Jej elektrolyt je z plastu.

Batérie, ktoré sa dnes používajú v smartfónoch, predstavujú bezpečnostné riziko. Môžu totiž začať horieť alebo vybuchovať, keď dôjde k ich poškodeniu – či už ide o prepichnutie alebo opotrebovanie. Svoje o tom vie najmä Samsung, jeho Galaxy Note 7 vybuchoval až príliš často kvôli zle navrhnutému interiéru telefónu. Dochádzalo totiž k deformácii batérie a výsledkom boli desiatky incidentov na celom svete.

Vedec Mike Zimmerman však dokázal vyrobiť nový typ batérie, ktorý je bezpečný. Nevybuchuje, ani keď akumulátor prepichnete alebo prestrihnete. Batéria dokonca funguje ďalej a dodáva energiu pripojenému zariadeniu.

Nevybuchujúca batéria vďačí za svoje vlastnosti plastovému elektrolytu. V klasických Li-Ion batériách sa využíva tekutý elektrolyt, kvôli ktorému môžu akumulátory po poškodení skratovať a vybuchnúť. Zimmerman však použil špeciálny plastový polymér a jeho batéria má dokonca rovnakú, resp. možno ešte lepšiu vodivosť iónov ako klasické akumulátory. Výhodou sú aj nižšie výrobné náklady a už naznačená odolnosť voči skratom.

Nový typ batérie, resp. jeho vlastnosti, vyzerajú na pohľad skvelo. Zimmerman však upozorňuje, že technológia vyžaduje ešte testovanie a jej prípadný úspech závisí aj od toho, či nájde partnerov, ktorí budú technológii veriť a pomôžu mu ju ďalej vyvíjať. O rok sa s ňou teda v telefónoch ešte určite nestretneme, avšak do piatich rokov by sa teoreticky mohla objaviť na trhu – ak bude testovanie úspešne a Zimmerman nájde partnerov pre ďalší vývoj technológie.

Pozrite si video, v ktorom sú prezentované vlastnosti novej batérie aj výbuchy bežných akumulátorov

Zdroj: 9to5google

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit