Vlajková loď pomaly prichádza na Slovensko.

Spoločnosť HTC predstavila svoju novú vlajkovú loď HTC 10 už aj na Slovensku. K dispozícii sme mali jeden kus predfinálnej vzorky, ktorý sme si mohli na pár minút vyskúšať. Nečakajte preto od tohto videa a článku poznatky z testovania, skôr úvodný sumár dojmov.

Zariadenie v sebe kombinuje dizajn modelov HTC M9 a A9. Kovové telo „sadne“ pohodlne do dlane, čo je dané aj jeho miernym zaoblením. Telefón vyzerá naživo lepšie ako na oficiálnych fotkách a obrázkoch, obrazovka má uhlopriečku 5,2-palcov s rozlíšením QHD. Výrobca použil novú generáciu LCD displeja s označením super LCD 5, ktorý by mal v niektorých vlastnostiach dokázať plnohodnotne konkurovať Super AMOLED displejom. Najmä čo sa pestrosti farieb týka. Z hľadiska rýchlosti odozvy na dotyk je aktuálne najrýchlejším displejom na trhu s Androidmi.

HTC 10 sa na náš trh dostane koncom mája. K dispozícii bude iba verzia s 32 GB úložiskom, operačná pamäť je 4 GB RAM. Z hľadiska farebných variantov sa u nás bude predávať šedý a strieborný model. Oficiálnu cenu pre Slovensko stále nepoznáme, avšak vieme, že telefón budú ponúkať operátori Slovak Telekom a Orange + bude aj vo voľnom predaji.

V rámci testovania sa tešíme najmä na porovnanie 12MP fotoaparátu s ostatnými vlajkovými loďami. Zaujímavosťou je optická stabilizácia OIS na prednom fotoaparáte, čo je funkcia, ktorú HTC 10 ponúka ako prvý smartfón na trhu. Telefón ponúka zopár technológií, ktoré sú zamerané na milovníkov hudby. Spomeňme reproduktory BoomSound a možnosť zaznamenávať 24-bitový Hi-Res zvuk pri nakrúcaní videa.

Nechýba snímač odtlačkov prstov. Ten je umiestnený na kapacitnom tlačidle domov. Budete si naň chvíľu zvykať, na rozdiel od Samsungu nie je hardvérové, aj keď by sa to z niektorých fotiek mohlo zdať. Nedá sa teda reálne stlačiť tak, že cítite jeho stlačenie. Batéria má kapacitu 3000 mAh, eventuálne by mohla zvládnuť až 2-dňovú výdrž.

Operačný systém je Android 6.0 s nadstavbou HTC Sense. Výrobcu chválime, že zbytočne neduplikoval systémové aplikácie, takže mnohé riešenia sú priamo od Googlu. Aj vďaka tomu obsahuje telefón málo predinštalovaného zbytočného balastu, ostatné spoločnosti by sa mohli v tomto smere inšpirovať.

Telefón by nám mal prísť do redakcie budúci týždeň. Následne sa pustíme do testovania a prinesieme podrobnejšiu (a kvalitnejšiu) fotogalériu, video a recenziu v tlačenom vydaní magazínu TOUCHIT.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit