Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technické profesie, svet inovácií a podnikania musíme viac sprístupniť pre šikovné dievčatá i ženy a dať im šancu naplno využiť ich potenciál. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to zdôraznila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová, ktorá dnes odletela do Francúzska na digitálny summit EÚ. Jednou z tém rokovaní je práve postavenie žien v oblasti informačno-komunikačných technológií a inovácií.

„Dnes si na celom svete pripomíname Medzinárodný deň žien. Najmä v týchto pohnutých dňoch, kedy milióny ukrajinských žien čelia agresii zo strany Ruska a vojna ich aj s rodinami vyháňa z domovov, musíme prestať vnímať tento sviatok iba formálne. Musíme viac robiť pre to, aby všetky ženy mali šance na dôstojný život, kariérnu sebarealizáciu a aby mohli v mieri a v bezpečí vychovávať svoje deti.  Máme sa v čom zlepšovať aj u nás, na Slovensku. V mnohých profesiách, ktoré sme ešte donedávna vnímali ako čisto mužskú záležitosť, dnes odvážne a šikovné ženy dosahujú  rovnaké, ak nie lepšie výsledky, a ich práca je pre spoločnosť obrovským prínosom,“ zdôraznila vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá sa v pondelok a utorok vo francúzskom meste Nevers zúčastňuje na summite ministrov EÚ zodpovedných za oblasť telekomunikácií.

„Jedným z výsledkov digitálneho summitu bude schválenie európskej Deklarácie o podpore žien v inováciách a podnikaní. Väčšie zapojenie žien v oblasti inovácií a informačno-komunikačných technológií je tiež jednou z priorít nášho ministerstva a za uplynulé roky sme v tejto oblasti dosiahli výrazný pokrok. Až polovicu zamestnancov na odbore kybernetickej bezpečnosti a vo vládnej jednotke CSIRT tvoria práve ženy, ktoré do riešenia problémov prinášajú iný, intuitívnejší prístup než ich mužskí kolegovia. Tiež v našej akciovej spoločnosti Slovensko IT tvoria ženy 20 % zamestnancov. To všetko  je nad slovenským aj celoeurópskym priemerom,“ upozornila Remišová.

Podľa štatistík Európskej komisie  až 52 % populácie EÚ tvoria ženy, ale predstavujú len 17 % zo všetkých špecialistov v oblasti informačno-komunikačných technológií. Slovenský priemer je 12 %. Ženy pracujúce v tejto oblasti majú tiež v priemere o 19  % nižšie platy ako ich mužskí kolegovia.

Neverská deklarácia je v poradí už treťou, ktorá sa venuje podpore žien v tejto oblasti. Slovensko v roku 2019 pristúpilo k Deklarácii na podporu žien v digitálnej dobe, v roku 2021 štáty EÚ prijali Ľubľanskú deklaráciu o rodovej rovnosti vo vede a výskume.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v spolupráci s tretím sektorom organizuje na Slovensku Európsky deň dievčat a žien v informačno-komunikačných technológiách. „Iniciatíva GIRL´S DAY upozorňuje na problémy, s ktorými sa dievčatá pri príprave na povolanie v IT oblasti stretávajú a zvyšuje povedomie o možných príležitostiach žien na trhu práce v tomto rapídne sa rozvíjajúcom strategickom sektore,“ vysvetlila Remišová.

Podľa Štatistického úradu SR bol v roku 2020  rozdiel medzi mužmi a ženami v priemerných nominálnych mesačných zárobkoch 17,9 %. Muži v priemere zarábali 1 460 eur a ženy 1 198 eur, teda o 262 eur menej. Koronakríza problém rozdielov platov medzi mužmi a ženami prehĺbila. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra sa okresal príjem žien od začiatku pandémie globálne o približne 7,5 %, v prípade Slovenska je to zhruba 6 %.

Značky: