Google predstavil Project Soli.

Technológie pohybového ovládania, ktoré sú dnes dostupné na trhu, majú obmedzenú mieru prenosnosti. Obvykle vyžadujú výrazný pohyb – napr. mávanie rukou, aby dokázali správne vyhodnotiť „príkaz“ používateľa.

Predstavte si však technológiu, ktorá dokáže rozoznať drobný pohyb prstov. Presne toto dokáže technológia, ktorá je momentálne známa pod označením Project Soli. Vyvíja ju Google a čoskoro ju plánuje sprístupniť vývojárom a ostatným výrobcom. Ich cieľom bude aplikovať technológiu do zariadení a priniesť ju na trh.

Senzor funguje ako radar a takto reaguje na pohyb

Senzor funguje ako radar a takto reaguje na pohyb (Autor: Engadget)

Ako pohybové ovládanie funguje a čo dokáže, prezentuje priložené video. Dôležité je spomenúť, že technológia využíva princíp radaru. Pohybový snímač vysiela rádiové vlny vo vysokých frekvenciách a sníma ich odrazy. Zariadenie na základe toho dokáže rozpoznať drobný pohyb a analyzovať vykonané gesto.

Využitie radaru je atypické. Väčšina dnešných technológií sa totiž spolieha na kamery. Project Soli však dokáže zachytiť až 10 tisíc snímok za sekundu a technológia je vďaka tomu oveľa presnejšia ako kamery, ktoré pracujú s výrazne nižším počtom údajov za sekundu. Radar je taktiež využiteľnejší, pretože dokáže snímať pohyb aj za prekážkou.

Nakoľko je senzor rozmerovo malý, výrobcovia ho môžu zabudovať do širokého spektra zariadení. Napríklad aj do inteligentných hodiniek alebo smartfónov.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit