Pixel sa v Európe predáva za cenu od 759 eur. XL verzia stojí 899 eur.

Google kompletne zmenil svoju politiku. Rad Nexus, ktorý často ponúkal atraktívny pomer cena/výkon, vymenil za novú značku Pixel. Tá sa snaží upútať špičkovou výbavou a cenovkou na úrovni iPhonu. Jednoducho, Google Pixel je prvá skutočná odpoveď Googlu na telefóny od Applu.

V praxi to znamená aj zmenu v komunikácii. Zatiaľ čo Nexusy boli prezentované ako produkt, ktorý vznikol spoluprácou Googlu s konkrétnym výrobcom telefónu, Google Pixel je zariadenie, ktoré vyrobil Google sám. Pixel síce pochádza z tovární spoločnosti HTC, ale Google po prvýkrát berie kompletnú zodpovednosť za seba a prezentuje ho za svoj produkt.

Čo sa výbavy telefónu týka, obsahuje to najlepšie, čo je aktuálne na trhu. Procesor Snapdragon 821, 4 GB operačnú pamäť, 32 / 128 GB úložisko a najmä 12,3MP fotoaparát so senzorom Sony IMX378, ktorý je podľa portálu DxOMark najlepší na trhu. Takmer totožnú výbavu mimochodom nájdete aj v novinkách od Xiaomi.

Google v prípade telefónov Pixel predstavil upravené používateľské rozhranie a takisto aj virtuálneho Asistenta Google, ktorý je zabudovaný priamo v telefóne. Ide o prvý telefón na trhu s novou technológiou, ale časom sa objaví aj v ďalších zariadeniach. Google Asistent je totiž nástupca služby Google Now, ktorú má dnes prakticky každý Android.

Pixel je dostupný v dvoch veľkostiach. 5-palcovú verziu s Full HD displejom a 2770 mAh batériou dopĺňa väčší model XL s 5,5-palcovým displejom, QHD rozlíšením a 3450 mAh akumulátorom. Ceny však prekvapia – Google Pixel stojí v Európe toľko, čo nový iPhone (759 eur a viac). Rovnako je to v prípade modelu Pixel XL, ktorý má cenovku ako iPhone 7 Plus (899 eur a viac).

Uvidíme, či telefóny svoju cenu obhája. Ak niekoho zaujíma iba hardvér, takmer totožne vybavený Xiaomi Mi 5s a Mi 5s Plus sa na čínskom trhu predávajú za takmer tretinovú cenu. Je jasné, že cena telefónu od Xiaomi bude na našom trhu vyššia a že Google ponúka pridanú hodnotu vo forme benefitov v rámci svojich služieb (bezplatné úložisko v cloude) ako aj najlepšiu softvérovú podporu z hľadiska budúcich aktualizácií.

google_pixel_asistent

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Google predstaví telefóny Pixel, nový 4K Chromecast aj OS Andromeda

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit