Najnovší projekt Microsoftu umožňuje vývojárom získať dostatok dát na trénovanie umelej inteligencie pre autonómne ovládanie dronov.

Kľúčovou súčasťou projektu je AirSim, čo je veľmi realistický open source simulátor lietania a havarovania dronov. Ten dokáže generovať dostatok údajov pre tréning autonómnych robotov a vozidiel. Simulátor od Microsoftu postavený na Unreal engine je dostupný pre všetkých zadarmo na GitHube

Podľa Microsoftu tento veľmi realisticky simulovaný svet dokáže lacno generovať dostatok údajov na to, aby sa umelá inteligencia mohla učiť metódou pokus-omyl a umocňovacím tréningom. Po mnohých cykloch tréningov v simulátore by mala byť umelá inteligencia ovládajúca drona, robota či autonómne vozidlo schopná robiť správne rozhodnutia v skutočnom svete.

Simulátor je súčasťou nového projektu Microsoftu s názvom Aerial Informatics and Robotics Platform a jeho cieľom je vytvoriť premostenie medzi simuláciou a skutočným svetom pomocou najnovšieho grafického hardvéru a procesorov. Pomocou nich chcú simulovať gravitáciu, magnetické polia aj atmosférické podmienky, tiene, odlesky, počasie, atď.

Momentálne platforma podporuje štvor-vrtuľové drony, ako sú DJI a MavLink, ale Microsoft tvrdí, že je možné integrovať moduly aj pre iné vozidlá.

Zdroj: ZDNet