Na portáli iFixit dlho neváhali a pustili sa rozobrať aj najnovší Surface Pro a Surface Laptop. Výsledky vás nepotešia.

Nový Surface Laptop si vyslúžil od iFixit skóre opraviteľnosti nula z desiatich. To je horšie, ako iPhone či iMac, notoricky ťažko opraviteľné zariadenia od Apple.

V prvom rade za to môže konštrukcia zariadenia. Kým povrch Alcantara je krásny a príjemný na dotyk, robí Laptop prakticky neopraviteľným. Ak sa chcete dostať dovnútra, musíte zariadenie doslova rozrezať. Potom, ako si nenávratne zničíte zariadenie, narazíte na problém číslo dva. Všetko vo vnútri je navarené na doske. Extrémne náročná je aj výmena batérie a portu slúchadiel. Pozrite sa na to sami vo videu:

 

Nový Surface Pro dopadol o niečo lepšie. Získal až 1, slovom jeden, bod na škále opraviteľnosti. V tomto prípade iFixit nemá k dispozícii video, takže si vystačíme s obrázkami.

Výhodou oproti Surface Laptop je, že nemusíte zariadenie barbarsky rozrezať, aby ste sa dostali dovnútra. Musíte sa „len“ prebojovať cez silné lepidlo.

 

Pretože zariadenie je po fyzickej stránke takmer identické so Surface Pro 4, aj vnútorné rozloženie komponentov a spôsob otvárania je prakticky rovnaký. Vo vnútri nastala jedna zásadná zmena k horšiemu. Pokiaľ Surface Pro 4 mal ešte SSD ako vymeniteľný komponent, nový Surface Pro má SSD navarené na doske. Takto sa tento výkonný tablet od Microsoftu zbavil prakticky jedinej možnosti domáceho upgradu.

Zdroj: iFixit Surface Laptop, iFixit Surface Pro

VIDEO: Microsoft oficiálne oznámil nový tablet Surface Pro. Prináša 800 zmien