujú aj údaje o platbách kartami, 
  • na to, koľko počas nákupov v okolitých krajinách minú, však vplýva aj hodnota výmenných kurzov. Ich vývoj praje tento rok nákupom v Maďarsku alebo z amerických e-shopov,
  • na konečnú úsporu má samozrejme vplyv aj cenová hladina v daných krajinách. Napríklad potraviny sú spomedzi okolitých krajín najlacnejšie v Poľsku, najdrahšie v Rakúsku. Oblečenie a obuv sú zase najlacnejšie v Maďarsku.

„Z našich údajov o platbách kartou vyplýva, že v predvianočnom období pravidelne stúpa počet aj objem platieb kartou, a to nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Výnimkou nie sú ani e-shopy. Na výšku konečnej úspory pri týchto nákupoch však vplýva nielen cenová úroveň v krajinách, ale aj vývoj eura.  Ak sa totiž euru v porovnaní s menou v danej krajine darí, Slováci si pri nákupoch môžu dovoliť viac. Naopak, pri oslabovaní európskej meny si môžu za rovnakú sumu dovoliť menej,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Vývoj kurzov za mesiac október v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naznačuje, že v Česku aj Poľsku budú nákupy o niečo menej výhodné ako vlani, nakoľko euro sa v prípade českej koruny oslabilo o 4,65 % a v prípade poľskej meny o 1,05 %.

Menaokt 16okt 17rozdiel
česká koruna27,02225,766-4,65%
maďarský forint307,000309,951+0,96%
poľský zlotý4,3084,263-1,05%
britská libra0,8940,891-0,34%
americký dolár1,1031,176+6,62%
čínsky juan7,4207,789+4,97%

„Českej korune pomáha priaznivý domáci ekonomický vývoj, ako aj uvoľnenie intervenčného režimu domácej centrálnej banky. Poľsko sa tiež vezie na vlne regionálneho ekonomického optimizmu, ale v tomto prípade je posun kurzu, berúc do úvahy volatilitu, relatívne malý,“ ozrejmuje hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. Naopak, o niečo výhodnejšie by mohli byť nákupy v susednom Maďarsku, nakoľko európska mena sa posilnila oproti forintu o necelé percento (0,96%).

Najlacnejšie Maďarsko a Poľsko, najdrahšie Rakúsko

POTRAVINYOBUV A OBLEČENIETABAK A ALKOHOL
1. Poľsko (60,4%)1. Maďarsko (85,3%)1.  Maďarsko (67,1%)
2. Česko (79,4%)2. Poľsko  (87,5%)2. Poľsko (68,2%)
3. Maďarsko (79,7%)3. Česko (93,1%)3.  Česko (71,3%)
4. Slovensko (86,5%)4. Slovensko (100,9%)4. Slovensko (71,4%)
5. Rakúsko (124,9%)5. Rakúsko (102,8%)5. Rakúsko (91%)

Na konečnú úsporu má samozrejme vplyv aj cenová hladina v daných krajinách. Kým niektoré výrobky sú v okolitých krajinách lacnejšie, niektoré sú zase drahšie. Napríklad potraviny sú spomedzi okolitých krajín najlacnejšie v Poľsku a najdrahšie v Rakúsku. Oblečenie a obuv sú zase najlacnejšie v Maďarsku.„Toto je obvykle dané tak rozdielnymi cenovými úrovňami v daných krajinách, ale aj daňami, napríklad DPH alebo spotrebná daň. Určitú úlohu môže zohrávať aj veľkosť trhu,“ dodáva M. Gábriš.

Nákupy v eshopoch

Aby stihli vianočné darčeky doraziť včas, mnohí ich už teraz objednávajú zo zahraničných e-shopov. Medzi tie najčastejšie patria aj britské, americké či čínske. Aj pri týchto nákupoch môžu spotrebitelia ušetriť podľa toho, ako sa darí euro voči tamojšej mene. Tento rok praje kúpychtivým spotrebiteľov vývoj amerického dolára. Euro sa voči nemu posilnilo v porovnaní s minulým rokom o 6,62%. To v praxi znamená, že si za rovnakú sumu môžu dovoliť Slováci nakúpiť viac ako vlani, prípadne že daný predmet kúpia lacnejšie. Ušetria tiež pri objednávaní tovarov z Číny, nakoľko euro oproti tamojšej mene posilnilo o takmer 5%. Naopak, o niečo drahšie ako pred rokom budú nákupy z britských e-shopov, keďže euro sa oproti britskej libre mierne oslabilo o 0,34%.

 Na čo myslieť pri nakupovaní

Či sa už spotrebitelia vyberú na nákup do zahraničia alebo využijú pre výber darčekov zahraničné e-shopy. mali by si ustrážiť niekoľko vecí. Mali by si napríklad vopred overiť, či majú platby kartou v zahrnuté v balíku služieb. Klienti ČSOB majú tieto platby v neobmedzenom počte zahrnuté  už v balíku služieb a teda, sú pre nich teda bezplatné.

„V krajinách, v ktorých sa neplatí eurom, teda v Poľsku, Maďarsku aj v Česku, môžu dať obchodníci na výber, či chce klient platbu prostredníctvom terminálu hradiť v lokálnej mene alebo v eurách. Odporúčame vždy platbu v lokálnej mene a nevyužívať tzv. dynamický prepočet. Platba v tamojšej mene je pre klientov totiž finančne výhodnejšia,“ zdôrazňuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Nákup darčekov pod stromček cez internet je veľmi pohodlný. Klienti by však mali využívať iba tie eshopy, ktoré sú overené a zabezpečené. „Pri platení u obchodníkov s nezabezpečenou web stránkou, odporúčame neplatiť, resp. pristupovať maximálne opatrne, a to hlavne ak sa na ich stránku preklikli z reklamy na obľúbenej stránke. Pre čo najväčšiu mieru bezpečnosti klientom odporúčame využívať zabezpečené internetové platby, ktoré potvrdzujú prostredníctvom jedinečného SMS kódu,“ uzatvára Jamborová.

Značky: