4K rozlíšenie začína byť zaujímavé už aj na Slovensku. Príchodom služieb ako je Netflix, YouTube sa reálne dá dostať k 4K rozlíšeniu aj u nás a tak televízory, ktoré dokážu zobraziť toto rozlíšenie začínajú mať význam. Navyše, aj keď si na takýchto televízoroch zobrazíte bežné vysielanie slovenských TV staníc, dôjde k jeho prepočítaniu a 4K televízor ho zobrazuje lepšie ako je jeho pôvodný tvar. 

Čo je to 4K?

Na slovenskom trhu je však viacero televízorov, ktoré sa predávajú ako 4K, hoci podľa medzinárodne uznávaných agentúr (UHD aliancia, CEA/CTA a Digital Europe) certifikáciu 4K nespĺňajú. V tomto článku si pozrieme, ako je rozdiel medzi technológiami RGB a RGBW.

UHDDefinicia

Skratka UHD predstavuje Ultra vysoké rozlíšenie (Ultra High Definition) a je určená pre zariadenia, ktoré majú štvornásobne vyššie rozlíšenie ako doteraz používané Full HD. Majú teda 4-krát viac zobrazovacích bodov. Skratka 4K hovorí o horizontálnom rozlíšení, ktoré je približne 4000 pixelov. 4K je teda niečo iné ako napr. skratka FullHD, kde definícia vychádzala z počtu riadkov.

Porovnanie RGB a RGBW alebo UHD a pseudoUHD

Obrazovka televízora sa skladá z pixelov. Každý pixel je tvorený troma subpixelmi – R (červený), G (zelený) a B (modrý). Miešaním intenzity sa potom vytvorí farba príslušného pixelu vo výslednom obraze. V prípade technológie RGBW sa pridáva k trom základným subpixelom ešte štvrtý – W (biely) a to hlavne preto, aby sa dal ešte viac zvýšiť jas obrazu.

Biely subpixel sa však nepoužíva na vytvorenie farebného odtieňa a nedá sa teda považovať za plnohodnotný subpixel. Obraz teda môže byť jasnejší, ale nie je tak bohatý na farby a detaily ako v prípade plnohodnotnej RGB technológie. Ak sa každý druhý pisel skladá iba z jedného bieleho subpixelu, potom to znižuje celkové rozlíšenie obrazu.

UHDPseudoUHD2

V prípade RGB UHD platí pre rozlíšenie 380 × 2160 pixelov = 8,3 milióna RGB pixelov

V prípade RGBW platí pre rozlíšenie 2880 × 2160 = 6,2 milióna RGB pixelov

UHDPseudoUHD

Vo výsledku tak používateľ môže získať televízor, ktorý nemá kompletne 4K rozlíšenie a jeho obraz môže byť síce jasný, nie nie plný detailov.

 

Ako teda spoznať, že naozaj kupujeme 4K televízor?

Jednak rozdiel medzi skutočným UHD a pseudoUHD zistíte pri porovnaní detailov 4K obrazu. Pri pohľade zblízka môžete uvidieť v prípade RGBW technológie vložené biele subpixely. Pravda ale je, že ak sledujete obraz so súčasným vysielaním slovenských televízií v HD rozlíšení, nemusíte tento rozdiel vôbec spoznať. Zmena však nastane, ak si spustíte skutočný 4K obsah a to môžete prísť až po čase. Rozdiel bude v ostrosti, detailoch a farbách. Obraz na pseudoUHD televízore nie je konzistentný vo všetkých častiach obrazovky.

Porovnanie

Vľavo sú dva televízory s technológiou RGB a celkom vpravo je televízor s RGBW technológiou pri zobrazení skutočného 4K obrazu

Ochranou pre spotrebiteľa sú tak certifikáty, ktoré vydávajú spomenuté organizácie ako je Digital Europe a CTA. Novou je aj UHD aliancia, kde certifikát získajú len tie produkty a služby, ktoré sú v súlade s normami na rozlíšenie obrazu, vysoký dynamický rozsah obrazu (HDR), úroveň  čiernej farby, široký farebný gamut a ďalšie.

UHDPseudoUHD3

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.