Tvrdí to britský regulátor Ofcom.

Nielen vianočné osvetlenie, ale aj mikrovlné rúry, staré zariadenia s Bluetooth rozhraním alebo bezdrôtové domáce telefóny môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vašej bezdrôtovej siete. Podľa britského regulátora, spoločnosti Ofcom, v prípade vianočných svetielok spôsobujú rušenie káble v osvetlení.

V praxi by síce nemali mať až taký razantný dopad, že napr. znefunkčnia celú sieť. Avšak môžu byť príčinou občasného spomalenia alebo výpadkov.

Samozrejme, nechceme zovšeobecňovať, ale pokiaľ sa u vás doma objavia problémy so stabilitou alebo prevádzkou Wi-Fi siete, vianočné osvetlenie môže byť príčinou. V takomto prípade odporúčame, aby ste osvetlenie umiestnili čo najďalej od routera, prípadne skúsili zmeniť aktívny kanál, v ktorom router komunikuje. Alebo vianočné osvetlenie vypnite.

Mimochodom, zmena aktívneho kanála môže zlepšiť kvalitu Wi-Fi siete aj v bežnej prevádzke. Najmä v panelových domoch sa totiž často prelínajú viaceré siete. Vhodné nastavenie môže pomôcť s jej optimalizáciou. Pre kontrolu Wi-Fi sietí vo vašom okolí odporúčame napr. aplikáciu Wifi Analyzer pre Android. Aktívny kanál si zvolíte v nastaveniach routera. Odporúčame vybrať ten, ktorý je najmenej využívaný.

Zdroj: Washington Post

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit