Nejde iba o jednoduchšie ovládanie, ale aj o lepšiu analýzu správania.

Technológie, ako je Tobii, umožňujú ovládať počítače pohľadom. Používateľ sa iba díva na obrazovku a špeciálny systém kamier vyhodnocuje pohyb jeho očí. Tobii a podobné technológie nie sú v princípe ničím novým. Hovorilo sa o nich už dávnejšie, avšak v posledných mesiacoch sa začínajú čoraz častejšie objavovať aj v zariadeniach pre spotrebiteľov. Acer predstavil herný notebook, ale aj monitor, ktorý má túto technológiu zabudovanú v sebe.

Tobii sa tento rok objavuje aj v zariadeniach značky Dell a spoločnosť takisto investuje do vývoja technológie pre mobilné sledovanie očí. Nejde však iba o Tobii. Do tohto segmentu investujú aj veľké spoločnosti ako Google alebo Facebook, ktoré nedávno kúpili spoločnosti EyeFluence, resp. Eye Tribe.

Fakt, že výrobcovia zariadení integrujú technológiu na sledovanie očí do svojich produktov, je dôležitý z dvoch dôvodov. V prvom rade sa výrobcom technológií darí minimalizovať jej rozmery, čo so sebou prináša doteraz nemožné spôsoby využitia. V druhom rade to zvyšuje aj celkovú použiteľnosť a dostupnosť pre používateľov. Nielen z hľadiska prítomnosti, ale aj budúcnosti. A práve o (blízkej) budúcnosti je aj tento článok. Technológie na sledovanie očí majú totiž veľký potenciál.

Acer vyrobil herný monitor so zabudovanou technológiou na sledovanie pohybu očí

Virtuálna realita

Virtuálna realita je relatívne nové odvetvie IT technológií, ktoré sa bude počas najbližších rokov značne vyvíjať. Od minulého roka sú v predaji viaceré zariadenia ako Oculus Rift, HTC Vive alebo PlayStation VR a tento rok sa chystá ďalšia vlna nových VR okuliarov. Úlohou virtuálnej reality je ponúknuť skutočne uveriteľný zážitok a práve v tomto smere môže technológia na sledovanie pohybu očí výrazne pomôcť.

Totiž, aktuálne to funguje tak, že sa rozhliadate pohybom hlavy a okuliare neberú do úvahy pohyb vašich očí. Na prvý pohľad to nevadí, ale z praktického hľadiska môže mať detekcia pohybu očí prínos. V prvom rade by sa takýmto spôsobom mohli eliminovať grafické nedokonalosti a vývojári by taktiež mohli pracovať s nástrojom, ktorý v reálnom čase prispôsobuje počet vykresľovaných pixelov miestam, na ktoré sa používateľ priamo díva.

Snímanie pohybu očí môže mať aj ďalší praktický prínos. Očakáva sa, že sa vo virtuálnej realite budeme stretávať s inými ľuďmi (predstavte si to ako ďalšiu úroveň videohovorov cez Skype) a komunikovať s nimi. Je preto potrebné nejakým spôsobom prenášať aj pohyb očí, aby váš avatar nestál vo virtuálnom priestore s mrazeným pohľadom pre seba.

Google a Oculus už pracujú na integrovaní technológií pre sledovanie pohybu očí do svojich zariadení a ďalšie zariadenie tohto typu, Fove, uspelo na portáli Kickstarter pred 1,5 rokom.

Fove sú prvé VR okuliare so zabudovaným snímaním pohybu očí

Hranie

V tomto odvetví sa so sledovaním pohybu očí stretávame už dnes. Vďaka patrí najmä spoločnostiam Acer a Dell, ktoré integrujú tieto technológie priamo do svojich herných notebookov, resp. monitorov v prípade spoločnosti Acer.

Ako to funguje v praxi sme si mohli vyskúšať na rôznych výstavách aj my. Je to iný zážitok, keď nemusíte mieriť a označovať nepriateľov pomocou myšky, ale iba pohľadom. Technológia je stále relatívne mladá, takže nie vždy funguje na 100 percent, ale potenciál je zrejmý. Najmä z pohľadu sviatočných hráčov. Nároční hráči a profesionáli pravdepodobne nedajú nikdy dopustiť na kombináciu klávesnica a myš.

Podstatné je, že sa ovládanie pohľadom začína objavovať aj v tomto segmente. Pre ďalší vývoj je to dôležité.

Ovládanie hier pohybom očí sme si vyskúšali aj my. Čast videa, ktorá je venovaná tejto technológii, začína v čase 1:30.

Reklamy

Áno, zobrazovanie reklám bude vďaka technológiám na sledovanie pohybu očí oveľa komplexnejšie. To isté sa týka aj vyhodnocovania reklamných kampaní. Dnes sa totiž počíta iba zobrazenie reklamy napr. na webovej stránke a už nikto nerieši, či sa na ňu používateľ vôbec pozrel, ako dlho alebo to, ako následne reagoval a ako sa správal. Toto by sa mohlo zmeniť.

Ak dostanú počítače a mobilné zariadenia do výbavy senzor na snímanie pohybu očí, zadávateľ reklamy získa informácie o tom, ako dlho sa používateľ na reklamu díval, ale aj to, čo robil následne. Ak je napr. reklama kontextovo naviazaná na nejaký článok alebo jeho časť, môže sa takýmto spôsobom jednoducho vyhodnotiť, či kampaň funguje alebo nie.

Faktom je, že v tomto prípade ide o víziu vzdialenejšej budúcnosti. Technológie na snímanie pohybu očí majú určite praktický prínos, ale očakávame, že skôr sa budú objavovať v zariadeniach, kde to má praktický zmysel – herné príslušenstvo, VR okuliare atď. Na to, aby sa masovo začali objavovať v smartfónoch a počítačoch, by pre ne museli výrobcovia vymyslieť unikátne využitie, ktoré je prínosom aj pre používateľa.

Vizualizácia pohľadu návštevníka webovej stránky FIIT STU. Zobrazená je teplotná mapa (angl. heatmap), intenzita farebného vyjadrenia zobrazuje fixácie pohľadov návštevníkov stránky

Výskum a prieskumy

V tomto odvetví sa technológie na sledovanie pohybu očí používajú aj dnes. Príkladom je výskumné centrum používateľského zážitku UX@FIIT na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Výskumné centrum je vybavené aj špičkovými technológiami sledovania pohľadu používateľa, pričom zariadenie Tobii TX300 zaznamenáva pohľad očí až 300-krát za sekundu a umožňuje sledovať pohľad s presnosťou na úrovni čítania jednotlivých písmen na obrazovke.

Prínos technológie je zrejmý. V rámci prieskumu pracuje s počítačom viacero používateľov, ktorí používajú tú istú webovú stránku alebo aplikáciu. Technológia zaznamenáva dáta, kam sa používateľ díva. V rámci vyhodnotenia sa všetky dáta spracujú a výsledkom môže byť upozornenie na nedostatky z hľadiska používateľského dizajnu webu či aplikácie – ak majú napr. používatelia problém nájsť žiadanú informáciu alebo položku.

V tomto smere neočakávame, že by sa koncept využitia technológie menil. Skôr sa dá predpokladať, že technológia bude čoraz dokonalejšia a zároveň cenovo dostupnejšie, takže sa bude môcť častejšie využívať vo výskume a prieskumoch.

Vizualizácia pohľadu návštevníka webovej stránky FIIT STU. Zobrazená je postupnosť fixácií oka, tzv. gazeplot, veľkosť kruhu vyjadruje dĺžku (čas) fixácie

Zdroj: The Next Web, vlastné

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit