Telefón Sony Xperia XZ prichádza s fotoaparátom, ktorý má pokročilé možnosti nastavenia režimu snímania obrazu. V tomto článku si ukážeme ako na to. 

Pripomeňme, že Sony Xperia XZ má zadný fotoaparát s rozlíšením 23 MPx a je tu k dispozícii hybridné zaostrovanie i stabilizácia videa. To umožňuje celkom dobre zaostriť aj na pohybujúce sa objekty.

V základom nastavení fotoaparát v Sony Xperia XZ  bude v režime Superior Auto. Je to pokročilý automatický režim, ktorý nastaví všetko sám a vašou úlohou je len potlačiť tlačidlo spúšte a zachytiť obraz. Aj v tomto režime je však možné nastaviť niektoré voľby ako je Farba a Jas.

Takto vyzerá fotografia nočnej scény s automatickým režimom a miernym posunom smerom k teplým farbám

V prípade Farby máte možnosť nastaviť zameranie obrazu do teplých alebo naopak studených farieb. Jas zase umožňuje dobre nastaviť, aby bol obraz svetlejší alebo tmavší.

Takto jednoducho nastavíte Farbu a Jas aj v automatickom režime

Oveľa väčšie možnosti ale máme v prípade režimu Manual. Vtedy môžeme nastaviť zobrazenie bielej, dobu uzávierky, zaostrenie a tiež expozičnú hodnotu. Takto je možné naozaj detailne nastaviť, ako má byť snímaný obraz zobrazený.

Možnosti snímania obrazu v prípade manuálneho režimu v prípade telefónu Sony Xperia XZ

Špecialitou u telefónov značky Sony je potom integrácia zaujímavých efektov priamo do fotografie. Nám sa najviac páčil efekt pridania dinosaurov a príslušnej prírody do snímanej fotografie. Tento efekt má aj zvukovú stopu. Vyberať sa ale dá aj z iných efektov, niektoré z nich je potrebné stiahnuť z internetu.

Takto si vyberáte efekty priamo pri fotografovaní scény

Vo výsledku potom získate celkom zaujímavé podanie obrazu. Niekedy treba ale mobilom pri fotografovaní pohnúť, aby ste mohli efekt aplikovať.

Nafotené zábery spolu s efektom Dinosaurov so Sony Xperia XZ

O fotografovaní s telefónom Sony Xperia XZ píšeme viac v decembrovom vydaní TOUCHIT. Podstatné fakty z fotografovania prináša však hlavne naše detailné inštruktážne video  o fotografovaní s týmto telefónom.

Viac o kvalite vytlačených fotografií zo Sony Xperia XY: 

VIDEO TOUCHIT: Tlačíme fotografie zo Sony Xperia XZ. Ako vyzerajú?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.