Národná diaľničná spoločnosť má novú mobilnú aplikáciu ViaRest.

Slúži ako informačný kanál pre motoristov nielen osobných, ale aj nákladných vozidiel. Aplikácia je zatiaľ prototypom, motoristi v nej nájdu prehľad o všetkých službách, ktoré môžu počas cestovania využiť na odpočívadlách NDS. Rovnako sa takto dá privolať aj Diaľničná patrola. S vývojom aplikácie bezodplatne pomohli študenti z Digital league.

Mobilná aplikácia informuje o službách na diaľničných odpočívadlách, ponúka možnosť náhľadu na odpočívadlo a navigáciu na dané odpočívadlo. Podrobný filter ponúka výber konkrétnych služieb, ktoré na odpočívadlách preferujete. V súlade s tým sa totiž na mape zobrazia len tie, ktoré preferujete.

Odpočívadlá

Jednou z najužitočnejších častí aplikácie je kompletný zoznam diaľničných odpočívadiel spolu so službami, ktoré ponúkajú. Môžete si svoje obľúbené a najčastejšie využívané odpočívadlá aj uložiť, aby ste ich mali automaticky po ruke a máte aj komplexné informácie o dostupných službách vďaka dvom klikom. Pridanou hodnotou je online monitoring dostupnosti voľných parkovacích plôch na odpočívadlách vďaka senzorom. Zatiaľ len na odpočívadle D1 Považská Bystrica.

Čerpacie stanice a iné služby

Aplikácia ponúkne kompletný prehľad o okolitých čerpacích staniciach aj s ohľadom na konkrétnu pohonnú látku. Pokiaľ máte elektromobil, môžete si v nej vyfiltrovať stanice, kde si môžete svoje auto nabiť. Aplikácia vám navrhne tú najbližšiu a po kliknutí vás presmeruje na navigáciu. Takisto poskytuje zoznam zastávok, kde môžete využiť sociálne zariadenia a nechýba v nej ani informácia o parkovacích plochách.

Informácie o spoplatnení

Nájdete tu všetky potrebné informácie o spoplatnení diaľnic a rýchlostných ciest, pričom aplikácia vás dokáže presmerovať priamo na nákup elektronickej diaľničnej známky. Appka zároveň neslúži iba bežným motoristom, ale aj dopravcom. Nájdu tu všetky informácie o mýte aj službe EETS.

Pomoc a informácie v jednom

Princíp zavolania Diaľničnej patroly v núdzovej situácii je podobný ako v aplikácii Pomoc na diaľnici. Pomoc si môžete zavolať jedným klikom napríklad pri poruche vozidla. Patroláci najčastejšie pomáhajú motoristom vytvorením bezpečného zákrytu. Okrem tejto funkcie však aplikácia ponúkne aj mnoho ďalších užitočných informácií.

Spätná väzba nám pomôže

Po spustení aplikácie sme si všimli, že vo viacerých kartách aplikácie sa nachádza políčko s názvom „Feedback“. Toto tlačidlo slúži na zanechanie spätnej väzby, vďaka ktorej bude môcť NDS funkcie aplikácie zlepšiť, zefektívniť a prispôsobiť vašim potrebám.

Zdroje: vlastné, NDS

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.