Šikovný používateľ k tomu využil zabudovaný barometer.

iPhone 6S ponúka unikátnu funkciu s názvom 3D Touch. Jej princíp spočíva v tom, že displej reaguje na silu dotyku. Ak ho stlačíte silno, ponúkne kontextovú ponuku alebo vykoná alternatívnu akciu. Podobnou funkciou sa chváli aj Huawei Mate S, avšak iba v modeli so 128 GB úložiskom, ktorý sme zatiaľ nemali možnosť vyskúšať.

Používateľ systému Android, Marco Chiappetta, vymyslel spôsob, ako simulovať technológiu aj na staršom zariadení. Využil k tomu Sony Xperiu Z3, ktorá má v sebe zabudovaný barometer. Tento senzor meria tlak a jeho zmena sa prejaví aj pri silnejšom stlačení displeja. Chiappetta zistil, ako môže získať prístup k dátam z barometra a vytvoril aplikáciu, ktorá využitie senzora prezentuje.

Ako sám hovorí, ide iba o rýchly koncept, ktorý dokazuje, že pomocou barometra je možné vytvoriť podobný efekt, aký umožňuje technológia 3D Touch. Na druhej strane dodáva, že jeho riešenie má 2 hlavné obmedzenia. Aby využitie barometra fungovalo, všetky porty musia byť uzatvorené pomocou krytiek. A tie neposkytujú 100% tesnenie, takže po pár sekundách sa tlak automaticky zmenší.

Prípadným záujemcom takisto sprístupnil svoj zdrojový kód.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit