Smart City alebo inteligentné mestá predstavujú zatiaľ akéhosi fantóma. Nikto ich minimálne u nás nevidel, ale veľmi často sa o nich hovorí. Zadefinovať by sme ich mohli ako mestá, kde sa jeho obyvateľom dobre býva a prispievajú k tomu technológie. 

My sme sa na to, ako budú vyzerať inteligentné mestá na Slovensku a v Českej republike boli opýtať v Prahe 🙂 Konkrétne sme boli vo firme Atos IT Solutions and Services a navštívili sme pána Jiřího Sticha. A oplatilo sa. O pomerne zložitej téme hovoril veľmi zrozumiteľne, boli tu konkrétne príklady ako aj odhad tohto, kedy sa teda tie inteligentné mestá u nás objavia.

Najprv sme hovorili o príklade inteligentného mesta na severe Čiech, ktoré bude cez technológie riešiť smogovú situáciu. Na túto budú obyvatelia upozornení napr. cez SMS alebo sociálne siete, následne sa upraví režim dopravy v meste s preferovaním mestskej dopravy ako aj úpravou signalizácie na dôležitých križovatkách.

Následne sme hovorili o Poprade, ktorý môže byť so svojim konceptom riešenie príkladom pre ostatné mestá v celej Európe. Pokiaľ to Európska únia schváli, zavedie sa v Poprade systém elektrických autobusov a automobilov, ktoré budú fungovať ako mestská dopravy alebo vozidlá na plnenie sociálnych služieb. Elektrina na dobíjanie týchto vozidiel by sa mala tvoriť takmer výhradne z fotovoltaických článkov umiestnených hlavne na budovách striech. Vlastníci týchto budov by za odobranú energiu mali byť vyplácaní vo vlastnej kryptomene, ktorú by následne mohli uplatniť napr. pri platbe za dopravu. Či sa tento projekt schváli, uvidíme v septembri. Viac o tejto téme nájdete v našom videu.

Viac o aktivitách ATOS IT Solutions and Services

VIDEO TOUCHIT: ATOS predstavil systém na kontrolu dokladov

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.