Konfigurácia s dedikovanou grafikou začína na úrovni 1899 dolárov.

Microsoft včera prekvapil. Vedeli sme, že predstaví nové Lumie a že uvedie ďalšiu generáciu svojho pracovného tabletu Surface Pro. V kuloároch sa dokonca spomínal aj názov Surface Book, ale nikto nevedel, čo notebook od Microsoftu prinesie. Pôjde o cenovo dostupný notebook s podobnou výbavou ako Surface 3, ktorý Microsoft nedávno uviedol na trh a predáva sa za 499 dolárov? Nie.

Surface Book je „ultimátny notebook„. Tak ho pomenoval Panos Panay, VP pre Surface, ktorý zariadenie predstavoval. Musíme s ním súhlasiť a jedným dychom dodávame, že ak by sme chceli na svadbu starejšieho, Panay by bol našou prvou voľbou. Predstavenie Surface Booku bolo aj jeho pričinením atraktívne a zábavne.

ms_oktober_43

Microsoft sa nevyhol porovnaniu s konkurenciou. Chcelo by to poznať presné konfigurácie a ceny produktov

Ultimátny notebook neprichádza s revolučným nápadom. Kombinuje existujúce koncepty do jedného celku, avšak robí to takmer dokonale. Uhladený dizajn, kovová konštrukcia, hrúbka 13 až 22,8 mm a hmotnosť 1,5 kg vrátane dokovateľnej klávesnice. V porovnaní s dnešnými konvertibilnými notebookmi, ktoré umožňujú odpojiť displej a používať ho ako tablet, má Surface Book výborne navrhnutý systém pántov. Ten pôsobí prirodzene a zariadenie na prvý pohľad naozaj pripomína notebook. Súčasťou balenia je aj pero Surface Pen, ktoré môžete využiť rovnako ako v prípade Surface tabletov. Surface Book je v podstate vylepšený a výkonnejší tablet Surface (v porovnaní so základnou konfiguráciou) avšak s plnohodnotnou dokovateľnou klávesnicou, ktorá môže obsahovať aj dedikovanú grafickú kartu.

13,5-palcový displej s technológiou PixelSense má rozlíšenie 3000 × 2000. Zariadenie bude dostupné v rozličných konfiguráciách. Základný model má procesor Intel Core i5 šiestej generáce, 8 GB RAM a 128 GB úložisko. Jeho cena je 1499 dolárov. Európske ceny a dostupnosť pre Slovensko nepoznáme. Surface produkty sa však u nás zatiaľ oficiálne nepredávajú. Pozrite si kompletnú špecifikáciu.

Surface Book počas včerajšej konferencie zaujal najmä dedikovanou grafikou od NVIDIE, vďaka ktorej využijete zariadenia aj pre náročné grafické účely. Cena je v tomto prípade o poznanie vyššia. Základná konfigurácia (Core i5 / 8 GB RAM / 256 GB) + dedikovaná grafika bude stáť 1899 dolárov. V Európe predpokladáme cenu na úrovni 2000 EUR. Dedikovaná grafika je uložená v dokovacej klávesnici a ak ju potrebujete využiť v režime tabletu, obrazovku otočíte a pripojíte ho ku klávesnici. Ak grafiku nepotrebujete, môžete pracovať iba so samotnou obrazovkou.

Najvýkonnejšia konfigurácia je ultimátne drahá

Najvýkonnejšia konfigurácia je ultimátne drahá

Prvý notebook od Microsoftu zaujme aj výdržou batérie na úrovni 12 hodín. K dispozícii bude dokovateľná stanica Surface Dock, ktorá je navrhnutá pre používanie v kancelárii alebo v domácnosti. Jej cena je 199,99 dolárov. Kombinácia najvýkonnejší Surface Book + príslušenstvo Surface Dock bude určite atakovať hranicu 3000 EUR, avšak ak existuje prototyp viacúčelového počítača blízkej budúcnosti, ktorý dokáže nahradiť stolný počítač, notebook aj tablet, Microsoft nám ho včera ukázal.

Dokovateľná stanica premení Surface Book na váš domáci počítač v priebehu pár sekúnd

Dokovateľná stanica premení Surface Book na váš domáci počítač v priebehu pár sekúnd

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit