U nás bude technológia zavedená v priebehu roka 2017.

Mastercard v 12 európskych krajinách uvádza novú aplikáciu Mastercard Identity Check Mobile, ktorá je určená pre nakupovanie cez internet. Namiesto prepisovania údajov z platobnej karty alebo zadávania hesla však používateľa overuje pomocou čítačky odtlačkov prstov na smartfóne, alebo technológiou rozpoznávania tváre, keď držiteľ karty vyfotí selfie. Bezpečnejšie biometrické overenie používateľa je podľa spoločnosti Mastercard možné využívať aj pre aplikácie mobilného či internetového bankovníctva alebo pri komunikácii v call centrách.

Nová technológia má výhody aj pre ďalších účastníkov obchodu. Pre obchodníka to znamená prenesenie zodpovednosti za realizáciu transakcie na vydavateľa karty, keďže je overená. Mastercard očakáva aj vyššiu mieru dokončenia nákupu – kvôli zabudnutému heslu musí jedna tretina spotrebiteľov rušiť nákup. Spoločnosť sa rozhodla pre túto technológiu po tom, čo testy a prieskumy ukázali, že zákazníci v Európe dávajú prednosť biometrickým platbám, oproti v súčasnosti využívaným spôsobom, ktoré vyžadujú zadávanie hesla.

Po úspešnom pilotnom prevádzkovaní v Holandsku, Spojených štátoch a Kanade sa nová technológia objaví v ČR, Veľkej Británii, Rakúsku, Belgicku, Dánsku, Fínsku, Nemecku, Maďarsku, Holandsku, Nórsku, Španielsku a Švédsku. Do ďalších krajín bude technológia postupne zavedená v priebehu roka 2017.

Zdroj: Mastercard

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit