Tyčový vysávač sa hodí na rýchle vysávanie v domácnosti a uplatní sa vtedy, keď sa vám nechce vyťahovať veľký vysávač. Keď Samsung predstavil na tlačovke svoj nový POWERStick VS6000, hneď nás napadlo, že tento by si asi vybral Freddie Mercury do svojho klipu pre pesničku „I want to break free“. A tak sme to zakomponovali aj do videa. 

Dizajn

Na tlačovke nový vysávač predstavoval Tomáš Brida, ktorý je produktovým manažérom pre túto oblasť. Samsung chce teraz osloviť nových zákazníkov, ktorí potrebujú rýchlo povysávať jasne viditeľnú špinu. Táto firma ide na svoje produkty inováciou, vyspelými technickými parametrami a tiež efektným dizajnom. Farebné vyhotovenie POWERSticku je biele s čiernymi prvkami, na Slovensku bude dostupné aj modré vyhotovenie. Na prvý pohľad zaujme kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou len 2,7 kg. Veľké mäkké kolieska zabezpečia, že ani vysoko leštenú podlahu ním nepoškriabete.

Prečo platiť viac ako za iné?

Áno, tento vysávač stojí viac ako iné tyčové vysávače u nás. V čom je teda výhoda? Na prvom mieste je v tomto prípade oveľa vyšší sací výkon. Ten je až 30 W, čo je dva až tri krát toľko, ako môžete bežne kúpiť v predajniach. Vysávač je navyše poháňaný výkonnou Li-Ion batériou s výstupným napätím až 21,6 V a nestane sa vám, že počas vysávania začne poklesávať sací výkon. Jednoducho vysávač vysáva konštantne a  potom naraz prestane vysávať. Ostávajúcu kapacitu batérie pritom počas vysávania vidíte priamo na batérii.

S plným výkonom (tzv. Turbo) funguje vysávač na batériu 13 minút. Zo zníženým výkonom sa táto doba dá predĺžiť na takmer 30 minút. Prepínač Turbo je hneď pri spúšťacom tlačidle. Čas nabíjania batérie je 180 minút. Náhradná batéria sa bude dať kúpiť asi za 100 Eur o niečo neskôr.

V skutočnosti sú to dva vysávače v jednom. Využiť ho môžete ako stojanový vysávač alebo ako malý ručný vysávač. Veľkou výhodou POWERSticku je však veľmi jednoduché čistenie, pričom nemusíte prísť do kontaktu s nečistotou. Samosung to označuje ako EZClean a keď prídete na to, čo sa ako odklápa, zistíte, že je to naozaj jednoduché. Nedá sa povedať, že by ste nikdy neprišli do kontaktu s nečistotou, ale nezašpiníte sa. Zásobník na prach má objem 0,25 litra a dá sa jednoducho vysypať do smetného koša. Súčasťou zásobníka je aj penový filter na zachytávanie veľmi jemných prachových častíc. Tie sa po nasatí nedostanú späť do priestoru. Na čistenie tohto filtra postačí jeho umytie pod tečúcou vodou. Nemusíte teda nič dokupovať, žiadne sáčky.

V sacej hlavici je rotačná kefa a jedným ťahom odstránite aj dlhšie vlasy z nej. Niekedy tomu treba rukami pomôcť, ale neprehŕňate sa v špine. Naozaj jednoduché, keď si vyskúšate ako na to. Súčasťou dodávky je aj príslušenstvo na vysávanie úzkych štrbín, na konci roka príde aj príslušenstvo na vysávanie vo výške – napr. rolety alebo priestor nad skriňou.

Flexibilná hubica navyše umožní vysávanie aj na ťažko prístupných miestach. Výhodou voči konkurencii je to, že sa dá otáčať o 180°. Napr. keď s ňou zájdete pod posteľ, sacia hadica sa nezdvihne od zeme a vysávač pokračuje vo vysávaní plnou intenzitou. Keď ho postavíte do vzpriamenej polohy, bude stabilne stáť a čakať na svoje použitie. Hlučnosťou pri vysávaní je 83 dB, teda počuť ho budete, ale nie je to nič príliš rušivé.

Použitie

S týmto vysávačom môžete vysávať aj väčšie plochy, ale nie je to náhrada klasického vysávača či už robotického alebo s manuálnym ovládaním. Oceníte ľahko odnímateľnú ručnú jednotka na jednoduché povysávanie obťažne dostupných priestorov ako sú rohy, ale aj záclony, kuchynský stôl či interiér vozidla. V dodávke nájdete aj príslušenstvo do úzkych medzier. Oceníte to, že si poradí prakticky s hocičím a vysávanie je naozaj intenzívne.

Cena tohto vysávača je 269 Eur.

Pozrite si aj robotický vysávač od firmy Samsung

VIDEO TOUCHIT: Samsung predstavuje robotické vysávače. Poradia s vlasmi, vyčistia aj rohy a majú napojenie na Wi-Fi

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.