Od 1. januára 2017 budú musieť podnikatelia na komunikáciu so štátom povinne používať elektronické schránky. Tie im zriadil štát v rámci elektronických služieb štátu.

Problém je v tom, že na využívanie týchto schránok treba elektronický občianky preukaz (eID) s overeným elektronickým podpisom a zriadený prístup k týmto službám. Väčšina podnikateľov tieto podmienky však zatiaľ nespĺňa, pričom práve sem sa budú posielať napr. exekučné príkazy. Neprečítanie týchto správ môže mať celkom vážne následky pre podnikateľský subjekt. Počet podnikateľských subjektov na Slovensku je však viac ako štvrť milióna, počet aktívnych schránok je v tejto chvíli len niečo vyše 2000.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) preto pripravila inštruktážne videá, ktoré majú podnikateľom uľahčiť proces aktivácie týchto schránok. Na stránke www.Slovensko.sk ale aj na Facebooku NASES či na YouTube kanáli potom nájdete nové inštruktážne videá. Tieto by mali pomôcť s inštaláciou potrebných certikačných programom a spustením elektronických schránok. Videá sú vytvorené v podobe screenshotov s vyznačenou červeným perom a šípkami, bez špeciálnych efektov alebo živej postavy.

Nájdete tu videá, ako si vybaviť elektronický preukaz aj s čipom, ako sa prihlásiť do svojej schránky, ako si stiahnuť podporné programy na inštalovanie čítačky a pod. Trvajú zhruba minútu, na ich vyhotovenie štát údajne nevynaložiť žiadne ďalšie prostriedky. Vyhotovila ich agentúra NASES z vlastných prostriedkov. Používateľom však poradia aj v kontaktnom centre na telefónnom čísle 02/3580 3083 a to v pracovných dňoch od 8:00 do 18:00 hodiny.

Na túto tému sme sa vyjadrili aj pre Správy RTVS.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.