A teraz si položme otázku.

Čo sa deje s našimi smartfónmi, pri používaní v daždi, snehu a vlhkosti?

Telefonujete v daždi aj teraz v novembri? Fotíte, keď snežení? Používate smartfón pri aktívnom športe? Alebo si ho zoberiete do kúpeľne a pustíte si na ňom dobrú hudbu?

OdolnostVociVode_nowatAko to vlastne je s bežnou vlhkosťou a jej pôsobením na zariadenia, teda najmä smartfóny? My sme sa nato pozreli podrobnejšie, keďže viacerým ľudom vôbec neprekáža ani dážď alebo sneh pri telefonovaní a manipulovaní so smartfónom. To však môže poškodiť smartfón, pokiaľ, samozrejme, nemá dostatočnú IP certifikáciu.

Dážď/Sneh/vlhkosť/aktívny šport?

Pri všetkých vyššie spomenutých záležitostiach, mnohí používajú smartfón bez ohľadu nato, aby sa zamysleli nad tým, či to nemôže poškodiť vaše zariadenie. Všade tu je totiž prítomná vlhkosť, niekde vyššia, niekde nižšia. A práve táto vlhkosť môže poškodiť smartfón. Poškodenie ale nemusí byť ihneď viditeľné alebo si ho nemusíte hneď všimnúť na funkčnosti. Môže sa to prejaviť aj neskôr, s tým, že sa budete zamýšľať, ako je to možné a prečo nefunguje všetko ako by malo! Poškodenie sa môže prejaviť len na niektorej časti hardvéru, aj napriek tomu, že zostatok bude fungovať bez problémov.

samsung-galaxy-s4-active_nowatJe preto jasné, že dochádza k poškodzovaniu zariadenia. Vlhkosť pomaly preniká do smartfónu a zasahuje elektrické obvody. Následne tu vzniká korózia. Smartfón pritom ani nemusí dôjsť do priameho styku s vodou. Dlhodobé pôsobenie vodných pár ma podobné následky. Jednoducho povedané záleží od konkrétneho zariadenia „koľko toho znesie“.

Ako je to zo zárukou pri takomto poškodení?

Uzná nám predajca opravu smartfónu na záruku, pri poškodení vodou alebo prípadnou vlhkosťou vo vnútri zariadenia? Odpoveď je jednoduchá – vo väčšine prípadov s takouto reklamáciu neobstojíte! Prečo? Možno si myslíte že „veď to asi nespoznajú, navonok zariadeniu nič nie je“. To je síce pravda, ale viac o poškodení napovie v servise vnútro telefónu. Viac zdatní možno vedia o kocke alebo pásiku ktorá napovie o prítomnosti vody alebo vlhkosti v telefóne viac.

samsungIP_nowatVo vnútri smartfónu sa totiž nachádza indikátor vlhkosti! U niektorých zariadení je tento indikátor priamo pod batériou. Slúži najmä servisu, aby sa chránil pred zneužívaním záruky zo strany zákazníka a odhalil, či sa telefón „nevykúpal“ alebo nebol používaný v nadmernej vlhkosti. Jeho farbu si môžete skontrolovať pre svoju potrebu aj vy, ak je samozrejme umiestnený na dostupnom a viditeľnom mieste. Ak by ste smartfón otvorili sami, záruka by vám automaticky skončila, a preto vám to ani neodporúčame.

Čo znamenajú farby indikátora vlhkosti?

Ak je indikátor biely, znamená to, že telefón vlhkosť nezasiahla. Svetloružová farba už napovedá, že vo vnútri zariadenia je vlhkosť vyššia.

jwbk59ew_nowatIntenzívna ružová farba svedči o dlhšom pobyte smartfónu v tekutine. Dôležité je aj to, že indikátor nie je „len taký papierik“, a preto sa nepokúšajte ho odstraňovať alebo prelepovať, s určitosťou sa vám nepodarí.

A ako je to s tými smarfónmi, čo majú vyšší stupeň krytia IP?

Na úvod si pozrite tabuľku, čo vlastne stupne IP certifikácie znamenajú.

Prvá číslica za IP, je stupeň ochrany proti prachu a malým časticiam :

  • IP 0x – bez ochrany
  • IP 1x – ochrana pred vniknutím telies veľkých (≥ 50 mm)
  • IP 2x – ochrana pred vniknutím telies malých (≥ 12,5 mm)
  • IP 3x – ochrana pred vniknutím telies drobných (≥ 2,5 mm)
  • IP 4x – ochrana pred vniknutím telies veľmi drobných (≥ 1 mm)
  • IP 5x – chránené pred prachom
  • IP 6x – prachotesné

Druhá číslica za IP, je stupeň ochrany proti vode a vlhkosti :

  • IP x0 – bez ochrany
  • IP x1 – ochrana pred vertikálne padajúcimi kvapkami vody
  • IP x2 – ochrana voči šikmo padajúcim kvapkám vody (pod uhlom 15° po dobu 5 min)
  • IP x3 – ochrana pred šikmo dopadajúcou vodou – do 60° (dážď)
  • IP x4 – ochrana pred striekajúcou vodou zo všetkých smerov
  • IP x5 – ochrana pred vniknutím vody pri tryskajúcom prúde zo všetkých smerov
  • IP x6 – ochrana pred vniknutím vody pri intenzívne tryskajúcom prúde
  • IP x7 – ochrana pred dočasným ponorením (medzi 15 cm a 1 m po dobu 30 min)
  • IP x8 – ochrana pred trvalým ponorením (medzi 1 m a 3 m)

Takže, keď už viete čo znamenajú stupne krytia IP, môžete si urobiť istý obraz o tom, čo váš smartfón zvládne a výdrží, pokiaľ IP certifikáciu má. Smartfónov s IP certifikáciami pribúda od rôznych výrobcov. Nezabúdajme ale aj nato, že väčšina výrobcov uvádza odolnosť voči sladkej vode a nie voči slanej – morskej – vode, s ktorou sa môžete dostať do kontaktu na dovolenke pri mori. Takže fotku v mori si spraviť môžete pokojne, ale v prípade poškodenia smartfónu nie je isté, že vám uznajú reklamáciu. Pri riešení v servise sa skúma aj to, čo za tekutinu telefón poškodil. Z vlastnej skúsenosti ale vieme, že aj smartfóny s IP certifikáciu sa môžu poškodiť vlhkosťou a to najmä tie, ktoré používajú na ochranu pred vodou tesniace krytky.

krytka_nowatTie nemusia úplne doliehať, alebo ich zle zavrieme a do zariadenia sa dostane vlhkosť, ktorá poškodí smartfón a v servise vám neuznajú reklamáciu, aj keď nie vždy to musí byť len pochybenie ľudského faktoru. Napríklad, smartfóny s takýmito krytkami, mávajú pod nimi v blízkosti indikátory vlhkosti, ktorých je v zariadení viac. Takéto tesniace krytky používajú výrobcovia napríklad Sony/Samsung/Evolveo/CAT a pod.

Má teda význam kupovať si smartfóny s IP certifikáciou ?

Áno určite áno a to najmä pre viac aktívnych ľudí a pre ľudí, ktorý sa často pohybujú vo vlhkom a prašnom prostredí. Ak si napríklad zakúpite kvalitný smartfón s IP 68, tak sa nemusíte obávať spomínaných okolností ako je voda, sneh alebo prašné prostredie. Aj keď si treba preštudovať, aké presné podmienky udáva výrobca pri používaní v kontakte s vodou a pod.

Pozrite napríklad test odolnosti smartfónu od výrobcu CAT v priamom prenose v TV Markíza:

A pozrite sa, čo sa skrýva vo vnútri odolného mobilu

Autor článku: Miroslav Illéš

Značky: